0.8 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Kosmetologi Tiia Mattinen muistuttaa kevätihon hoidosta

Kevätaurinko pilkistelee jo enteillen kesän lähestymistä. Soinissa kosmetologina toimiva Tiia Mattinen toteaa auringon olevan iholle sekä huono että hyvä asia.

– Aurinko on sopivina annoksina hyväksi iholle – siitä saadaan D-vitamiinia ja valo vilkastuttaa solujen toimintaa eli iho uusiutuu nopeammin. Moni saa auringosta apua akneen ja atooppiseen ihoon.

MAINOS
Itsestään huolehtiminen antaa hyvää mieltä ja terveyttä.

– Toisaalta taas UV-säteily polttaa ja silloin voidaan saada pysyviä vaurioita. Jos iho palaa usein, se ei pysty enää korjaamaan itseään niin hyvin kuten ennen. Lisäksi auringonvalo vanhentaa – ihon kosteuden haihtuessa iho ”rypistyy”.

– Ihon suojaaminen suojakertoimen sisältämällä voiteella on tärkeää. Keväällä iho on ohuempaa talven jäljiltä, jolloin se kestää huonosti UV-säteilyä. Suojakertoimet suojaavat säteilyltä sekä säilyttävät ihon oman pinnan kosteuden. Lisäksi tuotteet hoitavat ihoa.

Tärkeä suojaus

Tiia kertoo rusketuksen tehtävänä olevan solujen suojaaminen. Solut tuottavat melaniinia, joka näkyy ihon pinnalla ruskeana värinä.

– Valitettavasti rusketusta ihannoidaan paljon, se kertoo kuitenkin solujen vaurioitumisesta ja ihon puolustusmekanismin käynnistymisestä. Aurinkotuotteita pitää muistaa lisätä kahden tunnin välein ja aina uinnin jälkeen.

– Aurinkovoide tulisi levittää iholle puoli tuntia ennen aurinkoon menoa, että se ehtii imeytyä. Lisäksi voidetta pitäisi olla paksu kerros, jotta suojakerroin toteutuisi.

Auringonvalo aiheuttaa myös pigmenttimuutoksia, jotka näkyvät iholla tummempina läiskinä. Suojaus muutoksia vastaan tulisi aloittaa jo ennen muutosten ilmestymistä.

– Pigmenttimuutokset ovat myös perinnöllisiä, mutta aurinko pahentaa niitä. Jo ilmestyneisiin muutoksiin voidaan käyttää vaalentavaa hoitoa.

Voide kevyempään

Ihon tarpeet vaihtelevat eri vuodenaikojen mukaan. Pakkanen kuivattaa talvella, kesällä suojaudutaan auringolta. Kun ilmat lämpenevät, on aika siirtää ihonhoitorutiinit kesäaikaan.

– Tärkeintä on vaihtaa talvella käytetty paksumpi voide kevyempään ja tarkistaa, että päivävoiteesta löytyy suojakerroin. Tärkeää on kuunnella ja tarkkailla omaa ihoa, ihot ovat erilaisia ja hoito suunnitellaan ihotyypin mukaan. Myös ikä vaikuttaa tuotteiden valintaan.

Tiia suosittelee ihon kunnon tarkistuttamista ammattilaisella pari kertaa vuodessa – vaikka ongelmia ei olisikaan. Silloin saa tietoa oman ihon senhetkisestä tilanteesta, oikeat hoitotuotteet sekä vinkkejä mahdollisten ongelmien hoitoon ja ennaltaehkäisyyn.

– Ihon kunto tarkastetaan jokaisen kasvohoidon yhteydessä pikaisesti, mutta perinpohjaisessa ihoanalyysissä kannattaa kuitenkin käydä. Näin pystytään ennaltaehkäisemään ongelmia ja saadaan tietoa oman ihon toiminnasta. Iho on ihmisen suurin elin, sitä täytyy hoitaa.

Hoito rutiiniksi

Kasvojenhoito on hyvä ottaa päivittäiseksi rutiiniksi, silloin ylläpidetään ihon normaalia toimintaa ja pystytään tarttumaan ongelmiin ajoissa.

– Jos ihonhoito tuntuu vaivalloiselta, niin kannattaa keskittyä vähintään puhdistukseen ja kosteutukseen. Iltaisin kasvot puhdistetaan puhdistusaineella ja kasvovedellä, sen jälkeen levitetään voide. Aamulla riittää pelkkä kasvovesi ja voide.

– Lisää tehoa hoitoon saadaan käyttämällä silmänympärysvoidetta päivittäin sekä kuorintaa ja naamioita muutaman kerran viikossa. Myös erilaiset seerumit voi ottaa mukaan ihonhoitotuotteisiin. Tuotteet ja rutiinit valitaan oman ihotyypin mukaan.

– Itse en suosittele puhdistusaineella puhdistusta aamuisin, sillä se poistaa ihon omaa suojaa ja voi siten kuivattaa liikaa.

Kesän kynnyksellä kannattaa kiinnittää huomiota myös vartalon ja jalkojen ihon kuntoon. Vartalolle Tiia suosittelee kuorintaa kerran viikossa joko tuotteilla tai kuivaharjaamalla, jolloin voiteet imeytyvät tehokkaammin ja esimerkiksi itseruskettavien tuotteiden käyttö helpottuu.

– Kesällä mennään paljon paljain jaloin, jolloin jalat kuivavat helpommin. Suolakylpy, kevyt raspaus ja voiteiden säännöllinen käyttö pitävät jalat hyvässä kunnossa. Paljain jaloin kävelyä suositellaan, sillä jalkapohjissa sijaitsee akupisteitä, joiden kautta vaikutetaan koko kehon hyvinvointiin.

Rentoutunut mieli ja keho

Vuoden verran kosmetologina työskennellyt Tiia kertoo alan olleen juuri se, mitä hän haluaa tehdä. Kun töihin on mukava mennä, ovat asiat kohdallaan.

– Tykkään olla ihmisten kanssa ja saan hyvän mielen, kun pystyn auttamaan. Rentoutuminen on erittäin tärkeää tänä päivänä ja haluankin, että asiakas voi hoitolassa rentoutua edes sen hetken. Rentoutunut mieli ja keho voi paremmin – jokainen tarvitsee omaa aikaa.

– Hyvinvoiva ihminen ja säteilevä iho syntyvät ihonsa ja itsensä säännöllisestä huolenpidosta, liikunnasta, terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta, levosta ja rentoutumisesta. Stressi on paha asia niin keholle kuin mielellekin. Työssäni palkitsevinta on se, että asiakas saa avun ja nauttii hoidosta. Jokainen asiakas ja asiakkaan iho on erilainen ja se tuo työhön mukavaa haastetta.

Tiia tekee hoitolassa kasvohoitoja, myös laitteilla, jalka- ja käsihoitoja sekä vartalohierontoja ja -kuorintoja. Lisäksi valikoimiin kuuluu ammattikosmetiikan myynti, ripsien ja kulmien värjäykset ja klassiset ripsienpidennykset.

– Parafiinihoito on kuivien käsien pelastus ja esimerkiksi timanttihionta kasvoille on kevään juttu ennen auringonpaisteiden alkamista, Tiia kertoo.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät