Perhossa tuotetaan pian tuulisähköä yhdeksän myllyn voimalla

425
Mainos[adrotate banner="3"]

Perhon kunnan maisemaan on näinä päivinä kohonnut yli 200 metrin korkeuteen kohoavia tuulivoimaloita. Limakon Tuulipuistoon niitä kohoaa lähiviikkoina kaikkiaan yhdeksän kappaletta ja jokainen voimala on nimellisteholtaan kolme megawattia.

Tuulivoimalaa kootaan pala palalta. Voimalan juurella rekat odottavat nosturin saapumista, jotta seuraavia paloja päästään asentamaan paikoilleen.
Tuulivoimalaa kootaan pala palalta. Voimalan juurella rekat odottavat nosturin saapumista, jotta seuraavia paloja päästään asentamaan paikoilleen.

Tuulipuiston rakentaa Limakon Tuulipuisto Ky, joka on konserniyhtiö Taaleri Oyj:n Tuulitehdas II -rahaston perustama.

MAINOS

Paikan päällä Perhossa töiden etenemistä valvoo Nordwind Consulting, jolta valvontatyö on hankittu ostopalveluna.

Taalerin projektipäällikkö Pauli Maaninka kertoo, että tuulivoimahanke käynnistyi Perhossa 2013 keväällä. Limakon lisäksi suunnitteilla on toinen tuulipuisto Alajoelle, mutta Limakon alue sai rakennusluvan nopeammin.

– Limakon alueesta tehtiin yksi valitus, joka koski linnustoselvitystä.
Kun teimme vaaditun selvityksen, valitus vedettiin pois ja hanke pääsi etenemään. Alajoen osalta hallinto-oikeudessa on vielä käsittelemässä niin ikään alueen linnustoon liittyvä valitus, Maaninka kertoo.

Kun tuulivoimalaa pystytetään, on ensin koottava nosturi. Nosturilla on korkeutta hulppeasti, sillä kaikki maassa vielä olevat palat ovat osa nosturia.
Kun tuulivoimalaa pystytetään, on ensin koottava nosturi. Nosturilla on korkeutta hulppeasti, sillä kaikki maassa vielä olevat palat ovat osa nosturia.

Limakon Tuulipuistosta Perhon taajamaan on 2-3 kilometrin matka. Henki hankkeen puolesta on ollut hyvä ja yksi syy sille lienee se, että tietoa alueen asukkaille on pyritty antamaan mahdollisimman paljon.

Vaikutusta on varmasti silläkin, että Perhossa on nyt nähty tuulivoiman oikeasti työllistävän. Pääurakka hankkeessa on NCC:llä, mutta esimerkiksi maaurakointi ja kiviainetoimitukset on Koneurakointi ja Kuljetus J Isomöttönen Oy:llä, josta suurin osa työvoimasta on tullut. Maaninka kertoo olevansa oikein tyytyväinen paikallisten työpanokseen.

Tällä hetkellä alueella on käynnissä voimaloiden nostot. Työ alkoi elokuun alkupuolella ja valmistuu loppusyksystä. Kun voimalat on pystyssä, niissä tehdään vielä sähköasennuksia ja käyttöönottotöitä, ennenkuin sähköntuotanto alkaa.

– Vielä menee useampi viikko, ennenkuin täältä alkaa sähköä tulla, Maaninka sanoo ja uskoo, että vielä syyskuun aikana puhdasta tuulisähköä Perhossa kuitenkin aletaan jo tuottaa. Koko puisto on täysin valmis loppuvuodesta.

Keskikokoinen tuulipuisto

Limakon Tuulipuisto asettuu kokoluokassaan keskikokoon. 6-10 tuulivoimalaa yhdessä puistossa on normaali määrä ja useimmat Suomen voimalat ovat kolmen megawatin kokoisia.

Perhoon kohoavien voimaloiden napakorkeus on 144 metriä. Roottorin halkaisija on 131 metriä ja yksi siipi on pituudeltaan 65,5 metriä.

Leveimmältä kohtaa se on 5,5 metriä. Kokonaiskorkeus on yli 200 metriä.
Tuulipuiston rakentamiskustannukset ovat noin 50 miljoonaa euroa.

tuuli3
Perhoon kohoavien voimaloiden napakorkeus on 144 metriä. Roottorin halkaisija on 131 metriä ja yksi siipi on pituudeltaan 65,5 metriä. Leveimmältä kohtaa siipi on 5,5 metriä.

Kun kaikki on loppuvuodesta valmista, alue tuottaa ympäristöystävällistä sähköä ainakin seuraavan 20 vuoden ajan.

Nordwind Consultingin projektipäällikkö Eero Länsimäki kertoo, että kunhan voimalat on käyttövalmiit, ne tuottavat sähköä yli 90 prosenttia ajasta. Talvella tuotantoa on enemmän kuin kesällä, mutta likimain aina tuulta on riittävästi sähköntuotannolle.

Alueella tulee rakentamisen jälkeenkin liikkumaan väkeä, sillä huoltomiehet ja kunnossapitoyrittäjä tekevät siellä tehtäviään.

Kunnossapitoon valitaan paikallinen yrittäjä hoitamaan alueen infraa ja huolto tapahtuu Perhoon perustetun huoltoyksikön toimesta. Sinne rekrytoidaan 2-4 sähkö- ja mekaniikka-alan osaajaa, jotka lisäkoulutetaan tehtäviinsä.

– Kun rakennustyöt ovat ohi, aluetta saa käyttää marjastukseen, metsänhoitoon ja muuhun ihan samoin kuin ennenkin. Voimaloiden ympärille ei tule suoja-aitoja tai turva-alueita, ainoastaan varoitukset mahdollisuudesta jään putoamiseen siivistä.

Se, mikä alueella on rakentamisen myötä muuttunut, on tieverkko. Se on nyt viimeisen päälle kunnossa, mikä on varmasti niin maanomistajien kuin metsästäjienkin etu. – Kovin paljon rakennustyöt eivät tunnu metsän eläimiä häirinneen, sillä peuratkin ovat olleet seuraamassa töiden edistymistä, Maaninka kertoo.

Alueen asukkaille tarjoutuu syksyn aikana tilaisuus tulla tutustumaan Tuulipuistoon, sillä kunhan parhaillaan käynnissä olevat nostotyöt ovat ohitse, järjestetään paikalla avoimien ovien tapahtuma.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa