Alajärven Ojajärvessä vesiruttoa

18
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Ojajärvestä on löytynyt vesirutto -kasvia.

Kanadanvesirutto on väriltään tummanvihreä 30–200 sentin pituiseksi kasvava rantojen uposkasvi, jota esiintyy Suomessa sisävesillä ja Itämeren rannoilla.

MAINOS

Nimi ”rutto” viittaa kasvin sitkeyteen ja nopeaan leviämiseen, koska rehevissä järvissä se voi muodostaa massiivisia kasvustoja.

Vesirutto kasvaa kärjistään ja haaroo runsaasti. Lehdet ovat pehmeitä, pyöreäkärkisiä ja kasvavat kolmen kiehkuroina varren ympärillä. Laji pysyy muuten upoksissa, mutta sen kukat kohoavat vedenpinnan yläpuolelle.

Kukkiminen on meillä melko harvinaista. Euroopassa on havaintoja ainoastaan emikasveista, joten lajin oletetaan lisääntyvän ainoastaan kasvullisesti verson kappaleista. Vesirutto talvehtii vihreänä ja alkaa kasvaa heti jäiden lähdettyä.

Laji ei tarvitse juuria levitäkseen vaan leviää pienestäkin kasvinosasta. Tämän vuoksi on tärkeää tiedottaa, ettei esim. veneitä, rapumertoja tai katiskoja kuljeteta järvestä toiseen ilman puhdistusta.

Järven ruoppauksessa, niitossa ym. vesikasvien poistossa on oltava tarkka, että kaikki kasvinosat poistetaan järvestä. 

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa