1.6 C
Alajärvi
sunnuntai 25.2.2024
MAINOS

Ekopisteiden määrä puolittuu

Jätelain ja pakkausasetuksen muutoksen myötä pakkausten keräysvastuu siirtyi 1.1.2016 kunnilta pakkausten tuottajille eli pakkaajille ja pakattujen tuotteiden maahantuojille. Käytännössä pakkausten keräyksen ja kierrätyksen kustannukset sisällytetään pakattujen tuotteiden myyntihintoihin.

Pakkauksia ovat esimerkiksi metallipurkit, lasitölkit sekä kartonkipakkaukset. Monet pakkausmateriaaleista ovat sellaisia, joita on perinteisesti vastaanotettu ekopisteillä.

MAINOS

Pakkausjätteen käsittely- ja hyödyntämisvastuu siirtyi ensisijaisesti pakkausten tuottajien edustajalle Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:lle. Ringin tavoitteena on 1850 keräyspisteen verkosto Suomessa. Kun koko maassa on aiemmin ollut 4500 kunnallisen jätehuollon ylläpitämää ekopistettä, tarkoittaa tämä sitä, että kaikki pisteet eivät muutu Rinki-ekopisteiksi.

Rinki-ekopisteverkostossa on keräys kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille sekä muoville erikseen mainituissa paikoissa.

Ringin pisteisiin tulee Ringin kyltit sekä uutena asiana Millespakan toimialueella kartonginkeräysastiat. Rinki on ottanut muutaman Millespakan ekopisteistä hoitaakseen. Ringin hoitamien ekopisteiden tyhjennykset sekä alueen siistimisen hoitavat Ringin urakoitsijat. Ringin ekopisteitä Millespakan toimialueelle tulee 17 kappaletta, joista viidessä on muovinkeräys.

Millespakka Oy täydentää tätä verkostoa jatkamalla keräystä osassa vanhoista ekopisteistä, lähinnä etäämmällä kuntakeskuksista. Näihin pisteisiin jää metallin ja lasipakkausten keräys, keräyksessä on noudatettava Ringin lajitteluohjeita. Niissä vastaanotetut materiaalit toimitetaan Ringille kierrätettäväksi.

Lisäksi Millespakka jatkaa muovinkeräystä yhdellä pisteellä niissä kunnissa, joissa Ringillä ei ole muovinkeräys-pistettä. Muovinkeräys nykyisessä laajuudessaan päättyy ja jatkossa jokaisesta kunnasta löytyy pääsääntöisesti vain yksi muovinkeräyspiste. Muovinkeräyspisteisiin kelpaa kuitenkin ainoastaan pakkausmuovi – muu muovi on laitettava kiinteistön omaan jäteastiaan.

Viime vuonna Millespakan alueella oli vielä 184 ekopistettä. Jatkossa Ringin ylläpitämiä pisteitä alueella on 17 ja Millespakan 80.

Tämän vuoksi moni kuntalainen joutuu varautumaan siihen, että kierrätykseen menevät jakeet on jatkossa toimitettava uuteen paikkaan. Paikat tosin löytyvät pääsääntöisesti kauppojen lähistöltä ja ovat hyvin käytettävissä kauppareissun yhteydessä.

Ekopisteet jatkossa alueellamme

Vimpeli, Rinki -ekopisteet: S-Market, Muovi ja Paloasema.

Millespakka Oy:n ekopisteet: Pokelan kenttä, Lakaniemen koulu, Vinnin koulu, Rantakylän koulu, Sääksjärvi, kauppa/nuorisoseura, Hallapuro, Koskela ja Pyhälahti.

Lappajärvi, Rinki -ekopisteet: S-Market, Muovi, Sale-Itäkylä.

Millespakka Oy:n ekopisteet: Ravirata, Kärnänsalmi, Tarvola, Hevosaho, Karvala, Olli, Ylipää ja Kuoppala.

Alajärvi, Rinki -ekopisteet: Halpa-Halli, K-Supermarket, Muovi, S-Market, Muovi, Ent. matkahuolto, Luoma-ahon koulu.

Millespakka Oy:n ekopisteet: Hoiskonportti, Alakylän koulu, Kanavan kevari, Menkijärven koulu, Kurejoki, Kallen valinta, Jami, Kurejoen yksikkö, Saukonkylän nuorisoseura, Levijoen kuivaaja, Kortekylän koulu, Paalijärven koulu, Koivumäen koulu, Pitkäsen kauppa, Möksyn koulu, Iiruu, Pynttäri, Viinamäki, Isoniementie 570, Teerinevan koulu, Ojajärvi.

Lehtimäki, Rinki -ekopiste: S-Market, Muovi.

Millespakka Oy:n ekopisteet: Rantakangas, vanhan kuivaajan tontti, Rannankylä, Rannan vanha koulu, Länsikylä, Paimen, Kirkonkylä, Kesäniemen kauppa.

Perho, Rinki -ekopiste: K-Market, Ikiliikku.

Millespakka Oy:n ekopisteet: Tenhusentie 30, Oksakoskentie 370, Oksakosken ala-aste, Peltokankaantie, Peltokangas, Hietaniementie 1120 Möttönen koulu, Möttönen, Humalajoentie 14, Nuorisoseura/Möttönen, Seurojentalo, muoville.

Soini, Rinki -ekopiste: Teollisuustie, muovi.

Millespakka Oy:n ekopisteet: Parviaisen koulu, Kukonkylän koulu, Jokivarsi, Itä-Ähtäri, Rasinmäen talo, Vehunkylä, Hautakylä/Takalan kauppa, Torasperä, Laasalan koulu, Kolunkylä, Mäkelänkylä.

Kyyjärvi, Rinki -ekopiste: Rinki Oy:n ekopiste, paikka vielä avoin, toistaiseksi: Koulutie 2 ja Kalliorannantie 3.

Millespakka Oy:n ekopisteet: Honkalehdontie 8, kunnantoimistoa vastapäätä, muovi, Noposenahontie 3, Hokkalantie 18, Pölkintie 460, Peuralinnantie 620, Oikarintie 31, Vehkaperäntie 1516, Raasuntie 15, Koskimäentie 119.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät