24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Atro Anttila juoksi Pyhtäällä maratonin SM-kultaa

Aikuisurheiluliiton SM-maraton päättyi vimpeliläisittäin ajatellen erinomaisesti. Kisat nimittäin voitti omassa m40-sarjassaan paikallinen pitkänmatkan puurtaja ja Vimpelin Vetoa edustava Atro Anttila.

Maraton juostiin lauantaina 3. syyskuuta Pyhtäällä 16 asteen lämmössä, tuulettomassa säässä. Osallistujia kisoissa oli noin 160, joka Anttilan mukaan tuo juoksemiseen oman seurallisen tunnelmansa.

MAINOS

– Kolmen tunnin maratoonareita on tavallisesti niin vähän, että saa juosta yksin. Tässä kisassa tilanne oli toinen, kuvailee Anttila.

Atro Anttila on juossut urallaan 15 pitkää maratonia. Pyhtään kilpailut olivat näistä toiset, joissa hän ei lähtenyt tavoittelemaan omaa ennätystään, vaan katse oli kohdistettu mitalisijoihin. Tämä strategia poiki suomen mestaruuden ajalla 2.57:22.

Anttila kuvailee juoksua, että hän tiesi hyvin vauhtinsa ja voisi tarvittaessa kiristää tahtia reilustikin. Tähän ei kuitenkaan tullut tarvetta hänen johtaessaan kilpailua lähdöstä maaliin saakka. Oman lisäjännityksen kilpailuihin toi ajalla 2.58:38 toiseksi sijoittuneen Teemu Mannisen läsnäolo.

– Olin juossut Mannisen kanssa maratonin kahdesti aiemmin, ja olin myös hävinnyt hänelle kahdesti, kertoo Anttila. Nyt kävi vaihteeksi toisin.

Kisoihin lähdettiin poikkeuksellisen lyhyellä valmistautumisella. Anttila kertoo, että tavallisesti näin pitkään juoksuun valmistaudutaan kahdesta kolmeen viikkoa.

– Pari viikkoa ennen juostaan viimeinen kova, pitkä harjoitus. Sitten lasketaan harjoituskertoja ja matkojen pituutta, mutta lisätään nopeutta ja lepoa. Tällä tavalla kroppa viritetään Maraton-kuntoon. Viimeisellä viikolla pidetään taukoa ja tankataan hiilihydraatteja.

Pyhtään kilpailuihin Anttila ehti valmistautua viisi päivää, joka tarkoitti käytännössä huilaamista. Tämän lisäksi hän juoksi viikkoa ennen kilpailuja puolimaratonin.

Siviilissä 41-vuotias hammaslääkäri kertoo, ettei ole nuoruudessaan juuri harrastanut urheilua. Kahdeksantoista vuotta sitten hän on juossut muutamia hölkkä-maratoneja, mutta varsinaisen määrätietoisen harjoittelun Anttila aloitti vasta viisi vuotta sitten.

– Elimistö alkoi antamaan sen suuntaisia vinkkejä, että pitäisi urheilla ja liikkua, jotta mieli pysyisi virkeänä, hän kertoo.

Maraton-juoksussa häntä kiehtoo itsensä haastaminen. Maraton kestää suorituksena niin pitkään, ettei se ole aivan helppoa. Anttila kokee myös saavansa parempia tuloksia suomen huippuihin verrattuna pitkillä matkoilla, kuin vaikkapa kymmenen kilometrin matkalla.

Mahdollisuus saavuttaa hyviä tuloksia kannustaa. Juoksu on myös helppo laji harrastaa. Ei tarvitse lähteä kauaksi, ja välineitäkään ei vaadita mahdottomasti.

Saavutuksellisesti Pyhtään kisat olivat Anttilan uran huippuhetki. Toisaalta hän kertoo olleensa aiemmin paremmassakin kunnossa.

– Viime syksynä tähän aikaan olin elämäni kunnossa. Tuolloin treenasin vuoden verran, tähtäimenä Berliinin maraton-kilpailut. Valitettavasti sairastuin juuri viikkoa ennen kisoja.
Pettymyksestä huolimatta Anttila juoksi Berliinissä, ja tuloksena oli hänen henkilökohtainen ennätyksensä, 2.46:11.

Menestyksestä huolimatta Anttilalla tuntuu olevan urheilun suhteen tasapainoinen asenne.
– Elämässä on urheilua tärkeämpiä asioita, summaa nopeajalkainen neljän lapsen isä.

Joona Rannisto

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät