Läheistä hoidettaessa on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta

Valtakunnallinen omaishoitajien viikko käynnistyy ensi viikolla. Kävimme jututtamassa tärkeää työtä tekevän Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry:n väkeä Vimpelissä. Yhdistys on toiminut vuodesta 2002 ja se toimii aktiivisesti Alajärvellä, Evijärvellä, Lappajärvellä, Soinissa ja Vimpelissä.

– Omaishoitajien määrä on todella suuri. Omaishoitajaliiton arvion mukaan joka kuudes suomalainen on omaishoitaja, mutta vain pieni osa kaikista omaishoitotilanteista on lakisääteisen omaishoidon tuen piirissä.

MAINOS

– Moni luulee, että toimintaamme osallistuminen edellyttää virallista omaishoitajuutta, mutta osallistua voi kuka tahansa omaishoidon asioista kiinnostunut. Voit olla omaishoitajan läheinen, perheenjäsen tai ajattelet jonain päivänä ehkä olevasi omaishoitaja, omaistoiminnan ohjaaja Pia Toivola kertoo.

– Valitettavasti läheistään hoitavalla saattaa kadota oman hyvinvoinnin ajattelu. Päivittäinen ajatusmaailma pyörii hoidettavan ympärillä ja omat tarpeet unohtuvat, kertoo Tiina Silvonen, toinen omaistoiminnan ohjaajista.

Molemmilla ohjaajilla on omakohtaista kokemusta omaishoidosta, mikä antaa heille aitoa näkemystä työhön. Molemmat kokevat, että omaishoito on samaan aikaan sekä rakasta että raskasta työtä ja että hoitajan jaksamista arjessa täytyy tukea. Yhteydenottojen määrä on kasvanut viime vuosista ja naiset summaavat, että eniten ihmisiä askarruttaa oma jaksaminen.

Aiemmin yhdistyksen toiminta on keskittynyt iäkkäisiin omaishoitajiin, mutta nyt uutena kohderyhmänä ovat työikäiset omaishoitajat ja erityislasten vanhemmat.
Yhdistys hallinnoi OmaisOiva -toimintaa, jossa tuodaan osallistumismahdollisuuksia lähelle omaishoitajaperheitä erilaisin tavoin.

– OmaisOivan kautta omaishoitaja voi saada voimavaroja käsitelläkseen erilaisia tunteita, löytääkseen mahdollisuuksia ja uusia näkökulmia elämäänsä. OmaisOiva-toimintaa rahoittaa Raha-automaattiyhdistys.

Myös vertaistuki on omaishoitajille tärkeää. Toivola kertoo, että eräässä tapaamisessa omaishoitajana pitkään toiminut mieshenkilö totesi, että luuli olleensa ainoa omaishoitaja koko kylässä. Hänen oloaan kevensi tieto siitä, ettei ollut ainoa, joka on samassa tilanteessa.

Miten omaishoitajan tulisi sitten huolehtia jaksamisestaan? Toivola ja Silvonen kertoivat viisi tärkeää asiaa:

1. Ole terveellä tavalla itsekäs. Omasta hyvinvoinnista tulee huolehtia, jotta jaksaa huolehtia toisesta.

2. Tapaa ihmisiä. Sosiaaliset kanssakäymiset ystävien ja tuttujen kanssa antavat uutta virtaa arkeen.

3. Liiku. Harrasta hyöty- tai kuntoliikuntaa säännöllisesti, haukkaa raitista ilmaa.

4. Nuku. Riittävä uni on tärkeää!

5. Ota pieniä irtiottoja arjesta ja tee sinua voimaannuttavia asioita.
Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset Ry:n verkkosivuilta löydät tarkempaa tietoa yhdistyksen järjestämästä toiminnasta. Yhteyttä voi ottaa pienissäkin askarruttavissa asioissa joko sähköpostilla, puhelimitse tai paikanpäällä käymällä.

Roosa Linnanmäki

Exit mobile version