Eläkeliiton Soinin yhdistys juhlisti vuosikymmeniä

Eläkeliiton Soinin yhdistys juhlisti viime lauantaina 40 toimintavuottaan yhteistalolla. Juhlassa yhdistyksen historiikin esitti Tuula Hankaniemi.

– Eläkeliiton Soinin yhdistys perustettiin helmikuun toisena päivänä 1976. Perustavassa kokouksessa oli mukana 41 henkilöä. Ensimmäiseen johtokuntaan valittiin puheenjohtajaksi Vilho Pölkki ja sihteeriksi Rauha Antila.

MAINOS

Yhdistyksen toiminta on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana hyvin liikuntapainotteista. Yhdistyksen kuntosali- ja uima-allasryhmät ovat kokoontuneet säännöllisesti. Piirin ja liiton järjestämiin hiihtokilpailuihin Soinista on ollut aina osallistujia. Hankilanoja Unto, Ollikaisen Tapio ja Sauramäen Martti ovat menestyneet erinomaisesti ja saavuttaneet mitalisijoja.

Vuosille 2007 – 2009 Soinin yhdistykselle myönnetyn RAY:n avustuksen turvin käynnistettiin Soinissa Voimaa Vanhuuteen hankkeeseen kuuluva Liikutaan yhdessä – tasapainoinen arki ikääntyville -projekti, jonka tavoitteena oli kehittää ja kokeilla ikäihmiselle suunnattuja terveysliikuntapalveluja.

Projektin ensisijainen kohderyhmä oli 70+ kotona asuvat toimintakyvyltään heikentyneet ikäihmiset. Iäkkäille suunnatusta ohjatusta liikunnasta saaduilla hyvillä tuloksilla pystyttiin osoittamaan säännöllisen liikuntaharjoittelun vaikuttavuuden ikäihmisen fyysiseen toimintakykyyn ja itsenäiseen arjessa selviytymiseen.

Piristystä arkeen ovat tuoneet myös erilaiset retket kokouksiin ja virkistysmatkoille. Tänä keväänä yhdistyksen jäsenet rentoutuivat Viron Pärnussa. On harrastettu myös kulttuuria. Vuonna 2010 oli Liikutaan yhdessä -projektin päätösjuhlassa mukana lähes 200 henkilöä, jotka olivat tulleet kuuntelemaan mm. maalaislääkäri Tapani Kiminkisen esitelmää.

Teatteriesityksiä on käyty katsomassa useilla eri paikkakunnilla. Jäsenet ovat kunnostautuneet hyvin Kuusiokuntien ja piirin karaoke-kilpailuissa.

Kuukausikerhoissa on saatu kuulla monia hyviä luentoja yhteiskunnan eri aloilta.
Vuosittain kerhon vieraana on ollut myös seurakunnan edustajia. Toukokuussa on kokoonnuttu toukosiunaukseen Kirkonmäelle. Syksyisin, vanhustenviikolla on oltu seurakunnan mukana järjestämässä Vanhusten kirkkopyhää. Tänä vuonna yhdistys hankki oman lipun.

Yhdistyksen jäsenmäärä on tällä hetkellä 320. Nykyinen hallitus on puheenjohtaja Raili Katajamäki, varapuheenjohtaja Jussi Paarvala, sihteeri/rahastonhoitaja Marja-Leena Saarinen. Muut hallituksen jäsenet ovat Tuula Hankaniemi, Kalevi Laitila, Hilkka Luoma, Pirjo Määttä, Raija Niemelä, Kaarina Peltomäki, Helena Saarinen, Tarja Sauna-aho, Tuula Sippola ja Seija Vuorenmaa, esitteli Tuula Hankaniemi.

Aktiviteetit pitävät virkeänä

Juhlapuheen juhlassa esitti kansanedustaja Mikko Savola. – Yhteiskuntamme muuttuu. Haasteita tuo niin työllisyys, taloustilanteemme kuin turvallisuusympäristömme muutoksetkin. Kaikkien haasteiden ja arjen myllerrysten keskellä voi olla helppo unohtaa se mikä on tärkeää. Suomi on edelleen hyvä ja turvallinen maa elää.

Juhlapuheen pitänyt kansanedustaja Mikko Savola sai yhdistyksen lahjana Soini-sukat, jotka ojensi yhdistyksen puheenjohtaja Raili Katajamäki.  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Juhlapuheen pitänyt kansanedustaja Mikko Savola sai yhdistyksen lahjana Soini-sukat, jotka ojensi yhdistyksen puheenjohtaja Raili Katajamäki.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Seuraavaksi on kuitenkin tärkeää keskittyä pitämään kaikki kyydissä, vastakkainasetteluun ei saa lähteä mukaan. Suomalaiset ja varsinkin pohjalaiset on aina olleet tolkun ihmisiä.

– Meillä on vastuu huolehtia, että niin työväestöllä kuin lapsenlapsillakin on elämä hallinnassa.

Vaikeista ajoista huolimatta on eduskunnassakin saatu tehtyä toimia, joista seuraa positiivisia vaikutuksia myös kotoseudulle. Soiniinkin on saatu ohjattua tiemäärärahoja, turhien normien purku etenee, SOTEa rakennetaan, verotusta kevennetään, kilpailukykysopimus saatiin pitkän väännön jälkeen maaliin ja suuri liikennekaarihanke on nousemassa siivilleen, totesi Savola.

– SOTE-uudistus etenee. Kuusiokunnissa olemme olleet aikaamme edellä tehden oman ennakoivan ratkaisun jo 2015. Kuusiolinna Terveys Oy on Pihlajalinnan ja Kuusiokuntien perustama yhteisyritys, joka tuottaa Kuusiokuntien sosiaali- ja terveyspalvelut keväällä 2015 allekirjoitetun sote-ulkoistussopimuksen mukaisesti.

– Yhteisyrityksen tavoitteena on turvata sote-palvelut ja työpaikat Kuusiokunnissa sekä hillitä kokonaiskustannusten kasvua. Ensi vuoden alusta myös Soini on liittymässä mukaan. Tämä on loistavaa kehitystä, sillä myös Soinissa on päästävä jatkossakin nopeasti palvelujen ääreen.

Juhlassa saatiin nauttia monipuolisesta ohjelmasta. Juhlan juontanut Jussi Roponen lauloi yhdessä Kalevi Järvenpään kanssa sota-ajan lauluja. Musiikkia esittivät myös Tiia Vuorinen haitarilla ja Heimo Kuula, joka sai juhlaväen myös pieneen taukojumppaan.

Tervetulotoivotuksen toivotti yhdistyksen puheenjohtaja Raili Katajamäki. Etelä-Pohjanmaan piirin myöntämät hopeiset ansiomerkit saivat Toivo Haukilehto, Raili Katajamäki, Reijo Aaltonen, Uolevi Ketola, Jouko Välimäki, Marja-Leena Saarinen, Taisto Åkerman, Esko Hakala, Raija Korpela, Seppo Saarinen ja Tuomas Suominen.

Ansiomerkit luovuttivat Eläkeliiton varapuheenjohtaja Merja Uusitalo ja aluevastaava Eija-Liisa Keskinen.

Päätössanat lausui yhdistyksen varapuheenjohtaja Jussi Paarvala. Juhla päätettiin yhteislauluun ”Kultaiset vuodet.”

Rami Puro

MAINOS
Exit mobile version