0.8 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Kauppis on kouluttanut Alajärvellä jo 50 vuoden ajan

Jamin Alajärven toimipiste, eli tuttujen kesken ”kauppis”, täyttää tänä vuonna jo komeat 50 vuotta.

Kauppaopiston naisia kuin miehiäkin on talossa koulutuksensa suorittanut siis jo niin kunniakas joukko, että sen vuoksi 50 vuoden täyttymistä juhlitaan hienosti tilaisuudessa, johon juhlapuhujaksi saapuu Keskon pääjohtaja Mikko Helander.

MAINOS

Alajärven Kauppaopisto aloitti toimintansa 1.9.1966, mutta lupa koulun perustamiseen oli saatu jo kahta vuotta aikaisemmin, koska selvitysten mukaan alueella oli tarvetta kaupallisen alan koulutukselle. Alussa koulutusta annettiin vain myyntilinjalla.

Monenlaista on 50 vuoteen mahtunut. Tässä kuvia laajennusosan rakennustyömaalta yli 20 vuotta sitten.
Monenlaista on 50 vuoteen mahtunut. Tässä kuvia laajennusosan rakennustyömaalta yli 20 vuotta sitten.

Opetusta annettiin vaihtuvissa tiloissa milloin vanhalla kunnantalolla, paloasemalla tai Nuorisoseuralla… vuonna 1973 valmistuivat koulun omat tilat ja opetus sai pysyvän toimipaikan. Samoihin aikoihin oppilaitoksen nimi muuttui Alajärven Kauppaoppilaitokseksi.

Oppilaitoksen omistajana oli kannatusyhdistys, mutta vuonna 1980 sen taakse tuli kuntaliitto, jossa mukana olivat Alajärven lisäksi Soini, Lappajärvi ja Vimpeli. Myöhemmin Soini jäi kuntaliitosta pois.

Tällä omistajapohjalla mentiin vuoteen 2003, jolloin oppilaitoksesta tuli osa Järviseudun ammatti-instituuttia.

Vuosein varrella toiminta on muuttunut monin tavoin. Vuonna 1981 saatiin väliaikainen ylioppilasmerkonomien koulutus ja se vakinaistui 1986. Vuonna 1998 aloitettiin vakinainen koulutustoiminta myös Töysässä ja 1990 -luvun lopulla käynnistyi datanomi -koulutus.

Vuonna 1995 oppilaitosta laajennettiin ja rakennettiin mm. liikuntatilat.

Linjoina on ollut mm. markkinointilinjaa, laskentatoimea ja atk-koulutusta ylioppilaille. Tällä hetkellä opetusta annetaan merkonomikoulutuksessa palvelu- ja myynti osaamisalalta sekä datanomikoulutusta käytön tuen osaamisalalta.

Nykyisestä henkilökunnasta pitkäaikaisimpia ovat opettaja Liisa Raivio ja opintosihteeri Pirkko Etula, jotka kertovat että nyt talossa on noin 120 opiskelijaa ja henkilöstöä kaikkiaan vajaa 20 mukaan lukien aikuiskoulutusosasto.

Enimmillään opiskelijoita on ollut 80 -luvulla jopa yli 200, mutta ikäluokkien pieneneminen näkyy toiminnassa. Monet luokkahuoneet onkin nyt saneerattu toimistoiksi.

Juhla kaikille avoin

”Kauppiksen” 50 -vuotisjuhlaa on valmisteltu keväästä alkaen toimikunnassa, jossa mukana on Raivion ja Etulan lisäksi Henna Latvala ja Tapani Alamutka.

Juhlaa vietetään kaikille avoimena tapahtumana ja erityisen mieluisaa olisi nähdä paikalla talon entisiä ja nykyisiä opiskelijoita, opettajia ja muuta henkilökuntaa.

Mahdolliset muistamiset toivotaan osoitettavan oppilaitoksen stipendirahastoon.

Juhla pidetään torstaina 6.10. alkaen kahvitarjoilulla ja tervehdysten vastaanotolla kello 11. Pääjuhla alkaa liikuntasalissa kello 12.

Juhlapuhujana kuullaan Keskon pääjohtaja Mikko Helanderia, onhan Kesko jo pitkään ollut tärkeä yhteistyökumppani Mestarimyyjä -koulutuksineen.

Juhlassa nähdään myös tanssiesitystä, kuullaan musiikkia ja muistelmia, joita esittää yhteiskuntatieteiden lisensiaatti Seppo Aho sanoin ja kuvin.

Entisen opiskelijan puheenvuoron käyttää pankinjohtaja Juha Hänninen ja tulevaisuuden näkymiä raottaa rehtori Matti Väänänen.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät