-0.2 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Kunpa jokaisella lapsella olisi oma maja

Moni aikuinen myöntää, että olisi ollut kiva, jos olisi lapsena saanut rakentaa oman majan. Rakentaa suojaisan pesäkolon, missä leikkiä kaverien kanssa tai olla yksin rauhassa vanhempien häiritsemättä.

Lappajärveläisen Onni Roposen puumaja on neljä metrin korkeudessa maasta.
Lappajärveläisen Onni Roposen puumaja on neljä metrin korkeudessa maasta.

Jotkut onnekkaat saivat majan rakentaa ja vähintään yhtä monet ovat aikuisina avustaneet lastaan rakentamisessa.

MAINOS

Lappajärveläisen kolmasluokkalaisen Onni Roposen majaunelma on toteutunut. Kivikoulun lähistöllä Harjunkujalla sijaitseva maja on peräti neljän metrin korkeudella maan pinnasta.

Jyrkkiin portaisiin on käytetty tyylikästä haapapuuta. Paikka on suojassa kulkijoiden katseilta, ylhäällä puussa ei tarvitse tietää maailman pahuudesta mitään.

Majan voi rakentaa jopa siilille

Talvi on lumilinnojen aikaa, mutta kesä ja syksy ovat parasta aikaa rakentaa majoja. Majan rakentamisessa lapsi pääsee käyttämään luovuuttaan ja käden taitojaan konkreettisesti. Jokaisen lapsen oikeutta majaan ovat Suomessa ajaneet varhaisnuorisojärjestöt.

Jos omaa pihaa ei ole, niin tilapäisen majan voi pystyttää esimerkiksi olohuoneeseen. Tai jos pihaan ei mahdu leikkimajaa, niin mikä estää ideoimaan majaa sympaattiselle siilille tai mielikuvitusolennolle.

Lapsen maailman ei tarvitse olla aikuismaisen kilpailullinen. Nettiin on tosin kerätty toinen toistaan hienompia kuvia lähes huvilatasoisista leikkimajoista ja majanrakennuskilpailujakin on järjestetty.

Valtakunnalliset kilpailut saivat alkunsa nurmijärveläisten lasten kirjeestä silloiselle pääministerille Matti Vanhaselle, jonka yhteydenotosta varhaisnuorisojärjestöt kävivät toimeen.

Esimerkiksi vuonna 2012 jopa 1375 lasta osallistui kilpailuun rakentamalla yhteensä 285 majaa. Vaikka vertailuja voi toki tehdä, niin itsensä toteuttamisessa jokainen majanrakentaja on voittaja.

Harjunkuja vs. 742 Evergreen Terrace

Maailman tunnetuin maja sijaitsee osoitteessa 742 Evergreen Terrace, Springfield. Sarjakuvaperhe Simpsonin takapihan puutarhassa on alakouluikäisen Bart-pojan puumaja. Siellä hän viettää usein aikaa kaverinsa Milhousen ja muiden ystäviensä kanssa sarjakuvia lukien tai erilaisia tapahtumia järjestäen.

Samoin Lappajärvellä Onni Roponen leikkii majassaan serkkunsa sekä koulukaverinsa Evertin, Jonin, Micon, Oscarin tai Valtterin kanssa. Kirjahyllystä löytyy lastenkirjoja kuten Perttua ja Tatua ja Patua.

Majan seinässä on liitutaulu piirtelyä varten. Pöydän ääressä on hyvä keskittyä esimerkiksi kivien tutkimiseen. Hiljaisen liikenteen melu ei häiritse. Sen sijaan majaan voi kantautua hevosen hirnuntaa tai kukon kiekumista. Roposen lemmikkinä on kolme kukkoa ja 12 kanaa, joista kolme kuuluu erikoiseen amerikkalaiseen rotuun.

Kujaa pitkin autoaan ajava harjunen ei kuule kanojen kaakatusta eikä aavista sitä, että ylhäällä puiden lehvistössä silmäpari tai useampikin voi häntä salaa tarkkailla.

T. Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät