3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Leader-ryhmät mukaan palvelujen kilpailutukseen

Maakunta- ja sote-uudistus koskettaa myös Leader-ryhmiä. Etelä-Pohjanmaan Leader-ryhmät kokoontuivat Härmän kylpylään pohtimaan tulevaisuuden haasteita.

– Tulevaisuuden suunnittelu on tärkeää, koska tulossa on suurempia mylläyksiä toimintaympäristöön kuin pitkään aikaan. Menossa on markkinoiden uusjako. Leader-toiminta on astumassa todella kilpaillulle kentälle, eikä mikään tule annettuna, ravisteli Leader-väkeä tilaisuudessa alustanut Mikko Markkanen Business Arena Oy:stä.

MAINOS

Maku-sote-uudistuksessa puhuttaessa keskusteluissa on ollut lähinnä sote-palvelujen avautuminen kilpailulle. Markkanen muistutti, että kilpailulle avautuvat myös muun muassa kasvupalvelut eli yritysten kehittämis- ja neuvontapalvelut sekä niin sanotut osallistamispalvelut.

Leader-toiminnan on vastattava näihin haasteisiin. Markkanen totesi, että Leader-ryhmät voivat kitkuttaa nykyisillä sopimuksilla tämän ohjelmakauden loppuun, mutta sen pidemmälle päivääkään ei tule annettuna. Suomessa on 54 Leader-ryhmää, samoilla markkinoilla toimii lukuisia oppilaitoksia ja yrityksiä. Markkinat ovat netissä, palvelujen tarvitsija voi olla aivan eri puolelta Suomea.

Millä tavalla Leader-ryhmät tulevat pärjäämään tässä kilpailussa, kyseli Markkanen. Hän totesi, että Leader-ryhmän hallituksella on suuri vastuu. Hallituksen tehtävä on katsoa tulevaisuuteen.

– Suunnan luominen on hallituksen tehtävä. Iso muutos vaatii entistä terävämpää johtamista, painotti Markkanen, ja lisäsi, että aikaa muutokseen on vähän, ehkä vuoden verran. Odottelemaankin voi jäädä, mutta siinä todennäköisesti häviää.

Maakuntauudistuksesta ja uudistuksen nykytilanteesta kertoi maaseutuyksikön päällikkö Ritva Rintapukka Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Etelä-Pohjanmaan alueella maakuntauudistuksen valmisteluun on paneuduttu tehokkaasti ja valmistelu jatkuu.

Martti Vaurio on Leader-ryhmä Aisaparin uusi puheenjohtaja, hallituksessa hän on ollut vuoden. Aisaparin toiminta-alueeseen kuuluvat Alajärvi, Evijärvi, Lappajärvi, Lapua, Kauhava ja Vimpeli.

Vaurio piti koulutuspäivän antia erinomaisena. Hallituksen on otettava tulevaisuuteen liittyvät asiat käsittelyyn mahdollisimman pian, Vaurio pohtii.

– Nämä ovat niin isoja asioita, että hallituksen on varattava näiden asioiden käsittelyyn erikseen aikaa. Nyt on oltava hereillä, muuten voimme joutua toteamaan, että juna meni jo, toteaa Vaurio.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät