2.6 C
Alajärvi
torstai 25.4.2024
MAINOS

Joko joko? Näytelmä ja Pitkäpallo-ottelu kesällä Kitrolla

Pitkäpallo oli suomalainen pallopeli josta kehittyi nykyinen kansallispelimme pesäpallo. Lauri ”Tahko” Pihkala kehitti pitkäpallon muuttamalla kuningaspallon sääntöjä vuonna 1915 ja uudestaan vuonna 1917.
Hän kehitti lajia ottamalla vaikutteita ruotsalaisesta långbollista ja amerikkalaisesta baseballista.

Pihkala kutsui peliä pitkäpalloksi, jotta se eroaisi entisestä lajista. Parannetun pelin ensimmäiset säännöt julkaistiin vuonna 1915 ja toiset vuonna 1917.

MAINOS

Pitkäpalloa pelattiin vuosina 1915–1921. Alkuvuosina lajia pelattiin paikallisesti pääosin Suojeluskuntien toimesta. Ensimmäiset valtakunnalliset kisat järjestettiin 1919. Pitkäpallokentän ja sääntöjen muutokset 1920 ja 1921 johtivat uuden lajin, pesäpallon syntyyn.

Pitkäpallo erosi nykyisestä pesäpallosta paljon. Pesiä kentällä oli vain kaksi, pesä ja ulkomaali. Juoksijoita eli sisämiehiä sai polttaa heittämällä pesän lisäksi suoraan juoksijaa. Räpylöiden käyttö oli ulkomiehiltä kielletty ja syötön korkeudeksi riitti lyöjän päälaen korkeus. Koppilyönnin aikana kentällä edenneistä seurasi kuolema eli palo.

Alajärven Ankkurit ry toteuttaa yhdessä alajärveläisten yhdistysten, harrastenäyttelijöiden ja seuratoimijoiden kanssa ainutlaatuisen tapahtuman yhdistetyn näytelmän ja pitkäpallo-ottelun muodossa.

Tapahtuma on hyväksytty Suomi 100 -vuotta ohjelmaan ja ajoittuu itsenäistymisen alkuvuosille. Alajärven Kitron pesäpallostadionilla lauantaina 1.7. nähdäänkin kulttuurin, urheiluhistorian ja suomalaisten elämänmenon noin sata vuotta sitten yhdistävä valtakunnallisesti merkittävä tapahtuma.

Tapahtuma alkaa näytelmällä Joko-joko? Näytelmä kuvaa alajärveläisten elämää itsenäistymisen alkuvuosina ja mukana on luonnollisesti itse Alvar Aalto ja muita aikakauden alajärveläisiä henkilöitä.

Näytelmä jatkuu pitkäpallo-otteluna, joka pelataan pitkäpallon säännöillä, sen aikaisissa asusteissa ja varusteilla. Alajärven ja Kuortaneen suojeluskuntien välinen ottelu on osa näytelmää, jonka aikana aikansa suomalaiset suurmiehet Tahko Pihkala ja Alvar Aalto käyvät vuoropuhelua ajankohtaisista asioista ja pelin kehittämisestä.

Onko jopa niin, että nykyisen kansallispelimme pesäpallon syntysanat lausuttiin aikoinaan Alajärvellä? Se selviää rokulilauantaina 1.7. kello 16 Kitron pesäpallostadionilla!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät