1 C
Alajärvi
maanantai 26.2.2024
MAINOS

Aisaparin teemahanke Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan

Valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt juhlavuoden ohjelmaan Leader Aisaparin teemahankkeen, joka toteutetaan yhteistyössä yhdeksän paikallisen yhdistyksen kanssa.

Teemahankkeeseen sisältyy yksitoista tapahtumakokonaisuutta ja tilaisuuksia kertyy yhteensä nelisenkymmentä.

MAINOS

Hankkeeseen sisältyvät tilaisuudet ja tempaukset: Alahärmän Kisan 100-vuotisjuhlaseminaari 8.7., 100-vuotisjuhla 9.7. ja jaostojen 100-vuotisjuhlakisat kesällä 2017.

Alajärven 4H-yhdistyksen ”Sata kepparia 2017”: 4-6 keppihevostapahtumaa, vanhojen villasukkien kierrätystä, keppihevosten kokoontumisajoja ja keppihevosleiri 8.-9.6. Keppihevosten kanssa vieraillaan myös vanhusten palvelutaloissa. Teemana suomenhevonen, mutta muitakaan rotuja ei syrjitä.

Evijärvi-Seura on hankkinut tykin, jonka paljastusjuhla 4.6. on mukana juhlavuoden hankkeessa. Tykki sijoitetaan kunnantalon aukiolle sotaanlähdön muistomerkin äärelle. Lisäksi seura on rakentanut perinteisen mallin mukaan uittomieskämpän, jonka vihkiäisjuhla on 9.7. Evijärven Jokisaaressa. Tykin paljastusjuhlaan saapuu puhumaan Paula Risikko ja Vonkamies-kämpän vihkiäisiin Esa Härmälä.

Järvilakeuden kansalaisopiston kannatusyhdistys ehti jo huhtikuulla toteuttaa kaksi ilmaisnäytöstä yhteistyössä teatteri Kantin kanssa monologista ”Tärähtänyt”. Esitys kertoo sodan vaikutuksista yksittäiseen ihmiseen, lähteenä on Ville Kivimäen Tieto-Finlandialla palkittu teos Murtuneet mielet.

Yhdistyksen toinen tempaus on ”Opisto musisoi”: kansalaisopiston opettajat pitävät 12 konserttia alueen palvelutaloissa ja vanhainkodeissa kesän ja syksyn 2017 aikana. Ohjelmisto on sota-ajan musiikkia, vanhoja koululauluja, isänmaallista musiikkia ja vanhaa tanssimusiikkia.

Lapuan kansalaisopiston opistolaiskunta järjestää ”Aikamatkan harrastuksiin” Jokilaakson matkailupuutarhassa 23. elokuuta. Harrastukset ja taidot jaotellaan itsenäisyyden eri vuosikymmenillem, ja yleisöllä on mahdollisuus kokeilla esiteltäviä työtapoja.

Lapuan urkufestivaaliyhdistys toteuttaa 23. syyskuuta ”Suomi 2017 – pohjalaisuutta 100 vuotta urkujen ja kuorojen ilta”. Esiintyjinä ovat muun muassa Jimi Järvinen ja Kalevi Kiviniemi. Lisäksi esitetään mykkäelokuva Pohjalaiset aidolla urkumusiikilla säestettynä.

Lehtimäki-seura toteuttaa tapahtumasarjan ”Lehtimäki ennen, nyt ja tulevaisuudessa”. Sarjaan kuuluvat muun muassa seminaari, tarinatuvat ja kulttuuriretki Lehtimäen muistomerkeille. Valokuvauskilpailu järjestetään kesäkuun alusta syyskuun loppuun. Lisäksi on näyttelyitä ja kotiseutujuhla Suomi 100 vuotta, Lehtimäki-seura 70 vuotta 9. heinäkuuta.

Luoma-ahon kyläyhdistys järjestää lauantaina 28.10. Luomantie 100 -tapahtumakokonaisuuden, jonka teemoina ovat elokuvataide ja kulttuurihistoria. Kylällä on tehty elokuvia ja pidetty kolme valtakunnallista elokuvafestivaalia.

Nyt eläydytään jopa 200 vuoden taakse mm. Hannulan talon historian merkeissä ja otetaan muisteluun mukaan niin kylän ikäihmiset kuin koululaiset ja päiväkotilapsetkin: vahvistetaan yhteenkuuluvuutta sukupolvien ketjussa!

Ylihärmän nuorisoseura järjestää lauantaina 21.10. koko perheen teatteritapahtuman ”Sata satua”. Nuorisoseuralla on esitetty 10 vuoden ajan lastenteatteria ja juhlavuoden merkeissä perheet pääsevät sukeltamaan kaikkien näyttämöllä esitettyjen satujen maailmaan. Lisäksi tapahtumassa tuodaan yhteen kymmenet lapset, nuoret ja aikuiset, jotka ovat olleet mukana seuran näytelmätoiminnassa vuosien varrella.

Tapahtumien kustannusarviot ovat yhteensä noin 80 000 euroa ja tapahtumien toteutukseen yhdistykset saavat 80 prosentin tuen Leader-rahoituksena maaseuturahastosta, kunhan toimenpiteet ovat läpäisseet Ely-keskuksen laillisuustarkastuksen. Loppuosa katetaan yhdistysten omin varoin tai talkootyöllä.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät