-6.7 C
Alajärvi
perjantai 01.12.2023
MAINOS
MAINOS
MAINOS

Kesämökkimurrot lisääntyvät syksyisin

Syksyn pimetessä murtovarkaat iskevät erityisesti tyhjilleen jätettyihin kesämökkeihin. Esimerkiksi viime vuonna vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot lisääntyivät syys-lokakuussa lähes neljänneksellä verrattuna kesäaikaan. Tässä vinkit, mitä tulee ottaa huomioon, jottei keväällä mökillä ole vastassa ikävä yllätys.

Mökkimurtoja tuli ilmi viime vuonna koko maassa lähes 1700, paljastavat Tilastokeskuksen tilastot. Murtoja tehtiin erityisesti huhti-kesäkuussa ja syksyllä syys-lokakuussa, jolloin murrot lisääntyivät 22 prosentilla verrattuna kahteen edelliseen kuukauteen. Suomen suurimpiin mökkikuntiin kuuluvassa Mikkelissä syksyn murtopiikki on poliisille tuttu asia.

MAINOS

– Syksyllä tehdyt murrot tulevat ilmi usein vasta kevään korvilla, kun ihmiset palaavat mökeillensä. Näin pitkän aikavälin takia murtoja on usein vaikea selvittää, kertoo rikosylikonstaapeli Jyrki Närhi Itä-Suomen poliisilaitokselta.

Kesämökkivarkaat vievät mukaansa kaikkea, mikä on helposti muutettavissa rahaksi, kuten elektroniikkaa, työkaluja tai aggregaatteja. Myös mökille jätetty alkoholi kelpaa varkaille.

– Kaikki arvokas omaisuus kannattaa talven ajaksi viedä pois mökiltä. Jos jotain haluaa jättää, se kannattaa merkitä, jotta omaisuus on jäljitettävissä, Närhi opastaa.

Närhi kehottaa kiinnittämään huomiota myös kesämökin lukitukseen. Jos mökissä on kovin vanhat tai kehnot lukot, ne kannattaa uusia.

Valvontajärjestelmät vähentäneet murtoja

Keväisin ja syksyisin toistuvasta murtopiikistä huolimatta Itä-Suomessa on tehty tänä vuonna syksyyn mennessä noin 25 prosenttia vähemmän kesämökkimurtoja viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

– Osasyy laskuun on varmasti se, että potentiaaliset tekijät ovat poistuneet alueelta. Myös valvontalaitteiden lisääntyminen mökeillä on omalta osaltaan varmasti vaikuttanut laskuun, Närhi arvioi.

Erilaiset valvotut hälytysjärjestelmät kameroilla ovat yleistyneet niin kodeissa kuin vapaa-ajan asunnoissa.

– Yhä useammin myös kesämökeille halutaan murtohälytinpalvelu, joka ilmoittaa murtoyrityksestä suoraan hälytyskeskukseen, sanoo kodin turvapalveluja tarjoavan Verisuren Suomen myyntijohtaja Asko Kauravaara.

Vinkit kesämökin suojaamiseen murrolta

• Vie kaikki arvokas tavara pois mökiltä talven ajaksi.

• Jos jätät mökkiin arvotavaraa, merkitse se tunnisteella.

• Sijoita mahdollisimman paljon tavaraa kaappeihin ja muualle näkymättömiin.

• Jätä verhot auki, jotta varkaat näkevät heti, ettei mökissä ole mitään varastettavaa.

• Jos mökillä on peruslämpö ympäri vuoden, voit hankkia hälytyskeskuksen valvontaan liitetyn murtohälytysjärjestelmän. Oviin ja ikkunoihin liimattavat hälytystarrat estävät murtoja jo ennalta.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät