Erasmus-vieraita jälleen Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]

Alajärven yläkoulu sai jälleen kansainvälisiä vieraita, kun 11 oppilasta ja neljä opettajaa Etelä-Ranskan Paun lukiosta tulivat viikoksi kylään.

Vieraat saapuivat Alajärvelle perjantai-iltana ja majoittautuivat paikallisiin isäntäperheisiinsä. Paun lukion oppilaat Pablo ja Ariane kertoivat jännittäneensä ja hieman pelänneensä etukäteen minkälaisiin perheisiin viikoksi menevät, mutta parin päivän jälkeen he kertovat olevansa todella iloisia mukavista perheistä.

MAINOS

Lauantai vietettiin isäntäperheiden parissa ja sunnuntaina kokoonnuttiin Käpyniemeen pilkkimään, saunomaan, uimaan avannossa sekä paistamaan makkaraa ja vaahtokarkkeja. Pablo ja Ariane luulivat etukäteen, että Suomessa ilma olisi kylmempi, mutta nyt toteavat, ettei sää ole ongelma, vaikka järven rannassa tuulee ja saunan edessä olevaan avantoon päin katsotaan hieman epäillen.

Paun säätä he kuvailevat poikkeukselliseksi, ja vaikka siellä saadaan välillä runsaasti auringonpaistetta ja toisinaan vesisadetta, myös lumi on ranskalaisille nuorille entuudestaan tuttua. Kaupunkina Pau on Alajärveä suurempi, nuoret kertovat, muttei kuitenkaan mikään suurkaupunki.

– Haluaisin asua täällä, Pablo sanoo heti alkuun, kun nuorilta kysyy mitä he ajattelevat Suomesta ja Alajärvestä. Ariane jatkaa kehumalla, kuinka kaunista maassamme on ja hän arvostaa täällä kaikkea. Hänestä ihmiset ovat onnellisempia kuin Ranskassa. Nuoret ovat iloisia siitä, että kaikki ihmiset hymyilevät ja juttelevat heille.

He ovat todella iloisia Erasmus-projektista, koska se on tarjonnut heille mahdollisuuden päästä ensimmäistä kertaa ulkomaille. Tulevan viikon he uskovat olevan paras viikko ikinä ja he lähettävätkin jo kaikille kiitokset!

Kotimaassa koulupäivät ovat pitkiä ja niiden jälkeen on tehtävä vielä kotiläksytkin, joten kiireinen viikko Alajärvellä ei heitä huoleta.

Ysiluokkalaiset Beata Hanhisalo ja Nea Saukko ovat projektissa mukana, ja heidän perheensä toimivat yksinä ranskalaisten isäntäperheinä viikon ajan. Jo sunnuntaina he miettivät miten vaikea tuleva perjantai tulee olemaan, kun vieraat lähtevät.

He kertovat tuntevansa nämä vieraat jo niin hyvin, ettei heidän kanssaan tule kiusallisia tilanteita eikä tarvitse miettiä mistä heidän kanssaan puhua. Musiikki on iso osa yhteistä tapaamista ja ensi viikolla musisoidaankin yhdessä.

Projekti on antanut paljon myös Beatalle ja Nealle. He ovat saaneet tavata ihmisiä ympäri maailmaa ja ennen kaikkea kokevat tutustuneensa eri kulttuureihin aivan toisella tavalla kuin olisivat tutustuneet vain matkustamalla jonnekin kohteeseen.

He ovat oppineet myös kunnioittamaan eri kulttuureja ja tapoja. Tytöt ovat nähneet miten paljon parempi koulujärjestelmä Suomessa on muihin maihin verrattuna ja miten paljon paremmin asiat meillä ovatkaan.

Käpyniemessä sunnuntai-iltapäivällä nuorilla näyttää olevan niin hauskaa yhdessä, että projektin muiden aikaansaannosten lisäksi syntyy varmasti myös pitkiä kansainvälisiä ystävyyssuhteita.

Vierailuviikon aikana oli luvassa tutustumista kouluun ja Alajärveen, projektityön tekeminen Nelimarkkamuseolla, Kalevalaan perehtymistä, photoshoppaamista ja musisointia, sekä vierailut Lakeaharjulle ja Tampereelle. Viikko päättyy jäähyväisjuhlaan koululla.

Alajärven yläkoulun lisäksi Erasmus-projektissa on mukana yhdeksän koulua eri puolilta Eurooppaa. Projektin kolmas ja siten viimeinen vuosi lähestyy loppuaan.

Projektin tuloksena on saatu aikaan muun muassa älypuhelinsovellus eli peli, jossa kaikkien mukana olevien koulujen kotikunnat on esitelty pelin muodossa. Projektin finaalitapahtumaan Ranskan St. Jean D´Angelyyn toukokuussa lähtee Alajärveltä 10 oppilasta ja kolme opettajaa.

Jaana Koivukoski

MAINOS
Edellinen artikkeliÄlä vaihda kesärenkaisiin liian aikaisin
Seuraava artikkeliNina Åström Vimpelin naisten illassa