Alajärvellä kehiteltiin lupaava teollisen internetin pilotti mekaaniseen puunjalostukseen

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärvellä on viimeisen vuoden aikana pilotoitu teollisen internetin käyttöön perustuvaa hanketta, josta saadut tulokset ovat erittäin lupaavia.

Vaikka pilotissa mukana olleet osapuolet muistuttavat, että pilotista on vielä pitkä matka tuotteistamiseen, niin pilotilla on kuitenkin saatu todistettua että idea toimii.

MAINOS

– Jos pilotin pohjalta syntyy järkevän hintainen tuote, se tulee tulevaisuudessa olemaan jokaisella sahalla kuivaamoissa, kuljettimissa ja järjestelmissä, uskoo mekaanisen puujalostuksen laitteita Alajärvellä tekevän Passimo Oy:n toimitusjohtaja Timo Myllyaho.

Mahdollisuudet eivät edes jää pelkkään puuteollisuuteen, vaan ne ovat paljon laajemmat. Samaa nyt testattua toimintaperiaatetta voidaan käyttää monien muidenkin eri alojen yrityksissä.

Pilotin taustalta löytyy Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelu Oy:n hallinnoima EAKR-rahoitteinen Innovaatiokeskus – ketteryyttä, kokeilevuutta ja kansainvälistymistä -hanke.

Virpi Palomäki JPYP:ltä kertoo, että hankkeen yhtenä tavoitteena on innovatiivisten ja asiakas- tai yrityslähtöisten kokeilujen ja testauksien toteuttaminen liittyen älytekniikan ja digitaalisuuden hyödyntämiseen alueen yrityksissä.

Yhteistyössä alueen yritysten kanssa on tästä syystä suunniteltu ja toteutettu tämä teollisen internetin käyttöön perustuva pilotti, jolla parannetaan puunkuivaamon laitteiden kunnon valvontaa. Valvonta perustuu ääneen.

Vastuullisena johtajana hankkeessa toimiva JPYP:n toimitusjohtaja Vesa Alanko-Luopa kertoo, että hakeraha oli tarkoitettu yleiseen kehittämiseen, mutta tärkeää on myös se että hanketta osaltaan rahoittavat alueen yrittäjät hyötyvät siitä. Tässä pilottikohteessa ovatkin eri tavoitteet yhdistyneet hyvin.

Kun ideasta otettiin aikanaan yhteys Timo Myllyahoon, hän ei aluksi tuntenut ajatusta omakseen. – Vähän aikaa mietittyäni totesin, että koska teemme laitteiden lisäksi niiden kunnossapitoa, voisi pilotissa ollakin ideaa, sillä etenkin sahatavara -kuivaamoissa olosuhteet ovat huollolle hyvin vaikeat.

Myllyaho myöntää, ettei alunperin odottanut pilotilta paljoakaan, mutta odotukset ovat kasvaneet matkalla. – Kun tuote kaupallistuu, sitä voidaan lähteä hyödyntämään, aluksi varmasti juuri näihin hankalimpiin olosuhteisiin.

Mukana pilotissa on toiminut Meluta Oy, joka on uuden aallon teollisen internetin yritys, jolla on vahva algoritmi- sekä analyysiosaaminen.

Melutan toimitusjohtaja Jari Saukko kertoo, että käytännössä pilotissa koneille on tuotu aisteja, jotka ovat herkkiä tunnistamaan eri vikatapahtumia. Parasta tässä on se, että toiminnallisuus on oppiva.

– Jos yllättävä rikkouma tapahtuu, niin kerätystä datasta voidaan määrittää mikä muuttui ennen rikkoumaa. Lisäksi pystytään päivittämään analyysit siten, että estetään vastaavan tapahtuman uusiutuminen.

– Tällöin siirrytään huoltokirjahuollosta tarpeenmukaiseen sekä ennakoivaan kunnossapitoon. Käytännössä huoltoseisokkeja voidaan rytmittää paremmin ja esimerkiksi laitetoimittaja voi kertoa etukäteen asiakkaalleen huoltotarpeesta.

Japo Palvelut Oy on ollut pilotissa mukana myynti- ja kehitysjohtaja Jukka Salmenaution mukaan tiedonvälittäjänä ja hankkeessa on hyödynnetty sen virtuaalipalvelinta. Jatkossa Japon rooli vain kasvaa pilotin eteenpäin kehittelyssä.

Mitä tästä eteenpäin? Pilotissa on saatu todistettua idean toimivuus ja sen käyttömahdollisuudet ovat mittavat ihan globaalistikin. Timo Myllyaho toteaa, että kyse on niin suuresta asiasta, että heidän yrityksensä on sen kaupallistamiseen liian pieni. Tosin välittömästi jos tuote tulee kaupalliseen käyttöön, sitä aletaan tarjota asiakkaille.

Jari Saukko sanoo, että työtä on edessä paljon. Vuoden varrella Keitele Groupin kuivaamolta saatua dataa tulee jatkoanalysoida, löydökset käydään läpi ja parannuskohteet selvitetään. Vasta tämän jälkeen voidaan alkaa tehdä kilpailukykyistä ratkaisua kaupalliseen käyttöön.

– Edessä on vielä pitkä tie tuotteistamiseen, mutta nyt tiedämme että idea toimii.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliLehtimäen palvelutoimistolla ideoitiin ja viihdyttiin
Seuraava artikkeliSuojatieturvallisuudessa myönteinen suunta