6.9 C
Alajärvi
keskiviikko 29.5.2024
MAINOS
MAINOS

Löytöretki pitkiin parisuhteisiin

Alajärven kirjaston lukusalissa on maaliskuun ajan esillä valokuvanäyttely Vuodet kestää. Kyseinen valokuvaprojekti on löytöretki pitkään kestäneisiin parisuhteisiin. Valokuvissa nähdään vuosikymmenten läpi säilynyt yhteys, joka koetaan yhdessä tekemisenä tässä ja nyt.

Projektissa kuvattiin ja haastateltiin pariskuntia pääosin Etelä-Pohjanmaalta. Valtteri Salon ottamien valokuvien oheen on FT Sanna Joensuu-Salo kirjoittanut muiden luettaviksi pariskuntien historian. Tarinat ovat koskettavia ja suorastaan väristyksiä aiheuttavia, ja niistä välittyy vuosikymmeniä kestänyt rakkaus.

MAINOS

Projektissa valokuviin ja kirjoitettuun historiaan liittyy myös fiktiivinen proosateksti, joka syventää näkökulmaa pitkiin parisuhteisiin. Proosatekstit on laatinut KM Helena Kallio.

Kun tekijöiltä kysyy mistä projekti sai alkunsa, Salo vastaa, että potkukelkasta. Hän oli nähnyt Lappajärven rannalla kaksi hahmoa potkukelkoissansa ottamassa aurinkoa 20 asteen pakkasessa.

– Alkutilanne oli sellainen aika neitseellinen, hän kertoo ensin lupaa kysymättä tekemästään kuvaamisesta. Pariskunta antoi kuitenkin suostumuksensa kuvaamiseen ja olikin asiasta innoissaan.

Hän kertoi tapahtuneesta muille ja halusi lähteä syventämään ajatusta. – Helenan kanssa innostuttiin, kun meillä on ollut ennenkin yhteisiä töitä, Joensuu-Salo kertoo.

– He lähtivät tuttavien kautta ja lehti-ilmoituksella etsimään pariskuntia kuvattaviksi ja kertomaan tarinansa. Lopulta heitä olikin yllättävän helppo saada mukaan ja kuviin päätyi kuusi pariskuntaa.

Pariskuntia yhdistää elämän vaikeudet ja heitä on koetellut niin sairastaminen, lapsen nuorena poisnukkuminen kuin konkurssikin. Yhteinen näkemys tekijöillä on, että vaikeudet ovat sitoneet pariskunnat yhteen ja vaikeuksien keskellä on ollut tunne, ettei tästä olisi yksin selvittykään.

Pariskunnista näkyi kunnioitus toisiaan kohtaan, ja myöskin erilaisuus on käännetty vahvuudeksi pitkissä parisuhteissa. Vanhimmat kuvattavat olivat 90-vuotiaita takanaan 60 vuoden avioliitto.

Kaikkia pariskuntia yhdistää myös kristillinen usko. Kallio näkee, että heillä oli nälkä siitä, että tämä elämä toisen ihmisen kanssa ei riitä vaan sen on vielä jatkuttava, ja sen toisen kanssa haluaa mennä taivaaseen asti.

Tekijät kokevat olevansa etuoikeutettuja, kun saivat tehdä jotain tällaista.

Elämäntarinoiden kuulemisen lisäksi tekemisestä ei puuttunut hauskuutta, vaan hurtti huumori oli läsnä. Valokuvia otettiin arkisissa tilanteissa sekä kuvattaville tärkeissä paikoissa. Kuvista välittyy rakkaus toiseen ihmiseen arjessa.

Osa kuvatuista on nyt nukkunut pois. Tekijät kuitenkin uskovat, että läheisille voisi olla tärkeää, että heidän historiansa ja tarinansa jäävät elämään tätä kautta.

Etelä-Pohjanmaan kulttuurirahastolta rahoitusta saanut projekti oli esillä jo vuonna 2014 Seinäjoella. Materiaalia on huomattavasti enemmän kuin nyt kirjastossa on nähtävillä.

Nyt ollaan niin pitkällä, että uskalletaan jo haaveilla kirjasta. Keskustelut kustantajan kanssa ovat vielä alussa, mutta alun alkaenkin tavoitteena ollut kirjajulkaisu saattaa hyvinkin nyt toteutua.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät