1.5 C
Alajärvi
tiistai 23.4.2024
MAINOS

Väkevää historiallista draamaa komediallisin maustein Karstulassa

Teatteri Uittokalliossa, Karstulan Kimingillä nähdään Olli Möttösen kirjoittama näytelmä Pirtua, pulaa ja muiluttajia.

Ohjauksesta vastaa teatterin ammattilainen Kirsi Sulonen. Sulonen on ohjannut Keski-Suomen eri näyttämöille mm. Tsehovin, Lorcan, Lassilan, Lundanin ja Peltolan tekstejä ja hänen viimeisin ohjauksensa Äänekosken teatterissa esitettiin kokonaan loppuunmyydylle katsomolle.

MAINOS

Möttösen tekstejä on nähty Karstulassa aikaisemminkin, ja ne ovat tämän näytelmän tapaan, käsitelleet alueen paikallishistoriaa.

Kimingin Nuorisoseuralla Karstulassa on pitkät perinteet teatteritoiminnasta. Edellisestä esityksestä tosin kulunut yli 25 vuotta ja seuran omistama Uittokallio-seurantalo pääsi sillä välillä on huonoon kuntoon.

Fiktiivinen, mutta tositapahtumiin nojaava näytelmä kertoo kesän ja syksyn 1930 tapahtumista pääosin Karstulassa mutta myös muluttajien matkassa Alajärvellä ja Lapualla.

Nyt talo on kunnostettu EU:n maaseuturahoilla ja ahkeralla talkootyöllä ja kaikenlainen nuorisoseuratoiminta on virinnyt jälleen uuteen kukoistukseen.

Teemaltaan monella tapaa ajankohtainenkin näytelmä kertoo 100-vuotiaan itsenäisen Suomen yhdestä historian taitekohdasta, kesästä 1930, pääosin Karstulassa mutta myös Alajärvellä ja Lapualla.

Kieltolaki on voimassa mutta sen lain kunnioitus vähäistä. Karstulaa koskevat lehtiotsikot kertovat pääasiassa pirtutakavarikoista, pontikkatehtaiden hävityksistä ja tappeluista, puukotuksista ja murhista.

Yleismaailmallinen pula vallitsee ja työttömien ja nälkäisten laumat kulkevat maanteitä pitkin. Pakkohuutokaupoissa isot maatilat vaihtavat omistajaa pilkkahintaan ja keinottelijat käyttävät toisten hädänalaista tilannetta hyväkseen.

Fiktiivinen, mutta tositapahtumiin nojaava näytelmä kertoo kesän ja syksyn 1930 tapahtumista pääosin Karstulassa mutta myös muluttajien matkassa Alajärvellä ja Lapualla

Vuoden 1918 tapahtumat ovat tuoreessa muistissa. Karstula on ollut vahvaa valkoisten aluetta ja vapaussotaan on lähdetty niin taloista kuin torpista. Työväenyhdistyksen johtomiesten teloitukset katkeroittavat ihmisten ja sukujen välejä.

Lapuan Liike on voimissaan ja muiluttajien reitti kulkee Karstulan kautta itärajalle. Kunnanvaltuuston sosialidemokraattisia jäseniä muilutetaan ja pakotetaan eroamaan.

Talonpoikaismarssiin lähdetään joukolla vaatimaan kommunismin kitkemistä Suomesta. Mutta elämä ei ole yhtä ankeutta. Isoa maatalousnäyttelyä valmistellaan ja iloitaan Matti Järvisen ja Paavo Nurmen urheilumenestyksestä.

Karstulassa, Kimingin kylässä, esitetään nuorisoseuran talolla Olli Möttösen näytelmä Pirtua, pulaa ja muiluttajia.

Työväentalolla ja Suojeluskunnan Suojalla näytellään Hamletia ja Nummisuutareita. Pienessä pitäjässä kun ollaan, niin kaikki tuntevat toisensa ja ihmisten on yritettävä tulla jotenkin toimeen keskenään poliittisesta kahtiajaosta huolimatta.

Ja rakkaus ei tunne luokkarajoja, kun lapsuuden ystävät, pappilan nuori luutnantti ja piikatyttö, kohtaavat aikuiseksi kasvettuaan.

Luvassa on historian havinaa, draamaa ja komediaa, sekä tietysti pirtua, pulaa ja muilutusta.

Ensi-ilta huomenna

Näytelmän ensi-ilta Kimingin nuorisoseuran talolla Karstulassa on huomenna perjantaina 24.3. kello 19.

Muut esitykset ovat lauantaina 25.3. kello 18, lauantaina 1.4. kello 18, sunnuntaina 2.4. kello 15, keskiviikkona 5.4. kello 19, torstaina 6.4. kello 19, lauantaina 8.4. kello 18, sunnuntaina 9.4. kello 15, lauantaina 15.4. kello 15 pääsiäislauantai, keskiviikkona 19.4. kello 19, torstaina 20.4. kello 19, keskiviikkona 3.5. kello 19, launtaina 6.5. kello 15, tiistaina 9.5. kello 19, keskiviikona 10.5. kello 19 ja torstaina 11.5. klo 19.

Lippuvaraukset puhelimella 040 828 2864 tai sähköpostilla kiminki.ns@gmail.com.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät