3.5 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Kehitysvammaisten muistisairauksiin huomio Alajärvellä

Kehitysvammaisten muistisairauksista tiedetään nykypäivänä niukasti. Erityisenä haasteena on erottaa kehitysvammaisen normaalin ikääntymisen tuomat muutokset etenevistä muistisairauksista.

Alajärven ja Lehtimäen toimintakeskusten johtaja Hannu Yli-Hynnilä kertoo, että kun raha-automaattiyhdistyksen rahoittama ja Etelä-Pohjanmaan muistiyhdistyksen hallinnoima Tietoa omaisille ja kehitysvammaisille muistisairauksista -asiantuntijahanke, eli ns. Tom-hanke käynnistyi, siihen lähdettiinkin innolla mukaan.

MAINOS

Hanke tarjoaa koulutusta, neuvontaa ja vertaistukea kehitys-vammaisten muistiasioihin liittyen. Tavoitteena on lisätä tietoutta kehitysvammaisten muistiasioista. – Me tarjoamme lähinnä tilat ja tarvittaessa ohjaaja-apua.

Yhteistyökumppaneita ovat Eskoon sosiaalipalveluiden kuntayhtymä sekä kehitysvammaisten palvelusäätiö. – Olemme antaneet tilat käyttöön sekä Alajärven että Lehtimäen toimintakeskuksissa tärkeän asian puolesta, Yli-Hynnilä sanoo.

– Alajärven toimintakeskuksen asiakkaille ovat projektityöntekijät pitäneet jo muutamia kertoja kehitysvammaisten muistipajaa. Lehtimäellä on ollut alkukevään aikana valmennusryhmä sekä omaisille että asiakkaille ja jatkoa seuraa.

Alajärvellä aloittaa valmennusryhmä ja Lehtimäellä jatkovalmennusryhmä maaliskuussa. Alajärven valmennusryhmään toivotaan omaisten osallistuvan mahdollisuuksien mukaan. Ilmoittautumien on 27.3. mennessä.

Valmennusryhmässä osallistujat jaetaan kahteen ryhmään; päämiehet omaansa ja läheiset omaansa. Päämiesten kanssa valmennus toteutetaan TOM -muistivihkojen sekä kivan tekemisen avulla ja läheisten kanssa aihepiirit käsitellään keskustelua ja diasarjoja hyödyntäen.

Alajärven valmennusryhmä kokoontuu kevään aikana kolme kertaa. Valmennuksen aikana käydään läpi perustietoa muistista, muistisairauksista ja siitä, miten muistisairaudet ilmenevät kehitysvammaisilla ihmisillä.

– Ideana onkin opastaa miten muistisairauden tunnistaa kehitysvammaisella henkilöllä ja toisaalta harjoittaa muistia muistisairauksien ennaltaehkäisemiseksi.

Osallistujilta on saatu valmennusryhmästä Lehtimäeltä hyvää palautetta ja myös Alajärven muistipajasta on pidetty kovasti.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät