Aukusti ja Elli Laitilan puiset patsaat valvovat kotipihaa

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä asusti aikoinaan pariskunta Aukusti ja Elli Laitila lapsineen. Aukusti oli syntynyt 1897 ja Elli 1904, naimisiin he menivät vuonna 1927.

Puolisot menehtyivät 1975 parin kuukauden välein, liki 50 avioliittovuoden jälkeen.

MAINOS
Aukusti Laitila oli syntynyt 1897 ja elämäntyönsä hän teki pelto- ja metsätöissä.
Aukusti Laitila oli syntynyt 1897 ja elämäntyönsä hän teki pelto- ja metsätöissä.

Aukustin ja Ellin lapsista Alajärvellä asuu edelleen Sisko Hakala, joka muistelee vanhempiaan ja perheen kotipaikkaa lämmöllä iloiten siitä, että koti rakennuksineen ja pihoineen on hyvässä hoidossa.

Aukustin ja Ellin perheen talo on nykyisin heidän Iso-Britanniassa asuvan tyttärentyttärensä Anne Weckmanin omistuksessa ja nykyisen omistajan toimesta talon pihapiiriä onkin vaalittu huolella.

Vuosi sitten tuli kuitenkin selväksi, että talon pihassa olleet ikivanhat pihakuuset olivat käyneet vaarallisiksi.

Anne kertoo, että vaikka pihapuut olivat heille hyvin tärkeitä, oli syysmyrskyjen yleistymisen vuoksi pakko tehdä valinta puiden, ja talon turvallisuuden välillä.

Elli Laitilan patsas on asetettu kannolle, jossa kasvoi se valtava pihakuusi, josta niin Ellin kuin Aukustinkin patsaat on tehty.
Elli Laitilan patsas on asetettu kannolle, jossa kasvoi se valtava pihakuusi, josta niin Ellin kuin Aukustinkin patsaat on tehty.

Niinpä vanhat kuuset saivat mennä, mutta Anne halusi säilyttää niistä edes jotain vanhalla paikalla. Ja mikä olisi ollut parempi tapa, kuin käyttää suurimman kuusen puut näköispatsaisiin, jotka taiteilija Ulla Haglund Alavetelistä loihti Aukustista ja Ellistä kuvien ja kertomusten perusteella?

Anne löysi taiteilijan kyselemällä ja googlaamalla. Ullan moottorisahalla tehdyt taideteokset ja saadut suositukset vakuuttivat ja niinpä työhön päästiin talvella.

– Lähetin taiteilijalle valokuvia ja kerroin muistikuviani isovanhemmistani. Isoisä teki työtä metsurina ja pelloilla kun taas isoäiti oli karjakko sekä eläinten ja käsitöiden ystävä.

Huhtikuussa teokset olivat valmiit ja ne olivat kuukauden ajan esillä ArtQuinns -taidenäyttelyssä Pietarsaaressa, jonka jälkeen ne siirrettiin Aukustin ja Ellin kotitalon pihaan sinne, mihin ne kuuluvatkin.

Näin vanha pari valvoo kotinsa tapahtumia ja heidän mukanaan paikalla kauan kasvanut kuusikin palasi tutulle paikalleen.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliHeijastimellinen erottuu jopa seitsemän kertaa kauempaa
Seuraava artikkeliLähi ABC! palvelee nyt Alajärvellä entistä paikallisemmin