Vapaaehtoistoiminta tuo merkitystä elämään

Mainos[adrotate banner="3"]

Lehtimäen Eläkeliiton yhdistyksen väki kokoontui yhteen kuulemaan ajatuksia vapaaehtoistoiminnasta ja sen merkityksestä. Puhujavieraaksi saatiin Medialähetys Sanansaattajien verkostotoiminnan johtaja, soinilainen Mervi Viuhko.

– Olen kotoisin Soinista ja tullut takaisin tänne paluumuuttajana. Työtäni teen paljon nettiyhteyksien kautta, mutta matkapäiviäkin tulee paljon, Mervi kertoi.

MAINOS

– Sain itse lähetyskutsun jo 15 -vuotiaana. Olen ollut lähetystyössä mm. Ranskassa ja Senegalissa. Sittemmin olen tehnyt työtä Suomessa ja Sansassa olen ollut nyt kahdeksan vuotta, siitä neljä vuotta vapaaehtoistoiminnan kehittämisen vastaavana.

Mervi Viuhko kertoo, että Sansassa on haluttu entistä enemmän mahdollistaa vapaaehtoistoimintaa, auttaa jokaista löytämään oma paikkansa siinä.

Vapaaehtoistoimintana pidetään toimintaa, josta ei saa rahallista korvausta, joka tehdään ilman pakkoa ja joka ei ole velvollisuus perhettä tai sukua kohtaan. Vapaaehtoinen siis toimii omasta tahdostaan, oman valintansa ja motivaationsa mukaisesti muiden ihmisten tai yhteisön hyväksi.

– Vapaaehtoistyö täydentää ammattityötä, ei korvaa sitä, Viuhko korosti.

Esteitäkin vapaaehtoistoiminnan kehittämiselle on. Niitä löytyy verotukseen liittyvistä asioista, samoin lainsäädäntöön liittyvistä asioista. Myös hallinnollisia ja käytännöllisiä esteitä on, ja niitä kaikkia on vapaaehtoistyön suhteen mietittävä.

Esteistä huolimatta toimiva vapaaehtoistyö on tapa saada asioita eteenpäin. – Yhdessä saamme enemmän aikaiseksi, esimerkiksi Sansassa vapaaehtoisten avulla voidaan kohdata paljon enemmän ihmisiä, kuin aikaisemmin.

Viuhko käsitteli myös niitä syitä, mikä saa ihmisen mukaan vapaaehtoistoimintaan. Niitä ovat mm. merkityksen saaminen omaan elämään, kuuluminen yhteisöön, itsensä kokeminen tarpeelliseksi, mahdollisuus auttaa ja palvella muita, kiitos ja arvostus, työn mielekkyys sekä vastuun saaminen ja uuden oppiminen.

– Tutkimuksen mukaan peräti neljä viidestä suomalaisesta tekee ja on valmis tekemään vapaaehtoistyötä kuukausittain! Tämä on valtava joukko ihmisiä, Viuhko iloitsi.

Tilaisuuden loppupuolella SPR Lehtimäen oli suunnitelmissa muistaa kylän omaishoitajia. Puheenjohtaja Tarja Suokonautio kertoi, miten osasto on vuosittain muistanut Ystävänpäivän aikaan aina jotakin ryhmää, ja tänä vuonna muistettaviksi valikoituivat omaishoitajat.

– Kohtasimme asian kanssa ongelman, kun tavoittamamme omaishoitajat lähes kaikki kertoivat etteivät pääse mukaan tilaisuuteen, koska ovat kiinni kotona hoidettavansa kanssa. Tästä syystä olemme vieneet muistamiset koteihin.

– Toinen ongelma on se, että omaishoitajien tietoja ei saada mistään, koska esimerkiksi kaupunki ei saa antaa heidän nimiään.

Suokonautio nostikin pohdittavaksi päivän teeman mukaisesti sen, miten omaishoitajia voitaisiin vapaaehtoistyöllä auttaa? Olisi hienoa, jos jokaisella omaishoitajalla olisi viikoittain edes pieni aika käydä rauhassa kaupassa. Vaikka esimerkiksi ystävätoimintaa Lehtimäellä on jo paljon, niin lisää tarvittaisiin.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPeruna, palaa takaisin lautaselle!
Seuraava artikkeliTyöturvallisuus reilassa – vai onko?