25 C
Alajärvi
tiistai 28.5.2024
MAINOS
MAINOS

Kun omainen katoaa

Ilmoitus kadonneesta henkilöstä hätäkeskukseen käynnistää aina viranomaisen johtaman etsintäoperaation. Poliisi suorittaa etsintää aluksi omilla voimavaroillaan, mutta tilanteesta riippuen poliisi voi käyttää etsinnöissä apunaan myös Vapaaehtoista Pelastuspalvelua, eli Vapepaa.

Vapepa-johtaja toimii poliisin tukena suurissa etsinnöissä. Toimintaa johdetaan määrätietoisesti koulutusten ja harjoitusten tuomalla varmuudella. Tarvittaessa Vapepan johto voi ohjata toimintaa vaikka autosta käsin.
Vapepa-johtaja toimii poliisin tukena suurissa etsinnöissä. Toimintaa johdetaan määrätietoisesti koulutusten ja harjoitusten tuomalla varmuudella. Tarvittaessa Vapepan johto voi ohjata toimintaa vaikka autosta käsin.

Poliisin ja Vapepa-johtajan neuvottelun jälkeen etsintöihin kutsutaan tarpeellinen määrä maastoetsintään koulutettuja hälytysryhmiä, joilla on usein suunnistamisen ja ensiavun osaamista.

MAINOS

Tarvittaessa hyödynnetään myös muita Vapepan resursseja, esim. pelastuskoiria, Vapepa-sukeltajia ja maastomönkijäryhmiä. Nykyään etsinnöissä apuna voidaan käyttää myös erilaisia lentäviä laitteita kuten moottoroituja varjoliitimiä ja kauko-ohjattuja droneja.

Johtopaikaksi valitaan yleensä kylätalo tai koulu, joiden läheltä löytyy paikoitustilaa ja joissa on mahdollisuus järjestää tarvittavaa huoltoa.

Ohjeita etsintöihin osallistuvalle

– Varustaudu sään mukaisesti. Hyvät jalkineet, lämmintä vaatetta, huomioliivi, valaisin ja vähän evästä.

– Ilmoittaudu! Johtopaikalta löytyvään listaan merkitään jokaisen etsintään osallistuvan henkilön nimi, puhelinnumero ja kellonaika, milloin on saapunut paikalle.

– Älä lähde omatoimisesti maastoon! Odota viranomaisen ja Vapepa-johdon ohjeistusta, sillä alueelle mahdollisesti lähetettävät koirat ovat aina etusijalla lähtöjärjestyksessä.

– Muista vaitiolovelvollisuus. Etsinnöistä tiedottaa poliisi tai poliisin valtuuttamana Vapepa-johto, ei kukaan muu. Liian innokkaat utelijat voit aina ohjata poliisin juttusille. Kuvaamista johtopaikalla tai tehtävän aikana ei suvaita ilman pätevää syytä. Voit kuvata esimerkiksi etsittävän tuntomerkit + henkilökuvan kännykkääsi, kunhan muistat poistaa ne etsintöjen päätyttyä.

– Muistathan myös, että etsintöihin yleensä osallistuu myös kadonneen omaisia ja läheisiä. Hienotunteisuus on valttia kaikessa toiminnassa etsintäpaikalla ja maastossa.

– Anna etsinnän johtajille työrauha. Vapepa-johto ja poliisi tekevät työtä päämäärätietoisesti ja järjestelmällisesti, älä suotta hämmennä soppaa omilla näkemyksilläsi siitä, kuinka asiat mielestäsi voitaisiin hoitaa paremmin. Tärkeät etsittävään liittyvät tiedot tai havainnot tulee silti aina saattaa johdon tietoon.

– Muista ilmoittaa itsesi myös poistuneeksi etsinnöistä! Vapepa-johtaja vastaa jokaisesta listaan kirjatusta etsijästä ja ettei kukaan etsijöistä ole jäänyt maastoon.

Kuinka pääsen Vapepan toimintaan mukaan?

Tutustu toimintaamme Facebookissa tai kotisivuillemme: www.pohjanmaanvapepa.fi, sieltä löydät myös ajankohtaiset koulutukset, ilmoittaudu mukaan! Sivuiltamme löytyvät myös Vapepa-johtajien alueelliset yhteystiedot, ota rohkeasti yhteyttä ja neuvottele itsellesi paras tapa toimia ja olla avuksi.

Kaikki apu on tarpeen ja jokaiselle ahkeralle käsiparille löytyy varmasti tekemistä!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät