-5.8 C
Alajärvi
tiistai 16.4.2024
MAINOS

Alajärven Kirkonkylän 120 -vuotias Nuorisoseura on täynnä toimintatarmoa

Alajärven Kirkonkylän Nuorisoseura viettää 120 -vuotisjuhlavuottaan. Seura on perustettu 5.1.1896 ja Alvar Aallon suunnittelema seurantalo on otettu käyttöön 1920.

Talo on ollut alusta saakka Nuorisoseuran omistuksessa lukuun ottamatta sota-aikaa, jolloin Suojeluskunta osti sen itselleen. Sodan jälkeen talo ostettiin takaisin Nuorisoseuralle.

MAINOS

Kuluvaa juhlavuotta vietetään remontin merkeissä. Seuran puheenjohtaja Tuula Viitala kertoo, että remonttia on tehty pitkään ja se jatkuu edelleen, mutta nyt talo on jo sellaisessa kunnossa, että sitä on hyvä tarjota erilaisten tapahtumien pitopaikaksi aivan kenelle tahansa!

Keittiöremontti pika-aikataulussa

Seuran varapuheenjohtaja Reino Rauhala kertoo, että talon keittiöön on vastavalmistunut mittava remontti, joka toteutettiin tiiviissä aikataulussa.

Nuorisoseuran täysin remontoitu keittiö tarjoaa nyt entistä paremmat tilat mm. juhlien järjestelijöille.
Nuorisoseuran täysin remontoitu keittiö tarjoaa nyt entistä paremmat tilat mm. juhlien järjestelijöille.

– Remontti tehtiin kuukaudessa kesän loma-aikana niin, että 4.7. alkoi keittiön purkutyöt. 13.7. tuli kirvesmies ja uuden rakentaminen alkoi. Keittiö oli valmis 29.7., jolloin talossa oli seuraava tapahtuma.

Keittiöremontin yhteydessä pois purettiin ammattilaisten ja talkooväen voimin vanhat kalusteet, seinät uusittiin, vanhat sahajauhot seinistä vaihtuivat villaan, saatiin uudet kalusteet, nykyaikaiset koneet, sähköt ja lvi -puoli uusittiin. Keittiö on nyt kuin uusi ja viimeisen päälle kunnossa. Kylmätilaa on runsaasti ja astiat pesee teollisuustiskikone kahdeksassa minuutissa.

Keittiöremontin suunnitteli rakennusmestari Jarmo Mäkelä, keittiön suunnittelusta vastasi Maikki Kokko, remontin toteutti Rakennuspalvelu Kari Toppinen Oy, lattian asensi Tmi Risto Pohjonen, kalusteet on Vimpelin Puutyö Oy:ltä, tarvikkeet K-Rautia Alajärveltä, keittiön koneet Tekniset Japolta, sähkötyöt Jari Mattila Ky:ltä, LVI –työt teki Jari Vainio ja verhot Alajärven Kangaskulma/Tmi Anna-Juulia Turja. Kahvion maton lahjoitti Halla-ahon Mattokutomo.

Suunnittelussa mukana ja asiantuntijalausunnon antajana oli Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseo, rakennustutkija Sirkka-Liisa Sihvonen ja rakennusrestaurointiopiskelija Suvi Kivipelto.

Remontin kokonaiskustannukset olivat 20000 euroa, mihin saatiin Suomen Kotiseutuliitolta 14500 euron avustus.

Keittiön jälkeen remonttia jatketaan vielä mm. eräiden ovien uusimisella ja isona urakkana odottaa ulkomaalaus. Myös kokoontaitettavat pöydät on hankintalistalla.

Tätä ennen taloon on laitettu jo mm. uusi äänentoistojärjestelmä, yläkerran toimisto on kunnostettu, lattiat käsitelty ja terassi uusittu.

Aallon suunnittelemassa kiinteistössä kaikki remontit on aina tarkan valvonnan alla ja museovirasto määrittää ohjeet työvaiheille. Silti seuran väki haluaa tehdä työtä talon puolesta, olihan se vielä 1999 käyttökiellossa puuttuvan hälytysjärjestelmän vuoksi.

– Tuolloin uusi johtokunta Liisa Heinilän johdolla tarttui työhön ja heti alkuun hälytysjärjestelmä laitettiin kuntoon. Siitä saakka taloa on kunnostettu vaihe vaiheelta, Viitala sanoo.

Monien mahdollisuuksien talo

Nyt kun talo alkaa olla varsin mallikkaassa kunnossa, se kaipaisi lisää toimintaa. Monenlaista talolla järjestetäänkin; perhejuhlia häistä syntymäpäiviin, konsertteja, myyjäisiä, kursseja ja koulutuksia. Tilaa on pöydissä 120 hengelle salin puolella ja 30 hengelle kahviossa, konserteissa yms. sisälle saa ottaa 240 henkilöä kerralla.

Vaikka monenlaista siis tapahtuu, niin lisääkin mahtuu. Taloa ylläpidetään vuokratuloilla, joten toiminnan saaminen on ensiarvoisen tärkeää.

Vuokrahinnat on pidetty kohtuullisina ja itse talon lisäksi vuokralle voi kysyä astioita, pöytiä ja tuoleja myös kodissa järjestettäviin juhliin. Nuorisoseuran puhelimeen soittamalla saa aina vastauksen vuokratiedusteluihin.

Seuran johtokunnassa Viitalan ja Rauhalan lisäksi ovat sihteeri Virve Leppäaho ja jäsenet Antti Nelimarkka, Teresa Kyrönlahti, Launo Ojanperä, Anna-Kaisa Kyrönlahti, Eeva Kokko ja Kirsi Mattila.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät