8 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Jamilta työvoimakoulutusta tosi tarpeeseen – koneistajille löytyy työtä

Järviseudun ammatti-instituutin Lappajärven toimipisteessä alkaa huhtikuussa metallialan jatko- ja täydennyskoulutus alumiinin koneistukseen ja CAD/CAM työstöratojen valmistukseen.

Kouluttaja Jarmo Matila kertoo, että tämä työvoimakoulutus on aidosti sellainen, jonka jälkeen sen päätyttyä lokakuun lopussa osallistujilla on hyvät valmiudet ja mahdollisuudet työllistyä. Etenkin koneistajista on pulaa niin lähialueilla kuin kauempanakin, sillä oppilaitokseen tulee jatkuvasti keväisin kyselyjä onko tietoa koneistajista, joita voisi kysyä töihin.

MAINOS

Myös opiskeluympäristö on mainio. Lappajärvellä on hyvät, uudet ja valoisat alumiinialan tilat ja viimeisen päälle koneet. Käytössä on muun muassa viisiakselityöstökone sekä koordinaatiomittauskone.

Koulutukseen otetaan vain pieni kahdeksan hengen ryhmä, joka takaa laadukkaan opetuksen ilman odotteluja. Koulutus on työpainotteista, teorian osuus on pienempi.

Koulutus on tarkoitettu alan perusteet osaaville yli 20 vuotiaille TE -toimiston asiakkaille, mutta vaikka alan perusteet ei olisi ihan hallussa, sen vuoksi ei kannata jättää hakematta jos kiinnostusta löytyy. Usein vastaavilla kursseilla nähdään paljon mm. ammatin vaihtajia.

– Järjestämme tiistaina 14.3. infopäivän Lappajärvellä Alukoulun tiloissa kello 12-18. Silloin kuka tahansa tästä koulutuksesta tai oppilaitoksen muusta tarjonnasta kiinnostunut voi tulla käymään paikalla, Matila kannustaa.

Haku jatko- ja täydennyskoulutukseen on 23.3. mennessä TE-toimiston kautta. Koulutuksen järjestää Jamin Palvelut Oy.
Koulutuksen sisältönä on mm. 3D CAD/CAM -ohjelman käyttö, manuaalityöstö, CNC sorvaus ja -keskuksen käyttö sekä koordinaatiomittauslaitteen käyttö.

Simulaattorilla koneiden käyttöön

Jamilla pysytään muutoinkin ajan hermoilla ja yhtenä esimerkkinä tästä on Kurejoella parhaillaan koekäytössä oleva Tenstar opetussimulaattori. Sen avulla opiskelijat voivat harjoitella erilaisten koneiden käyttöä.

Testisimulaattorissa on mm. kaivinkone, kuorma-auto, dumpperi, puutavarakuormaimia, trukki ja torninosturi. Traktoriin löytyy kymmenkunta työkonetta perään ja kaikkea voi harjoitella hyvin aidossa ympäristössä.

– Ero on siinä, että tämä on turvallista, helppoa, tehokasta ja edullista, Matila luettelee.

Helppouden ja turvallisuuden tuo se, että vaikka simulaattori on hyvin aidon tuntuinen, niin mitään ei voi kuitenkaan sattua. Monet opiskelijoista eivät ole koskaan olleet työkoneen ratissa ja kun alkuun voidaan harjoitella simulaattorilla, säästetään monta isoa vahinkoa oikeilla koneilla.

– Tuntuma on yllättävänkin todellinen. Simulaattorissa unohtaa äkkiä, ettei olekaan oikean koneen ohjaamossa.
Nyt simulaattori on koekäytössä ja koekäyttöön toivotaan myös kotimaisten valmistajien vastaavia tuotteita, sillä haaveena on saada oppilaitokselle jonain päivänä oma laite.

Oppilaat ovat innostuneet simulaattorista jopa niin, että heitä on vaikea saada lopettamaan ja myös sitä testanneet Alavuden yksikön maatalouslomittajat olisivat mielellään jatkaneet harjoittelua pitempäänkin.

Jamilla kehitellään kokoajan myös omia simulaattoreita, alkuvaiheessa nyt on käytössä oppilaitoksen markkinoinnissa käytettävä ajosimulaattori. Ensi vuonna on tarkoitus tehdä ihan opetuskäyttöäkin varten oma rekkasimulaattori ja jatkossa jokin uusi joka vuosi – koska Jamilla osataan!

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät