25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Joulun postimerkeissä ystävyyttä ja lämpöä

Joulun 2016 postimerkit tulevat myyntiin 10. marraskuuta.

Samalla julkaistaan pienoisarkki kahdesta vaivaisukosta ja Suomen ainoasta vaivaisakasta kotikirkkoineen. Kaikkiin postimerkkeihin on painettu uusi ikimerkintä.

MAINOS

Vaivaisukkoperinnettä vaalien

Vaivaisukkoperinnettä-merkkien aiheina ovat Soinin vaivaisakka sekä Alajärven ja Hauhon vaivaisukot. Kuuden merkin pienoisarkissa julkaistaan postimerkit myös samojen paikkakuntien kirkoista. Merkit on suunnitellut Anssi Kähärä.

Vaivaisukko on kirkon seinään kiinnitetty maalattu puuveistos, jonka rinnassa olevaan aukkoon voi laittaa rahaa. Ne toimivat peruspalvelun pioneereina jo ennen sosiaaliturvan kehittymistä – varhaisimmat jo 1600-luvulta saakka. Vaivaisukot ovat omilla paikkakunnillaan suosittuja nähtävyyksiä.

Suomalaiset vaivaisukot ovat kansainvälisestikin omalaatuinen ilmiö, eikä vastaavia hahmoja löydy muualta maailmassa. Suomessa on jäljellä runsaat 140 vaivaisukkoa ja yksi vaivaisakka Soinissa. Yli sata niistä palvelee edelleen uskollisesti virkapaikallaan.

Joulupostimerkit kuvituskilpailun kautta

Tämän vuoden jouluaiheiset postimerkit tulevat Postin ja Kuvittajat ry:n suunnittelukilpailusta. Kotimaan joulutervehdys on helsinkiläisen Sari Airolan käsialaa ja 1. luokan postimerkin on suunnitellut espoolainen Sini Ezer. Graafisesta suunnittelusta vastaa Paula Salviander.

– Yksi joulun tärkeimmistä asioista itselleni on ystävyys ja toisista välittäminen. Halusin tuoda merkkiin ystävyyttä ja lämpöä. Otin mukaan klassiset hahmot suomalaisesta joulukuvastosta eli poron ja tontun. Merkissä kuvaan näiden kahden ystävyyttä joulumatkalla, Airola kertoo Juokse porosein -postimerkistä.

– Tyttö ja orava -merkin aiheeksi nousi jakamisen ilo. Hain kuvaan perinteikästä joulutunnelmaa, mutta samalla yritin tuoda mukaan jotain uutta ja raikasta sommittelulla ja värimaailmalla, Ezer kuvailee. Tyttö ja orava -merkki on ensimmäinen joulutervehdyksen ikimerkki. Se käy sellaisenaan myös ensi joulun tervehdyksiin.

Punainen tupa talvisiin tervehdyksiin ulkomaille

Perinteinen punainen tupa lumisessa maisessa kuvittaa 1,30 euron arvoista ulkomaan ikimerkkiä. Se käy Priority-kirjeen ja -kortin postimaksuksi 20 grammaan asti Suomesta ulkomaille (ei voi postittaa Ahvenanmaalta). Postimerkin on suunnitellut graafinen suunnittelija Paula Salviander.

– Suunnittelun lähtökohtana oli kysymys: Millaisia lämpimiä tunteita herättävä mielenmaisema sopisi parhaiten talviseen suomalaiseen ulkomaanpostimerkkiin? Punainen tupa lumisessa maisemassa kiteytyi vastaukseksi, Salviander kertoo.

– Punainen tupa -merkki edustaa parhaimmillaan suomalaista perinnemaisemaa ja on pieni ”aikamatka” sen tuhansiin tarinoihin.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät