Järviseutu-Seura osti yhden Suomen upeimmista kivikokoelmista

Mainos[adrotate banner="3"]

Järviseutu-Seuran hankinnan ansiosta yli 5000 jalokiveä, korukiveä, mineraalinäytettä ja kiviesinettä sisältävä kokoelma pysyy Suomessa. Kivet on kerännyt Kauko Alasaarela maailman monelta kolkalta 50 vuoden aikana. Geologi Satu Hietalan mukaan kokoelma on Suomen suurin yksityinen.

– Monia noista kivistä olisi mahdotonta hankkia enää. Hienoimpia ja harvinaisimpia on vaikea saada niin ulkomailta kuin kotimaastakin, monista eri syistä.

MAINOS

Joukossa on myös paljon eksoottisia simpukoita, kotiloita sekä meripihkaa.
Ulkomaiset aarteet ovat peräisin mm. Brasiliasta, Venäjältä, Espanjasta, Australiasta ja Intiasta. Kauko Alasaarela opiskeli nuorena timantinetsintää Kaliforniassa ja työskenteli monissa eri maissa kaivoksilla.

Osa kivinäytteistä on Suomesta, myös Etelä-Pohjanmaalta.

– Kauko lähetti löytämiään kiviä tohtori Martti Lehtiselle, joka tunnetaan Lappajärven syntyhistorian selvittäjänä. Ennen kiviä oli myös tapana vaihdella harrastajien kesken ilman että raha liikkui, Hietala selittää.

Kaikki kokoelman näytteet on luetteloitu ja nimetty löytöpaikan ja mineraalien mukaan.

Tuhansien kivien tarinat

Viime vuodet kivet ovat olleet esillä Lapuan Hirvijoella Alasaarelan perustamassa Geo-Galleriassa nimellä ”Tuhansien kivien tarinat”.

– Kauko Alasaarela on kertonut minulle lukuisia kiviin liittyviä tarinoita, joissa on paljon vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Niitä voidaan hyödyntää kokoelman esillepanossa, Satu Hietala sanoo.

Järviseutu-Seuran projektipäällikkö Hannu Nevalan mukaan tarinat ovat tärkeitä Alasaarelan kivien esittelyssä. Kokoelman uusi sijoituspaikka on Järviseutu, mutta tarkempia suunnitelmia näyttelyn toimitiloista ja avausajankohdasta ei vielä ole, sanoo seuran puheenjohtaja Mauno Puotinen.

– Kokoelma on kerta kaikkiaan hintansa väärti. Vielä ei tiedetä, mihin kivet sijoitetaan. Kaikkia ei varmaan saada mahtumaan yhteen näyttelyyn, joten ehkä niitä pannaan esille eri pitäjiin ja vaihdellaan välillä. Mahdollisuuksia on rajattomasti. Hanketoimintaa ja yhteistyötä eri toimijoiden kanssa tarvitaan.

Ensimmäiset kivet näytteillä 1994

Puheenjohtaja Puotisen mukaan kivikokoelma sopii hyvin Oulun yliopistosta saadun pohjoismaisen planeettakuva-arkiston rinnalle. Lisäksi se tukee Järviseudulla aloitettua työtä, jossa Euroopan suurimman kraatterijärven, Lappajärven, ympäristöä kehitetään geomatkailukohteena.

Kivet olivat esillä Lapuan Hirvijoella Kauko Alasaarelan omistamassa Geo-Galleriassa vuodesta 2010 viime vuoteen saakka. Kaukon kuoleman jälkeen hänen vaimonsa Sirpa Mäki-Rajala päätti myydä miehensä elämäntyön ja ostajaksi valikoitui Järviseutu-Seura.

Ensimmäisen kerran Alasaari piti näyttelyn Isossakyrössä vuonna 1994. Suuren suosion saavuttanut kokoelma oli vuoden verran esillä Kokkolassa, mistä se siirtyi Wasalandiaan vuosiksi 1995 – 2008. Wasalandiassa kävijöitä oli parhaana kesänä 53 000.

Anne Savela

Edellinen artikkeliSoinilaislähtöisen Valtteri Kaivoniityn ensilevy on julkaistu!
Seuraava artikkeliVäkevää historiallista draamaa komediallisin maustein Karstulassa