-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Marittaja hankkii uuden elämän japanilaisopein: Siivouksen elämänmullistavasta taiasta iloa säkenöivään järjestykseen

Oletko viime aikoina miettinyt siivoamista, kun kotona säilytystila alkaa loppua kesken? Missä järjestyksessä olisi käytävä kodin kaaoksen kimppuun? Voisiko järjestys ja turhasta roinasta vapautuminen tuoda elämänlaatua parantavaa energiaa?

Kyllä, kaikki on mahdollista järjestelmällisen siivoamisen avulla, uskovat marittajat.

MAINOS

Marittajat vannovat Marie Kondon KonMari-kirjan nimeen. Ja heitä on paljon.

Japanissa suursuosion saavuttanut teos julkaistiin viime vuonna suomeksi. KonMari on ollut myydyin kirja Mitä Suomi lukee-tilaston tietokirjoissa ja pokkareissa usean kuukauden ajan tänä vuonna. Aktiivisimmat marittajat, Suomessa yli 12000 henkilöä, ovat liittyneet Facebookin KonMari Suomi-ryhmään.

Siivoaminen hioo päätöksentekotaitoa

Kirjan ohjeiden mukaan säilytettäviksi jäävät vain rakkaimmat ja tärkeimmät tavarat, ja siten siivous onnistuu jatkossa kerralla ja nopeasti. Samalla lisääntyy rohkeus minimoida elämästä negatiivisia asioita kuten huonoja ihmissuhteita ja turhan murehtimista.

Kun järjestys on kerran saatu aikaan, kaaosta kirjan mukaan ei enää koskaan synny.

Siivousfilosofi Marie Kondo paljastaa salaisuutensa: kodin järjestäminen on hauskaa, kun etenee oikeassa järjestyksessä. Hän kehottaa aloittamaan vaatteista, jatkamaan niistä kirjoihin, papereihin, sekalaisiin (japaniksi komono) ja lopettamaan niihin, joilla on tunnearvoa.

Aloittamalla helpoista tavaroista ja jättämällä vaikeimmat viimeiseksi kodinsiivoaja hioo vähitellen päätöksentekotaitoaan, ja lopussa ratkaisujen tekeminen vaikuttaa yksinkertaiselta.

Tärkeintä on päättää, mitä säilyttää. Siihen auttaa kysymys: mitkä tavarat antavat iloa, jos säilyttää ne osana elämää? Jos valintaprosessin aikana kohtaa jotain, mikä ei tuota iloa, mutta josta ei henno luopua, täytyy pysähtyä kysymään itseltään: Onko minun vaikea heittää tätä pois, koska takerrun menneisyyteen vai koska pelkään tulevaisuutta?

Kondon mukaan yksi ihminen heittää tarpeettomista tavaroistaan helposti pois keskimäärin 20-30 säkillistä (45 litran säkkejä).

Kauhavan kaatopaikka saa osansa

Kun kauhavalaislähtöinen Susanna käy kesäisin lomalla vanhempiensa luona, viedään sieltä aina kärrykuormittain tavaraa kaatopaikalle. Tosin joka kerta hänen äitinsä kritisoi, koska haluaisi säästää kierrätyskelvottomia tavaroita ”jos tulee vaikka kolmas maailmansota”.

Susanna uskoo KonMarin oppeihin. Hän ei halua säästää sellaisissa asioissa, jotka tuovat joka päivä hyvää mieltä. Jos inhoaa jotain huonekalua, niin se pitää kierrättää eteenpäin ja hankkia tilalle kauniimpi.

Hän on miettinyt siivoamista taas viime aikoina, kun säilytystila alkaa loppua kesken. Tänä syksynä hän aikoo lajitella vanhat virttyneet t-paidat lumppukeräykseen ja paremmat turhakkeet kaapista kirpputorikuormaan.

– Edellisen kerran myin kirpputorilla noin sata vaatetta ja näillä rahoilla ostin itselleni mekon. Sata vaatetta vaihtui yhteen, miten KonMarin oppikirjamaista!

Myös Järviseudulla luetaan KonMaria. Alajärven kirjakaupan Suvi Penninkangas kertoo, että Siivouksen elämänmullistava taika on ollut pitkän ajan myydyin tietokirja.

– Se sopii tähän kirpputorivillityksen aikaan, Penninkangas sanoo ja mainostaa, että marraskuun 17. päivä ilmestyy suomeksi kirjailijan toinen teos, Iloa säkenöivä järjestys.

T. Tyynelä

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät