1 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Satavuotiasta Suomea juhlitaan Lehtimäellä

Lehtimäki-seura on mukana Aisaparin Juhlavuosi 2017 -hankkeessa kymmenen muun toimijan kanssa Kauhavalla, Lappajärvellä, Evijärvellä, Härmässä, Lapualla ja Alajärvellä. Kaikkiaan hankkeessa järjestetään 40 tapahtumaa, joista peräti kahdeksan on Lehtimäellä.

Hankkeen tavoitteena on nostaa esiin paikallisia vahvuuksia, lisätä yhteisöjen osaamista, kehittää uusia tapahtumia ja nivoa yhteen muiden kehittämishankkeiden tuloksia. Toimenpiteet yhteen kokoava teema on Suomi 100 -juhlavuosi, joten tavoitteena on tehdä juhlavuodesta myös paikallisesti näkyvä ja kuuluva.

MAINOS

Lehtimäki-seuran puheenjohtaja Päivi Haapaniemi kertoo, että Lehtimäellä juhlat käynnistyvät toukokuussa 8.5. alkaen Tarinatuvalla. Ideana on koota vanhemmalta väeltä muistiin tarinoita, jotka muuten pian saattavat painua unohlaan. Tarinoiden talteen keruuta tekevät Haapaniemi ja varapuheenjohtaja Jari Mäenpää ja haastattelut tehdään joko kertojan kodissa tai tapaamisessa kotiseututalolla.

Kesäkuun alussa syyskuun loppuun starttaa valokuvauskilpailu. Sen kautta pyritään innostamaan eri-ikäisiä ihmisiä luontoon ja kuvaamaan Lehtimäkeä. Aiheena on ”Kuvaa sinulle tärkeä paikka Lehtimäeltä”.

Sarjat ovat alle 12-vuotiaat, 13-18 vuotiaat ja yli 19-vuotiaat. Jokaisesta sarjasta palkitaan parhaat kuvat. Kilpailun kautta dokumentoidaan sitä, millainen Lehtimäki on Suomen täyttäessä sata vuotta.

Kesäkuulle on suunnitteilla taidenäyttelyn kotiseututalolle. Asiasta käydään neuvotteluja Antti Maasalon kanssa. Näyttely tulee olemaan avoinna kolme viikkoa.

Maanantaina 3.7. Ränkiviikko avataan perinteiseen tapaan polkupyöräretkellä. Juhlavuosi tuo mukanaan teeman muistomerkit Lehtimäellä. Samana päivänä julkaistaan uusi painettu esite Lehtimäellä sijaitsevista muistomerkeistä kartan muodossa.

Kartan pohjalta toteutetaan kulttuurikierros muistomerkeille kävellen, pyöräillen tai vaikkapa autolla. Näin halutaan tuoda muistomerkit Suomen ja Lehtimäen historiallisia tapahtumista esille nykypäivään. Kartan pohjalta jokainen voi toteuttaa kierroksen myös muuna aikana.

Sunnuntaina 9.7. vietetään perinteistä kotiseutujuhlaa, jossa teemoina ovat Suomi 100 ja Lehtimäki-seura 70-vuotta. Satavuotiasta Suomea juhlistetaan katsomalla ajassa taaksepäin ja Lehtimäki-seuran vaiheita kuullaan muun muassa historiikin muodossa.

Perjantaina 21.7. aloitetaan jo iltapäivällä Suokonmäki soittaa ja laulaa -tapahtuma, joka tarjoaa musiikkia kesäiseen iltapäivään. Paikalle tulee useita esiintyjiä ja aikaa varataan myös pop-up esityksiä varten, eli jokainen halukas pääsee esiintymään!

Syksyn koittaessa luvassa on teemapäivä Lehtimäki filmillä. Palvelutoimiston auditoriossa järjestetään yleisötilaisuudet, joissa katsotaan vanhoja kuvatallenteita ja filmejä Lehtimäeltä. Haapaniemi muistelee, että filmejä on kuvattu eri tilanteissa vuosien varrella ja nyt kaikilla on mahdollisuus päästä niitä näkemään.

Juhlavuosi huipentuu lauantaina 11.11. Lehtimäki-seminaariin, jossa tuodaan menneisyyttä nykypäivään ja ennustetaan tulevaisuuden näkymiä entisen Lehtimäen kunnan alueella, jossa asuu noin 1500 asukasta. Tilaisuudessa myös palkitaan valokuvaskilpailun voittajat ja julkaistaan kuvat.

– Suomi 100 teemaa viedään eteenpäin kaikissa juhlavuoden tilaisuuksissa. Ne toteutetaan yhdessä muiden yhdistysten kanssa ja tapahtumat ovat kaikille avoimia ja maksuttomia, Haapaniemi kertoo.

Koska Lehtimäellä on juhlavuoden tapahtumien vuoksi tulevana kesänä vielä tavallistakin enemmän tapahtumia, toivotaan seurassa että päällekkäisyyksiltä tapahtumajärjestelyissä vältyttäisiin.

Tästä syystä suunnitteilla onkin laatia kesätapahtumista erillinen kalenteri, jotta jokainen tapahtumajärjestäjä voisi tarkastaa, ettei paikakunnalla ole kahta isoa tapahtumaa samaan aikaan.

– Kaikki tapahtumat kalastusseuroja myöten, pienimmistä isoimpiin, on tärkeää saada koottua yhteen, siksi toivonkin että ilmoittelisitte tiedossa olevista tapahtumista minulle kalenterin kokoamista varten, Jari Mäenpää pyytää.

Tuula Jokiaho

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät