25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Aarniometsän salaisuus innosti lapsia luontopolulle

Alajärven 4H-yhdistyksen ja Jami Green Caren kevään Yhdessä luontoon -teemapäivät sai jatkoa, kun lapset pääsivät metsään. Aarniometsän salaisuus vei Heli Hämäläisen johdolla lapset Jamin liikuntahallin luota lähtevälle luontopolulle tutustumaan luonnon ihmeisiin.

Heli Hämäläinen ja Teresa Sillanpää tutkivat luontopolun varrella olevaa geokätköä.

Pieni, mutta sitäkin innokkaampi osallistujajoukko ei pientä purevaa pakkastakaan pelännyt, vaan metsään juostiin riemulla. Pienin osallistuja matkasi reittiä pitkin pulkassa. Reipasta mieltä riitti kaikilla eikä matkaan lähtöön tarvinnut hoputtaa kuin korkeintaan aikuisia.

MAINOS

Polkua ympäröi helppokulkuinen ja selkeä metsä, jossa lasten on hyvä juoksennella polun ulkopuolellakin. Luontopolku on merkitty sinisin merkein ja sen erottaa hyvin luonnosta.

Hämäläinen kertoi lapsille ja mukana olleille vanhemmille geokätköilystä. Luontopolun varrelta löytyy joitakin geokätköjä. Niitä voi käydä etsimässä puhelimeen ladattavan geokätköily-sovelluksen avulla.

Yhdessä lasten kanssa katsottiinkin missä geokätkö voi esimerkiksi sijaita ja miltä se näyttää. Geokätköily on hyvä perheen yhteiseksi ulkoiluharrastukseksi.

Hyönteishotellissa lapset saivat ihmetellä talvehtivia hyönteisiä. – Lahopuukasat ovat hyviä hyönteisten talvehtimispaikkoja, Hämäläinen kertoi. Kaarnan välistä voi suurennuslasin avulla tarkastella hyönteisiä.

Aarniometsän salaisuuden kruunasi tietenkin luontopolun päässä olevalla laavulla sytytetty makkaravalkea.

Teresa Sillanpää kertoikin erottavansa suurennuslasin avulla hyttysen siiven puiden joukosta. Hämäläinen kehotti olemaan tutkimisessa varovainen, koska kasassa puut ovat todella lahoja ja voivat sortua alta.

Luontopolun varrella on tietokylttejä, joista voi oppia uusia asioita luonnosta. Ulkoilun tietysti kruunasi polun päässä oleva laavu, jossa lapset pääsivät makkaranpaistoon. Samalla Hämäläinen opasti heitä kuinka ulkona tehdään nuotiovalkea.

Green Care on esiselvityshanke, jossa parannetaan Green Care -toimintaa alueella ja tehdään sitä tunnetuksi. Samalla kartoitetaan yrittäjiä ja asiakasryhmiä sekä edistetään toimijoiden verkostoitumista. Lisäksi tuetaan luontoläheisyyttä ja alalle aikovia yrityksiä.

Jamin luontopolkua kehitetään ja sitä pidennetään tulevaisuudessa. Ensi kesänä aloitetaan esteettömän reitin tekeminen. Reitille tulee aistipolku, jossa voi tunnustella erilaisia luonnon materiaaleja. Sinne pääsee sitten myös pyörätuolilla.

Yhdessä luontoon -teemapäiviä on keväällä luvassa vielä kolme: 11.3. Mennään metsään, 8.4. Kasvun ihme puutarhapäivä ja 13.5. Satumainen ponipäivä.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät