0.1 C
Alajärvi
perjantai 01.3.2024
MAINOS

Lehtimäen palvelutoimistolla ideoitiin ja viihdyttiin

Alajärven liikunta- ja nuorisopalvelut sekä 4H järjestivät torstaina Lehtimäen palvelutoimistolla tapahtumapäivän, jonka tarkoituksena oli esitellä erilaisia palveluja, mutta myös saada ideoita siihen, millaisia vapaa-aikapalveluja Lehtimäellä kaivattaisiin.

Askartelua, sormiväreillä maalaamista ja hauskaa yhdessäoloa riitti lapsilla Lehtimäen palvelutoimistolla järjestetyssä tapahtumassa.

Vapaa-aikaohjaaja Kirsti Kivelä kertoo, että idea päivän järjestämisestä syntyi Järvi-Pohjanmaan yhteistoiminta-alueen muutosten jälkeen.

MAINOS

– Vuoden vaihteen jälkeen olen tehnyt yhden päivän viikossa Lehtimäellä ja aloin miettiä, millaisia toimintoja täällä oikein haluttaisiin, onhan esimerkiksi palvelutoimistolla aivan mahtavia tiloja tapahtumien järjestämiseen.

Kirsti alkoi puhua ideastaan vapaa-aikaohjaaja Oskari Viitakankaalle ja 4H -toiminnanjohtaja Krista Savolalle, jotka innostuivat ajatuksesta heti.

Päivässä esiteltiinkin eri toimintoja ja pyydettiin vierailta ideoita.

Kuntosalilla oli avoimet ovet, jossa fysioterapeutti Sirkka Rajala antoi ohjausta. Sirkka tarjoili vieraille myös proteiinivälipalaa, joka oli tehty pehmeästä rahkasta ja mehukeitosta!

Välipalana maistui proteiiniherkku niin isommille kuin pienemmillekin!

Mukana toimintaansa esittelemässä oli myös Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry/Omaisoiva.

Kirsti Kivelä kertoo, että Lehtimäen päivinään hän järjestää erilaisia tapahtumia ja huolehtii mm. kuntosalista.

Oskari Viitakangas puolestaan järjestää nuorisotilatoimintaa ja myös kesäksi on suunnitteilla toimintaa vanhempainyhdistyksen ja kyläseuran kanssa yhteistyössä.

Oskari kertoo, että vasta toimintansa Alajärvellä startannut nuorisovaltuusto on saanut tietoa, että esimerkiksi Oskarille kesätöihin haluaville lehtimäkeläisille nuorille matka Alajärvelle on liian hankala. Tätäkin asiaa nyt pohditaan ja lisäksi nuorisovaltuustoon on päätetty ottaa kolme uutta jäsentä, joista kaksi tulee Lehtimäeltä.

– Nuorisovaltuusto on nuorille hyvä kanava kertoa toiveistaan niin, että tieto kulkeutuu oikealle henkilölle tai oikeaan lautakuntaan.

Nuorisotilat ovat Lehtimäellä avoinna keskiviikkoisin kello 17-20 ja mukana on ollut yleensä 20-25 nuorta. Perjantaisin toimintaa pyörittää Jyske ja Lehtimäen Lions Club, tuolloin nuoria on ollut mukana 20-30.

Fysioterapeutti Sirkka Rajala patisti vapaa-aikaohjaaja Oskari Viitakankaan pieneen treenihetkeen kesken työpäivän. Lehtimäeltä löytyy mainio kuntosali hyvin laittein, joten sitä kannattaa hyödyntää aina, kun on tilaisuus!

– Lehtimäellä on nuorille aika hyvin harrastusmahdollisuuksia, mutta ongelma on sama kuin Alajärvelläkin, vapaa-ajanviettopaikkoja pitäisi olla enemmän. Nuorisotilojen pitäisi olla auki useammin ja pidempään, Oskari sanoo ja toivoo, että uusi valtuusto ottaisi asian nyt tosissaan järjestettäväksi niin Alajärvellä kuin Lehtimäelläkin.

4H -yhdistyksen Krista Savola esitteli 4H:n toimintaa ja järjesti lapsille askartelumahdollisuuden päivään.

Askartelijoita riittikin ja samalla Krista uteli lapsilta ideoita siihen, millaista toimintaa he haluaisivat.

10 -vuotiaat Erkka Niinivuo ja Antero Aasmäe sekä 11 -vuotias Tuukka Niinivuo saivatkin loistavan idean, johon Krista heti tarttui: Aarteenmetsästyspäivä!

– Olisi kiva, jos vaikka pururadan ympäristöön kätkettäisiin kolme aarretta rajatulle alueelle, jota saisimme etsiä vaikka kartan kanssa, pojat ideoivat.

Krista lupasikin, että Aarteenmetsästyspäivä järjestetään heti kesällä ja tapahtumaa ideoimaan kutsutaan ideanikkarit itse, jotta päivästä tulee varmasti juuri sellainen, mitä lapset haluavat!

Valkealampi uuteen kukoistukseen?

Illalla paikalla keskusteltiin projektipäällikkö Hannu Nevalan johdolla Lehtimäen Kulttuuripyörä -reitistöstä sekä Valkealammen reitistöjen kehittämisestä.

Kuten arvata saattaa, Valkealammen asia oli erityisen lähellä paikalle saapuneiden sydäntä. Yhdessä todettiin ja tunnustettiin alueen ainutlaatuisuus ja harmi siitä, että alue on siinä tilassa kuin se on nyt.

– Nyt olisikin tärkeää muistaa, että hanke ei tee yksin mitään, joten alustavaa työtä ennen hankkeen käynnistymistä kannattaisi alkaa tehdä nyt yhdessä kaupungin ja alueen ihmisten ja yhdistysten kesken.

– On tärkeää asettaa tavoite ja miettiä, mikä on minkäkin toimijatahon rooli hankkeen totetuttamisessa, Nevala kannustaa.

Alueen tulevaisuuden kannalta on nähty tärkeäksi että paikka pitää ensinnäkin saada ”auki”. Tarvitaan toimiva kahvio ja talonmies, ja majoituksen osalta mökit alueella ovat huonokuntoisia. Pohdinnassa voisi olla vaikkapa caravan -alue?

Nevala muistuttaa, että ainutlaatuisena kohteena Valkealampi on osa myös laajempaa kokonaisuutta, yhdessä Lappajärven geoparkin kanssa. Valkealampi hoidettuna ja oikein markkinoituna voisi olla merkittävä lisä alueen luontokokemuksiin.

Kulttuuripyörä -reitistön osalta Nevala sai tilaisuudessa paljon hyviä vinkkejä reiteiksi ja reittipisteiksi. – Lehtimäeltä ei kauaa tarvitse etsiä hienoja pyöräilyreittejä.

Tuula Jokiaho

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät