25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Selkä menosuuntaan takapenkillä turvaa taaperon matkustamisen

Pienelle lapselle turvallisin paikka matkustaa autossa on takapenkillä oleva turvaistuin. Liikenneturva muistuttaa, että ainakin kolmevuotiaaksi asti turvallisinta on matkustaa selkä menosuuntaan. Myös tätä vanhemmat lapset tarvitsevat autoon oman turvalaitteensa.

Turvaistuin, jossa lapsi matkustaa selkä ajosuuntaan, tarjoaa parhaan tuen päälle ja kaulalle mahdollisessa törmäystilanteessa. Pienten lasten kehittyvä keho ei kestä törmäyksestä aiheutuvia kolhuja niin hyvin kuin varttuneempana.

MAINOS

– Lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan niin kauan kuin hän sopii istuimeen, mutta vähintään kolmevuotiaaksi asti. Ei haittaa, jos lapsen jalat menevät koukkuun – se ei ole hänelle haitaksi eikä syy kääntää istuinta liian aikaisin, toteaa Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen.

Lain mukaan lapsella on oltava oma turvalaite autossa aina siihen asti, kunnes hän on vähintään 135 cm pitkä eli noin kymmenvuotiaaksi asti. Silloinkin Liikenneturva suosittelee matkustamista takapenkillä, sillä etupenkin turvatyynyt voivat olla turvavyöstä huolimatta vaarallisia kehittyvälle lapselle.

– Etupenkin turvatyynyt on pääsääntöisesti suunniteltu suojaamaan aikuisen mittaista matkustajaa. Jos etupenkillä istuu lapsi, voi turvatyyny osua eri kulmassa kuin sen on tarkoitettu. Sillä voi olla vahingollinen vaikutus esimerkiksi lapsen niskaan. Lapselle turvallisin paikka autossa on takapenkki, kertoo Loikkanen.

Liikenneturva suosittelee Plus-testin läpäisseitä istuimia

Tärkeää on myös varmistaa ennen liikkeelle lähtöä, että lapsi on kiinnitetty vöihin oikein. Esimerkiksi talvipakkasilla toppavaatetta saattaa olla päällä runsaasti, jolloin vyö voi jäädä löysäksi.

– Vyöt on saatava melko napakasti lapsen ympärille. Siksi kevyempi vaatetus on parempi ja turvallisempi vaihtoehto matkustamiseen, Loikkanen sanoo.

Jos on vasta hankkimassa turvaistuinta, kannattaa eri vaihtoehtoja harkita tarkkaan. Kaikki Suomen markkinoilla myytävät istuimet ovat E-hyväksyttyjä, mutta se kertoo vasta siitä, että istuin täyttää EU:n vähimmäisvaatimukset.

– Turvallisuuden pitäisi aina olla lähtökohtana, kun punnitaan lasten kuljettamiseen liittyviä valintoja. Liikenneturva suosittelee ruotsalaisessa Plus-testissä hyväksyttyjä istuimia, sillä niissä niskaan kohdistuva rasitus on mahdollisessa törmäystilanteessa pieni, Loikkanen vinkkaa.

Jos perheessä on useampi lapsi, voi samoja kolaroimattomia tuotteita käyttää maahantuojan suositteleman ajan, joka on useimmiten 5-10 vuotta. Näin turvakaukalot, turvaistuimet ja turvavyöistuimet voivat hyvin periytyä perheen nuoremmille lapsille.

Viisi vinkkiä lapsen turvalliseen kuljettamiseen

Kuljeta lasta selkä menosuuntaan kiinnitettävässä turvaistuimessa mahdollisimman pitkään mutta vähintään kolmivuotiaaksi.

Alle 135 cm pitkän lapsen tulee lain mukaan matkustaa turvaistuimessa.

Turvallisin paikka lapselle autossa on takapenkki.

Hanki turvaistuin mieluiten uutena.

Lapsi tarvitsee turvaistuimen myös matkustaessaan isovanhempien autossa.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät