-3 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Dokumenttielokuva Poltettu kylä nähdään Lehtimäellä

Kyyjärveläinen tuottaja ja muusikko Raimo Salo esittää savukoskelaisesta Kuoskun kylästä ja sen kohtaloista kertovan dokumenttielokuvan Poltettu kylä torstaina 17.11. kello 18 alkaen Pohjois-Lehtimäen kylät ry:n (Rantakankaantie 581) kylätalo Metsossa. Dokumentin jälkeen Salo laulattaa yleisöllä Erämaalauluja.

Jatkosodan vuosina itärajan ihmiset saivat nähdä sodan julmat kasvot. Neuvostopartisaanit tekivät iskuja rajakyliin tavoitteena levittää pelkoa ja murentaa kansan puolustustahtoa.

MAINOS

Taustalla on kuitenkin isompi kuva. Saksa kävi Neuvostoliittoa vastaan totaalista tuhoamissotaa ja Kremlin johdolla perustettiin puolisotilaalliset partisaanijoukot vastakeinoksi. Ukrainan ja Valko-Venäjän rintamalla ei otettu vankeja, teloitukset ja täydellinen tuho oli tavallista. Saksalaisten tuhoamisryhmät toimivat ja venäläiset kostivat iskut. Kierre oli valmis.

Kuoksun kylässä jälleenrakennusta on tehty lukuisat kerrat. SA-kuva.
Kuoksun kylässä jälleenrakennusta on tehty lukuisat kerrat. SA-kuva.

Iskut rajan pinnan siviilikyliin alkoivat pian Jatkosodan syttymisen jälkeen syyskuussa 1941. Kylissä asui naisia, lapsia ja vanhuksia ja lähimpään kenttävartioon oli kilometrejä matkaa. Viranomaiset vaikenivat iskuista, joissa menehtyi ihmisiä, karjaa ja yleensä kaikki rakennukset poltettiin. Vankeja otettiin ja vietiin kuulusteltavaksi, takaisin ei tultu.

1990 luvulla tutkijat pääsivät venäläisiin arkistoihin tutkimaan joitakin tapauksia. Asiakirjoista ilmenee kuinka kuulustelun jälkeen vanki teloitettiin. Näin kävi myös Sallassa 1943 heinäkuussa, kun partisaanit iskivät Kiviaapa-nimisellä suolla niittoväkeen.

Kyyjärveläinen Raimo Salo teki yhdessä Esa Sirosen kanssa aiheesta TV1 dokumentin Pohjoisen partisaanit. Sen ensi ilta oli lokakuussa 2012.

Rajan pinnan ja Lapin partisaani-iskuissa sai surmansa parisataa siviiliä. Salo esittää tästä savukoskelaisesta Kuoskun kylästä ja sen kohtaloista kertovan dokumenttielokuvan ”Poltettu kylä” kylätalo Metsossa.

Kuoskun kylä tuhottiin 1939-1944 kolme kertaa. Dokumenttielokuva kertoo Hilja Kuoskun, Tyyne Martikaisen ja Hemmi Seppäsen tarinoiden kautta talvi- ja jatkosodasta pohjoisen Suomen itäisissä rajakylissä.

Jatkosodassa 1941-1944 Suomi taisteli Saksan rinnalla Neuvostoliittoa vastaan ja Suomen Lapissa oli enimmillään noin 200000 saksalaista sotilasta.

Sodan loppuvaiheessa Ukrainassa ja Valko-Venäjällä saksalaisia vastaan kehitetty partisaanisota tuotiin myös Suomen Lappiin, mikä johti myös summittaisiin suomalaisiin siviilikyliin kohdistettuihin iskuihin.

Vuosikymmeniin noista tapahtumista kertomiseen ei ollut malleja eikä yhteisön antamaa tukea. Vasta viime vuosina kaikkein vaikeimmillekin sodan kokemuksille ja niihin patoutuneille tunteille on alettu etsiä ääneen puhumisen ja yhdessä purkamisen, ymmärtämisen tapoja.

Tätä kaikkea on Poltettu kylä -elokuvassa pyritty dokumentoimaan.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät