25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Frans Veskoniemen pianokonsertti Alajärvellä

Alajärvellä Nelimarkkamuseolla kuullaan lauantaina 29.4. kello 15 Frans Veskoniemen pianokonsertti.

Frans Veskoniemi on 18-vuotias abiturientti Kaustisen musiikkilukiosta. Hän asuu Lapualla ja on opiskellut pianonsoittoa suorittaen viime syksynä musiikkiopistotason Kokkolan konservatoriolla.

MAINOS

Veskoniemi aloitti pianonsoiton kuusivuotiaana peruskoulun ensimmäisellä luokalla. Hän sai opetusta äidiltään, mutta siirtyi pian kansalaisopistoon varsinaisen piano-opettaja Sirpa Pollari-Näkkäläjärven oppiin.

Lukuisten muuttojen aikana opettajat vaihtuivat tiheään, mutta peruskoulun yhdeksännellä luokalla hän kunnostautui harjoittelussa ahnehtien jopa Stravinskyn Kevätuhrin alkuperäistä nelikätistä pianosovitusta yksinään.

Kaustisen musiikkilukioon hakeuduttuaan hän alkoi harjoitella entistä enemmän soittaen enimmäkseen hyvin vaikeita kappaleita. Toisen vuoden puolivälissä hän oli jo hyökännyt teknisestä vaikeudestaan kuuluisan Lisztin Kuolontanssin kimppuun.

Lukion pianonsoitonopettaja Johanna Vanhamäki-Hanhikoski suosittelikin uuden opettajan oppiin hakeutumista, ja Veskoniemen uudeksi opettajaksi tuli Janusz Grezlazka, kokenut puolalainen mestari. Hänen opissa Veskoniemi on kehittynyt monipuoliseksi pianistiksi.

Konsertin kappaleet ovat tekniseltä vaikeustasolta hyvin vaativia Franz Lisztin pahamaineiset La Campanella ja Kuolontanssi kärkenään.

Mukana on myös muuta romantiikan ajan musiikkia, kuten Lisztin myöhäisempää tuotantoa, joka on teknisesti anteeksiantavampaa ja harmonialtaan modernimpaa, sekä kaksi Felix Mendelssohnin kirkkaimmista pianoteoksia.

Konsertissa kuullaan lisäksi Veskoniemen omia sävellyksiä, jotka ovat sekä harmonisesti että teknisesti värikkäitä. Hän on tehnyt sävellyksiä niin orkesterille, kuorolle kuin pienemmillekin kamarimusiikkikokoonpanoille pianosävellyksiä unohtamatta. Hänen sävellyksiään on esitetty Kaustisen kamarimusiikkiviikoilla vuosien 2015-2017 aikana.

Pianokonsertin kappaleet ovat tekniseltä vaikeustasolta hyvin vaativia: konsertin aloittavat Franz Lisztin pahamaineiset La Campanella ja Kuolontanssi. Mukana on myös muuta romantiikan ajan musiikkia, kuten Lisztin myöhäisempää tuotantoa, joka on teknisesti anteeksiantavampaa ja harmonialtaan modernimpaa, sekä kaksi Felix Mendelssohnin kirkkaimmista pianoteoksista.
Konserttiin on vapaa pääsy!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät