Vuokrakirppis Adeliina on niin myyjien kuin ostajienkin suosikki

Mainos[adrotate banner="3"]

Pian kahdeksan vuotta täyttävä Vuokrakirppis Adeliina Alajärvellä on saavuttanut niin myyjien kuin ostajienkin suosion.

Vuokrakirppis Adeliinassa on siistiä ja selkeää. Myynnissä on samaan aikaan tavaraa jopa 120 myyjältä, ja vaihtuvuus on nopeaa.

Tyhjiä hyllymetrejä ei valoisassa ja siistissä Adeliinassa näy.

MAINOS

Myyjät joutuvat useinkin jonottamaan omaa hyllypaikkaansa, vaikka kerralla tavaraa myynnissä onkin jopa noin 120 myyjältä ja perushyllypaikkojakin on myyjille tarjolla 90.

Adeliinan omistaja Miia Kataja kertoo, että alkuvuodet kirppis toimi Alajärven keskustassa. Loikka sieltä 2,5 vuotta sitten sisääntulotien varteen, huomattavasti suurempaan liiketilaan oli riski, mutta sen ottaminen kannatti. Kirppis on löytänyt muuton myötä ihan uutta asiakaskuntaa.

Kevään tulo näkyy Adeliinassa siinä, että polkupyöriä on tullut myyntiin jo mukava valikoima.

– Nämä tilat ovat ihan mahtavat. Olemme voineet järjestää molempiin päätyihin paikat isommille tavaroille. Toisesta päädystä löytyvät huonekalut ja toisesta mm. lastenrattaat ja polkupyörät.

– Vanhassa paikassa jouduimme laittamaan näitä aamuisin esille ulos ja illalla takaisin sisälle, Miia muistelee.

Adeliinasta voikin vuokrata paitsi perushyllypaikan, myös erilaisiin tarpeisiin muotoutuvan sivuhyllykön. Isompia tavaroita otetaan myös yksittäismyyntiin.

Tavaraa tulee myyntiin laajalta alueelta Alajärven lisäksi mm. Perhosta, Evijärveltä, Soinista, Kauhavalta, Seinäjoelta ja Jalasjärveltä saakka. Vaikka Seinäjoellakin on monta isoa kirpputoria, niin monet myyjät tulevat mieluummin Alajärvelle. – Seinäjoella on niin paljon kirpputoreja, että tavara monesti hukkuu tarjonnan alle.

– Meillä on tässä sopivan kokoinen vuokrakirppis, selkeät ja siistit tilat ja kaikille on samat säännöt. Me myös huolehdimme tilojen siivouksesta, joten täällä on siistiä.

Vakituisella myyntipaikalla on mm. ompelutarvikkeita.

Adeliinassa tekee työtä yrittäjän rinnalla puolipäiväisenä Hannele Ketola-Kari. Lisäksi Miian anoppi Annikki Kataja on alusta asti ollut miniänsä tukena ja apukäsinä työssä.

Hannelen puoliso Hannu Kari on paikalla tarvittaessa monitoimimiehenä auttamassa isompien tavaroiden siirtelyssä ja kuljetuksissa. Lisäksi välillä on harjoittelijoita kauppikselta tai Tet -jaksolla olevia nuoria.

Asiakkaita Adeliinaan tulee laajalta alueelta. Vähintään viikoittain paikalla nähdään ihan vierastakin asiakaskuntaa ja kaikki loma-ajat sekä viikonloput tuntuvat. – Kun nuoret palaavat kotiin opiskelupaikkakunniltaan, he poikkeavat meillä.

Miia Kataja muistuttaa, että kirpputori on paljon muutakin kuin paikka jossa myydä tai ostaa tuotteita. – Kirpputori tarjoaa mahdollisuuden kierrättää ja samalla se myös työllistää.

Kirpparin asiakaskunta on hyvin laajaa, mutta nuoria on asiakkaina ehkä enemmän, kuin ikääntyneempää väkeä. – Nuorilla ei ole ennakkoluuloja ja he ymmärtävät kierrätyksen merkityksen. Monet nuoret ovat myös itse meillä myyjinä, joskus kaverin kanssa. Yhteiseen myyntipöytään saa eri numerot ja kuluja säästyy, kun pöydän hinta jaetaan yhdessä.

Vaikka monet nuoret ovat kirppiksen vakiokävijöitä, niin asiakkaana käy kuitenkin ihan kaikenikäisiä ja myös miehet ovat löytäneet kirppiksen!

– Vuokrakirppiksellä on mukava käydä myös asiakkaana, koska tavaran vaihtuvuus on nopeaa. Itse emme osta tänne myyntiin mitään tuotteita, mutta silti meillä on usein myynnissä ihan uuttakin tavaraa, Miia kertoo.

Adeliinan tiloihin sopii hyvin esille isotkin huonekalut ja matot.

Uutta tavaraa tulee esimerkiksi käsityöläisiltä, joiden ei kannata perustaa omaa liikettä, tai yrittäjiltä, jotka pitävät liikkeensä loppuunmyynnin Adeliinassa. – Nämä yrittäjät vuokraavat edullisen liikepaikan meiltä.

Vakituisiakin uutta tavaraa myyviä myyjiä Adeliinassa on mm. korteille ja ompelutarvikkeille.

Myös käytetty tavara on Adeliinassa pääsääntöisesti todella hyvää, koska myyntipaikkaa ei huonolle tavaralle kannata edes ostaa. – Jos huomaamme, että vuokria kertyy enemmän kuin myyntiä, haluamme ilmoittaa siitä myös asiakkaalle, jotta hän osaa tehdä päätöksen jatkaako paikkaa tuomalla lisää tavaraa vai olisiko viisainta laittaa myyntipaikka vaikka hetkeksi pois, Miia lupaa.

Useimmat myyjät osaavat hinnoitella tuotteensa oikein ja Miia vinkkaa, että nopeasti rahaksi vaihtuu kaikki merkkitavara Marimekosta Iittalaan ja Arabiaan, mutta yleensäkin kaikki hyvä ja siisti tavara löytää kyllä ostajansa. – Mitä monipuolisempi pöytä on, sitä paremmin se pysäyttää asiakkaan. Ja yleensä myyjä hämmästyy sitä, miten iso summa yksittäisten edullisten tavaroiden myynnistä syntyykään!

Adeliinan 8-vuotissynttäreitä juhlitaan munkkikahvein perjantaina 21.4. kello 10-16. Adeliina on avoinna muutoin normaalisti maanantaisin kello 10-18, tiistaista perjantaihin kello 10-17 ja lauantaisin kello 10-15.

Tuula Jokiaho

MAINOS
Edellinen artikkeliPääsiäinen juhlistaa Jeesuksen ylösnousemusta
Seuraava artikkeliAllergiaviikko 17.–23.4.: Pesetkö uuden vaatteen ennen käyttöä?