-3.1 C
Alajärvi
sunnuntai 29.1.2023
spot_img
spot_img
spot_img

Alajärven Ojajärvessä vesiruttoa

Alajärven Ojajärvestä on löytynyt vesirutto -kasvia.

Kanadanvesirutto on väriltään tummanvihreä 30–200 sentin pituiseksi kasvava rantojen uposkasvi, jota esiintyy Suomessa sisävesillä ja Itämeren rannoilla.

Nimi ”rutto” viittaa kasvin sitkeyteen ja nopeaan leviämiseen, koska rehevissä järvissä se voi muodostaa massiivisia kasvustoja.

Vesirutto kasvaa kärjistään ja haaroo runsaasti. Lehdet ovat pehmeitä, pyöreäkärkisiä ja kasvavat kolmen kiehkuroina varren ympärillä. Laji pysyy muuten upoksissa, mutta sen kukat kohoavat vedenpinnan yläpuolelle.

Kukkiminen on meillä melko harvinaista. Euroopassa on havaintoja ainoastaan emikasveista, joten lajin oletetaan lisääntyvän ainoastaan kasvullisesti verson kappaleista. Vesirutto talvehtii vihreänä ja alkaa kasvaa heti jäiden lähdettyä.

Laji ei tarvitse juuria levitäkseen vaan leviää pienestäkin kasvinosasta. Tämän vuoksi on tärkeää tiedottaa, ettei esim. veneitä, rapumertoja tai katiskoja kuljeteta järvestä toiseen ilman puhdistusta.

Järven ruoppauksessa, niitossa ym. vesikasvien poistossa on oltava tarkka, että kaikki kasvinosat poistetaan järvestä. 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät