Älä anna jään yllättää! – Kolme kätevää tapaa helpottaa talviliikkumista

Mainos[adrotate banner="3"]

Pakkaskausi on alkamassa ja liukkaat kelit yllättävät taas niin jalankulkijat kuin autoilijatkin. Viisas varautuu kolmella helpolla keinolla.

Pihan portaat ja käytävät pysyvät puhtaina lumesta ja jäästä, kun niiden alle asennetaan sulanapitolämmitys. Termostaatilla varustettuna se lämmittää vain sen verran kuin sulaminen vaatii ja ainoastaan silloin, kun siihen on tarvetta. Käytännössä laatoituksen ja porrasaskelmien alle asennetaan lämmittävä sähkökaapeli, joka jää näkymättömiin.

MAINOS

Asentaminen on helpointa silloin, kun pihalla tehdään rakennus- tai muutostöitä, mutta asennuksia tehdään paljon myös valmiiden käytävien alle. Ratkaisu on myös taloudellisesti järkevä, sillä sähkön kulutus on pieni etuihin verrattuna.

Hyödyt tulevat niin turvallisuutena kuin mukavuutena. Omakotiasujalla on tyypillisesti pitkiä pihakäytäviä portaineen ja usein jyrkkiä ajoramppeja.

Liukastumisesta toipuminen vie viikkoja ja aiheuttaa paljon kustannuksia. Tämä on hyvä muistaa esimerkiksi pienissä rivitaloyhtiöissä, joissa lain mukaan taloyhtiö vastaa mahdollisista vahingoista. Sulanapitokaapeleiden asennuttaminen on pysyvän hyödyn tuottava kertatoimenpide, joka saa kiitosta myös ikääntyneiltä asukkailta.

Valo pelastaa kaatumiselta

Kun pihavalot syttyvät automaattisesti kotia lähestyttäessä, säästytään monelta kaatumiselta. Kirkastuva valo luo muutoinkin turvallisuutta paljastaen asiattomat kulkijat.

– Valot kytkevä liiketunnistin tai liikkeen tunnistava valaisin voidaan kiinnittää seinään, terassin kattoon tai pylvääseen. Malleja on tarjolla kaikkiin tarpeisiin, tyyleihin ja hintaluokkiin.

– Uutta ovat ulkovalaisimet, joiden ledit pitävät yllä mukavuusvaloa ja kirkastuvat lähestyttäessä. Näin voi toimia esimerkiksi talon ja rapun numerovalo. Ero vanhaan kellastuneeseen muovikuutioon on hätkähdyttävä, opastaa Löydä sähkömies –palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

Lämmitä auto, vältä törmäykset ja tee ekoteko

Moottorinlämmitin ja sisätilanlämmitin parantavat monin tavoin turvallisuutta. Liian usein näkee autoilijoita, jotka tihrustavat pienestä jäiseen ikkunaan raavitusta aukosta. Oman ja kanssakulkijoiden turvallisuuden vuoksi talviautoilijan on syytä hankkia moottorinlämmitin ja niitä varten oma ulkopistorasia.

Lämmitetty moottori kuluttaa vähemmän polttoainetta ja vähentää siten hiilidioksidipäästöjä. Moottorin lämmittäminen on siksi myös kansalaisen ekoteko.

– Erillisen pistorasian asentaminen autoa varten on Suomessa lähes välttämätöntä. Tähän on suunniteltu omat kotelotyypit, jotka näyttävät hyviltä seinässä tai pylväässä, ja ovat ennen kaikkea turvallisia käyttää. Asennuksen yhteydessä ammattitaitoinen sähkömies tarkistaa, että kaapelointi kestää myös sisätilalämmittimen aiheuttaman kuormituksen, Jenna Kauppila sanoo.

– Sisälle asuntoon johdotettu kytkin tai langaton kytkentä tarjoavat tämän päivän mukavuutta. Näistä kannattaa kysyä sähköasentajalta. Niin tämä kuin moni muukin kodin sähköparannus käy helposti, kunhan pyytää sähkömiehen paikalle, Kauppila kannustaa.

MAINOS
Edellinen artikkeliSyyslomalla täyttä taikaa!
Seuraava artikkeliAsumisoikeusyhdistyksen kerrostalohanke etenee Alajärvellä