Peruna, palaa takaisin lautaselle!

Mainos[adrotate banner="3"]

Peruna-ala on huolestunut erityisesti nuorten perunankulutuksen vähenemisestä. Peruna on ekologinen ja terveellinen perusraaka-aine, jonka arvostuksen soisi nousevan. Peruna yllättää monipuolisuudellaan.

Ravintotase kertoo, että perunaa syödään enää noin 50 kiloa vuodessa, joka on vain kolmannes 50-luvun suomalaisten perunan kulutuksesta. Pasta ja riisi ovat syrjäyttäneet perunan aterian osana. Peruna on kuitenkin paljon muutakin kuin lihakastikkeen lisuke.

MAINOS

Haaga-Helian keittiömestariopiskelijat kehittivät uusia käyttötapoja perunalle. Opiskelijoiden hyppysissä peruna maistui niin makeissa jälkiruuissa, terveellisissä ja raikkaissa salaateissa ja välipalatyyppisissä ruuissa. Katso frozen perunan ja peruna-herneohukaisten ohjeet tiedotteen lopusta!

Ammattikeittiöt kasvattavat kysyntää

Useimmat suomalaiset syövät työpäivän aikana lounaan ammattikeittiöiden valmistamana. Jos neljä miljoonaa suomalaista söisi kerran viikossa yhden 140 gramman peruna-aterian lisää, kasvaisi perunan kulutus 30 miljoonaa kiloa.

Ammattikeittiöissä käytetään nykyään paljon valmiiksi kuorittua perunaa ja perunatuotteita. Yhden perunatuotekilon valmistukseen tarvitaan noin kaksi kiloa perunaa. Yhden peruna-aterian lisäys tarkoittaa, että perunaa pitäisi tuottaa 60 miljoonaa kiloa enemmän.
Osallistu Instagram-kilpailuun

Perunaviikkoa vietetään 13.–19.2.2017. Maa- ja kotitalousnaisten sosiaalisen median kanavilla jaetaan viikon aikana hauskoja ja innovatiivisia perunaohjeita, kauniita ruokakuvia sekä tietopaloja perunasta. Lisäksi viikolla julkistetaan Instagram-kilpailu, joka kutsuu jakamaan perunaisia kuvia tunnisteella #pureperuna. Palkintona on 120 euron arvosta tarvikkeita perunaillalliselle! Kilpailuaika on 13.2.–31.8.2017.

Pure peruna -hanke kertoo perunasta nuorille

Maa- ja kotitalousnaiset ja Haaga-Helia haluavat nostaa perunan arvostusta sekä palauttaa perunan etenkin nuorten lautasille.  Pure peruna -hankkeessa järjestetään koulutuksia ammattikeittiöosaajille ja infotapahtumia nuorille kuluttajille. Maa- ja metsätalousministeriörahoitta hanketta.

Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntijat järjestävät vuoden 2017 aikana 15 koulutustilaisuutta yhteistyössä oppilaitosten kanssa sekä 20 nuorille suunnattua infotilaisuutta ympäri Suomea. Tilaisuuksissa tuodaan esiin perunan ravitsemuksellisia ja ekologisia etuja ja innostetaan nuoria perunan käyttöön.

Valokuvaaja: Laura Riihelä / Maa- ja kotitalousnaiset

Frozen potato

4 annosta

350 g             jauhoista perunaa (kuorittuna)
400 g             turkkilaista jugurttia
0,75 dl           sokeria

1.    Kuori perunat.  Keitä tai höyrytä ne kypsäksi.

2.    Soseuta kypsät perunat siivilän läpi painamalla tai sähkövatkaimella ja anna jäähtyä.

3.    Lisää sokeri ja jugurtti perunasoseen joukkoon. Soseuta massa kuohkeaksi sähkövatkaimella.

4.    Siirrä massa laakeaan astiaan ja anna sen jähmettyä pakastimessa noin tunti välillä sekoittaen.

5.    Tarjoile jähmettyneenä pehmiksen tapaan marjojen ja raastetun sitruunankuoren kera.

Peruna-hernerouheohukaiset
6 annosta

Valokuvaaja: Laura Riihelä / Maa- ja kotitalousnaiset

4 dl hernerouhetta
2 dl vettä
125 g jauhoista perunaa (kuorittuna)
puolikas ruukku timjamia
2 isoa oksaa rosmariinia
1 iso sipuli
3-4 valkosipulin kynttä
2,5 dl maitoa
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoa
1,5 tl suolaa
mustapippuria myllystä
öljyä paistamiseen

1.    Laita hernerouhe likoamaan. Kuori perunat ja raasta ne hienoksi raasteeksi.

2.    Riivi yrteistä lehdet ja hienonna ne. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulit.

3.    Sekoita kaikki ainekset yhteen ohukaistaikinaksi.

4.    Paista öljyssä miedolla lämmöllä molemmin puolin.

MAINOS
Edellinen artikkeliAarniometsän salaisuus innosti lapsia luontopolulle
Seuraava artikkeliVapaaehtoistoiminta tuo merkitystä elämään