25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Pääsiäinen juhlistaa Jeesuksen ylösnousemusta

Pääsiäinen on kristikunnan tärkein ja vanhin juhla, jolloin juhlitaan Jeesuksen ylösnousemusta ja voittoa kuolemasta. Pääsiäisen toivon sanoma on kristillisen uskon ydin ja perusta: Jeesuksen ylösnousemuksen myötä kuoleman kahle on murrettu ihmiskunnan ympäriltä.

Juhlan suomalainen nimi viittaa paastosta pääsemiseen. Useissa kielissä nimen juuret ovat juutalaisten pesah-juhlasta, jota vietetään Egyptistä vapautumisen muistoksi.

MAINOS

Pääsiäisen juhla alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä, jolloin vietetään pääsiäisyön messu. Sen yhteydessä sytytetään kynttilät, jotka kuvaavat nousevaa aurinkoa ja kuoleman pimeyden väistymistä. Alttarin musta väri vaihdetaan valkoiseen.

Pääsiäisyö aloittaa pääsiäisviikon, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Samalla alkaa myös 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.
Kristityt ovat viettäneet pääsiäistä aivan kristinuskon alkuajoista lähtien. Pääsiäistä vietetään kevätpäivän tasauksen jälkeisen täysikuun ensimmäisenä sunnuntaina.

Lutherin kynästä

Luther kirjoittaa pääsiäisestä saarnassaan, jossa hän käsittelee pääsiäispäivän epistolaa:

Ennen muuta annoin teille tiedoksi tämän, minkä itse olin saanut vastaanottaa: Kristus kuoli meidän syntiemme vuoksi, niin kuin oli kirjoitettu, hänet haudattiin, hänet herätettiin kuolleista kolmantena päivänä, niin kuin oli kirjoitettu. (1 Kor. 15:3-4)

”Nämä jakeet osoittavat, että Paavali nostaa Raamatun tärkeimmäksi todistajakseen ja tahtoo näyttää, että tämä suloinen kirjoitettu sana, jota hän itse tai muut julistavat, on uskomme peruspilari. Tässä kohdassa sanotaan selvästi kaksi kertaa: niin kuin oli kirjoitettu! Kirjoitus ei ole pelkkää henkeä, kuten monet myrkyllisesti väittävät. He sanovat, että henki yksin riittää. Raamattu on kuollut kirjain, joka ei voi antaa elämää. Älä kuitenkaan ylpeile liiaksi hengellä, jos sinulla ei ole ilmoitettua sanaa! Se ei varmastikaan ole mikään hyvä henki vaan surkea Paholainen helvetistä. Sillä Pyhä Henki on kätkenyt kaiken viisautensa, neuvonsa ja salaisuutensa sanaan ja ilmoittanut ne Raamatussa, niin että kukaan ei voi puolustella itseään lähtiessään etsimään viisautta jostain muualta.”

(Lainaus teoksesta ”Yksin armosta. 365 päivää Martti Lutherin seurassa”. Käännös Anja Ghiselli. Kirjapaja 2010, s. 92-93.)

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät