Hammaspeikkojen kimppuun hyökättiin valon voimin!

Mainos[adrotate banner="3"]

Kolmasluokkalaiset Alajärven Paavolan koululla, Lehtimäen Taimelassa ja Vimpelin Aapiskujan koululla saavat nyt laittaa hammaspeikoille kampoihin ihan tosimielellä!

Kaikki kolmosluokkalaiset tulevat nimittäin saamaan ikioman pienen, tehokkaan taskulampun, jonka avulla pääsee tiirailemaan omaan tai vaikkapa kaverin suuhun tutkien, onko hampaat pesty kunnolla!

MAINOS

Idea lähti liikkeelle hammashoitolasta, jossa ideoitiin porukalla valistusta Järvi-Pohjanmaan kolmasluokkalaisille.

– Keskusteluissa sai alkunsa idea, jossa hammashoitaja Matleena Peltoniemi kertoi kotonaan tapahtuneesta tilanteesta. Hänen oma lapsensa oli pyytänyt äitiä tarkastelemaan hänen hampaiden harjauksen lopputulosta taskulampulla, kertoo vastaava hammashoitaja Taina Paananen.

Karkkipäivästä kannattaa nauttia vain kerran viikossa ja vesi on paras janojuoma, opasti vastaava hammashoitaja Taina Paananen.

– Aihetta hetken mietittyämme päädyimme kysymään JAPOa mukaan tähän haasteeseen.

– JAPOhan on tunnettu vähän toisenlaisesta valosta. Nimittäin siitä valosta, jolla valokuidussa toimitetaan nopeat Internet-yhteydet sekä kaapelitelevisiopalvelut koteihin Järvi-Pohjanmaalla.

JAPO vastasikin hammashoitolan haasteeseen innolla. – JAPOn toimitusjohtaja Toni Harjulan kanssa päätettiin lahjoittaa kaikille Alajärven, Lehtimäen ja Vimpelin kolmasluokkalaisille pienen taskulampun. Lapsia tässä ikäryhmässä on 152.

– Tavoitteenamme on, että taskulamppu motivoisi koululaista kiinnostumaan omista hampaista, harjauksesta ja harjauksen lopputuloksesta. Tähän tarvitaan valoa, jotta näkyvyys olisi mahdollisimman hyvä hampaita tutkittaessa, kertoo Paananen.

– Olemme iloisia, että saimme ideallemme yhteistyökumppanin, Paananen kertoo ja myös kouluilla on oltu tyytyväisiä siihen, että lasten hammashoidossa valistukseen panostetaan jälleen.

JAPOn Toni Harjula sanoo, että mukaan ideaan lähdettiin mielellään, sillä JAPO tunnetaan nimen omaan valosta, sillä niin netti kuin televisiokin tuodaan JAPOn toimesta koteihin valokuitua pitkin. – Jos tällä panostuksella innostamme lapsia hoitamaan hampaitaan, se kannattaa, Harjula sanoo.

Lasten hampaiden reikiintyminen lisääntynyt

Lasten hampaiden hoidossa omatoimisuus on tärkeää. Valitettavasti lasten hampaissa reikiä on yhä useammin, sillä sokerilla herkutellaan yhä useeammin ja oma osansa jo tämänkin ikäisten lasten hampaiden reikiintymisestä selittyy energiajuomilla.

– Terveellisten ruokailutottumusten ja säännöllisen ateriarytmin lisäksi hampaat harjataan aamuin ja illoin. Karkkipäivästä kannattaa nauttia vain kerran viikossa ja vesi on paras janojuoma, toteaa Paananen.

– Opittu tapa huolehtia omista hampaista kantaa pitkälle aikuisuuteen saakka ja näin voimme hymyillä iloisesti kauniilla hymyllä.

Hammasvalistusta kouluilla pyritään toteuttamaan mahdollisuuksien mukaan säännöllisesti. Hammastarkastukseen kutsutaan vuosittain 1-, 3-, 5-, 7-, ja 8- luokkalaiset.

Tarkastusvälit ovat pidentyneet ja tästä syystä valistus kouluilla on tärkeässä roolissa ja kotona vanhempien tulee huolehtia siitä, että lapsi pesee hampaat vanhemman tukemana.

– Hammashoitolan henkilökunnan toivomus on myös, että tulette ajoissa varatuille vastaanottoajoille, perutte ajan edellisenä päivänä, mikäli olette estyneet tulemasta, riisutte päällysvaatteet odotushuoneen naulakkoon, suljette kännykät sekä hoitohuoneen oven tullessanne vastaanotolle, jotta varattu aika voidaan sujuvasti ja tehokkaasti käyttää varsinaiseen hoitoon, Paananen toivoo.


Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliTerhi Ahon konsertti Nelimarkka-museolla
Seuraava artikkeliPellava ja hamppu ovat suomalaista superruokaa