Alajärven Rotaryklubin perustamisesta 50 vuotta

54
Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven Rotaryklubin perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 50 vuotta. Toimintavuosiensa aikana se on osallistunut lukuisiin paikallisiin hankkeisiin, mutta tutuinta lienee klubin toimiminen nuorisovaihdon ja nuorisokasvatuksen parissa.

Jäsenet juhlistivat klubin vuosikymmeniä kestänyttä taivalta lauantaina Hotelli-Ravintola Alvariinissa.

MAINOS
Kunniajäsen Benjam Salmenautio on Alajärven Rotaryklubin perustajajäsen.
Kunniajäsen Benjam Salmenautio on Alajärven Rotaryklubin perustajajäsen.

Kunnioitettavan pitkään klubin jäsenenä toiminut Jaakko Siikala, jonka rotaryjäsenyys ulottuu 70-luvun alkupuolelle, kertoi juhlassa klubin historiasta. Perustajajäsenistä on yhä mukana kaksi, Pertti Ala-Piirto ja Benjam Salmenautio. Siikala, Ala-Piirto ja Salmenautio ovat klubin kunniajäseniä.

Rotaryt ovat olleet vuosien varrella vaikuttamassa muun muassa postilähetysten saapumisen aikaistamiseen ja vesistöalueen kunnostamiseen Alajärvellä. Kansainvälinen nuorisovaihto alkoi vuonna 1970. Useat vaihto-oppilaat näyttävät jääneen rotaryjen mieleen ja heitä lämpimästi yhä muistetaan.

Rotaryjen maailmanlaajuinen tapa on kokoontua joka viikko yhteen klubilaisten kesken. Kokouksen rungon muodostaa lähes viikoittain toteuttava kokousesitelmä.
He tekevät myös yritysvierailuja.

Dosentti Heikki Rantatupa piti juhlaesitelmän ensimmäisen maailmansodan aikaisesta elintarvikehuollosta Suomessa.
Dosentti Heikki Rantatupa piti juhlaesitelmän ensimmäisen maailmansodan aikaisesta elintarvikehuollosta Suomessa.

Siikala toikin historiikissaan esiin, että vuosien varrella on toteutettu toista tuhatta esitelmää ja vierailua. Erityisesti hänen mieleensä on jäänyt jo edesmenneen Vilho Hauta-ahon kokemusperäinen esitys jatkosodan loppuvaiheista.

Myös juhlassa kuultiin esitelmä, kun Tikkakoskelta saapunut dosentti Heikki Rantatupa kertoi elintarvikehuollosta ensimmäisen maailmansodan aikaisessa Suomessa. Aiheesta väitöskirjankin tehnyt Rantatupa toi esitelmässään esiin myös alajärveläisiä näkökulmia.

Hän vitsailee itse olevansa evakossa Menkijärveltä. Klubin presidentti Raimo Leppäaho kiitteli esitelmäaiheesta, jonka uskoi olleen entuudestaan monelle melko tuntematon.

Apulaiskuvernööri Tuomas Rouhunkoski toi juhlaan Lapuanjokivarren klubien tervehdyksen. Lapuan Rotaryklubi toimii Alajärven klubin kummina.

Alajärven Rotaryklubin jäsenmäärä on vakiintunut alle kahteenkymmeneen. Rotaryklubi painii kuitenkin saman ongelman kanssa kuin moni muukin järjestö tällä hetkellä: kuinka saada ihmiset mukaan arjen kiireistä järjestötoimintaan.

Jäsenet kertovat, ettei rotaryklubi ole mikään salaseura, vaan toiminnasta on saatavilla tietoa julkisesti internet-sivustolta www.rotary.fi.

Poliittisesti riippumattomaan järjestöön jäseneksi tervetulleita ovat kaikki.

Kunniajäsen Pertti Ala-Piirto (vas.) on ollut perustamassa rotaryklubia Alajärvelle. Apulaiskuvernööri Tuomas Rouhunkoski toi juhlaan Lapuanjokivarren klubien onnittelut.
Kunniajäsen Pertti Ala-Piirto (vas.) on ollut perustamassa rotaryklubia Alajärvelle. Apulaiskuvernööri Tuomas Rouhunkoski toi juhlaan Lapuanjokivarren klubien onnittelut.

Tällä hetkellä jäsenistöön kaivattaisiin erityisesti naisia, koska heitä ei klubin toiminnassa ole nyt mukana. Jäseneksi voi ryhtyä myös muulla paikkakunnalla asuvat. Jäseniä toivotaan myös nuoremmista kuin mitä klubilaisten keski-ikä tällä hetkellä on. -Nuorempia kun tulisi mukaan, löytyisi paremmin toimintakohteita.

Kun rotareilta kysyy, mitä jäsenyys heille antaa, he esittävät useita erilaisia syitä miksi kuulua klubiin. He näkevät esimerkiksi, että usein työelämässä pyöritään saman ammatin ympärillä. Omaan alaan rajoittuminen estyy, kun vaihtaa ajatuksia toisen ammatin edustajan kanssa.

Klubi on myös yksi kanava yhdessäoloon sekä samalla tavalla ajattelevien kanssa keskustelemiseen, mielipiteiden vaihtamiseen ja tiedon välittämiseen. Tämä toteutuu varsinkin viikkotapaamisissa. Jäsenet ovat epäitsekkäitä, antavat paljon omastaan ja haluavat antaa nuorille mahdollisuuden.

Varoja klubi kerää ainoastaan pienellä jäsenmaksulla ja rotarylehden julkaisulla. Rotaryt vitsailevatkin, että possu kiertää joka kokouksessa. Tällä epäitsekkyydellä on rahoitettu monen nuoren mahdollisuus päästä vaihto-oppilaaksi.

Käytännön toimintaa ohjaa Rotaryjen omaksumat eettiset periaatteet. Yksi olennainen arvo ja asenne on, että rotaryliike haluaa ja pyrkii siihen, että kullakin ammatissaan, teki mitä tahansa, olisi tehtäväetiikka, ammatillinen etiikka, jatkuvasti mielessä.

Rotaryt pyrkivätkin testaamaan toimintaansa neljällä kysymyksellä, joissa nousevat esiin totuus, oikeudenmukaisuus, hyvä tahto ja ystävyyssuhteet sekä kaikkien osapuolten etu.

Jaana Koivukoski

 

MAINOS
Priimatassi alusasujen pop-up-myynti Kyyjärven Paletissa