0.7 C
Alajärvi
sunnuntai 03.3.2024
MAINOS

Näyttämöllä katkelma Nelimarkka-suvun historiaa

Eero Ojajärven kirjoittama ja hänen tyttärensä Anna-Mari Alasen sekä sovittama että ohjaama näytelmä Tuomien kukkiessa sai ensi-iltansa sunnuntaina Alajärven Nuorisoseuralla.

Käkkärämänty-ryhmän näyttämölle tuoma esitys tullaan myöhemmin näkemään ulkoalajärveläisten ja Nelimarkka-suvun sukutapaamisessa 9.7. Kyse on historiallisesta näytelmästä, joka vie katsojat 1640-luvulle suvun alkuvaiheisiin.

MAINOS

– Nelimarkan talon vaiheiden esittämisessä ollaan jo hyvin pitkällä, Pentti Jukantupa kertoi ennen näytelmän alkamista. Nyt kuvattiin aikansa suurta riidan aihetta, Pirkkalanlahden lahnanpyyntiä, joka sijoittui aina tuomien kukinnan aikaan.

– Riitely on niin kiivasta, että pahimmillaan jo kirveskin heilui, kun Matti Matinpoika Nelimarkka ja Pietari Simonpoika Pynttäri kiistelevät lahnoista.

Riitelyn keskellä myös rakkaus roihuaa monellakin taholla, ja tietysti myös riidoissa olevien sukujen välillä. Juoruavat akat tietävät mitä kylässä tapahtuu, eivätkä he häpeä sitä toisilleen tai muille kertoa. Lappajärven kappelin kappalainen puolestaan jakaa nuhteita omien sanojensa mukaan haureuden syntiin eksyneille.

Lahnanpyyntiä koskevaan riitaan saadaan ratkaisu vasta, kun Nelimarkan tytär kehottaa isäänsä myymään osan nautintaoikeudestaan Pynttärille. Nelimarkasta tulee rikas mies, ja Pynttäri saa maa-alueen Kurejoen jokisuusta Kaupinniemeen, joka nykyään käsittää Alajärven keskustan alueen.

Esityksestä ei puutu huumoria ja siinä nähdään mainioita roolisuorituksia. Näytelmän rooleissa esiintyjistä moni on Nelimarkka-sukuinen juuriltaan.

Rooleissa nähdään Pentti Jukantupa, Tuija Matintupa, Laura Takala, Antero Ohramaa, Arvo Penttilä, Viljami Haavisto, Launo Ojanperä, Kirsi Mattila, Ulla-Maija Kotapakka, Mari Hautala ja Hanna-Maija Matintupa. Kyseessä on toinen Ojajärven kirjoittama näytelmä, jonka ryhmä esittää.

Seuraavan kerran näytelmä nähdään Luoma-ahon Nuorisoseuralla huomenna lauantaina 29.4. kello 16.

Jaana Koivukoski

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät