24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

100 tekoa Suomelle – Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n tavoitteena 10000 kontaktia vuoden aikana

100 tekoa, 100 teon välinettä tai kohdetta, 10000 kontaktia. Tämä on Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry:n (PLU) 100 tekoa Suomelle -kampanjan tavoite, jota on toteuttamassa kymmeniä yhteistyökumppaneita ympäri Etelä-Pohjanmaata.

– Eri tahot ja ihmiset ovat lähteneet upeasti mukaan toteuttamaan kampanjaamme. Ei ole tarvinnut paljon houkutella. Hyvässä vauhdissa olemme, ja uusia yhteistyöehdotuksia kilahtelee sähköpostiini harva se päivä, kertoo PLU:n aluejohtaja Aino-Maija Siren.

MAINOS

Suomen itsenäisyyden juhlavuotta haluttiin toteuttaa järjestössä hieman isommin kuin yleensä. Omalla porukalla ideoitiin kampanja, jonka tärkeimpänä tavoitteena on paitsi tehdä hyviä tekoja Suomelle ja suomalaisille myös synnyttää yhteistyötä muidenkin kuin liikunta- ja urheilutoimijoiden kanssa.

Yhteistyössä on mukana laaja kirjo kulttuurin ja liike-elämän tahoja sekä julkisen sektorin toimijoita, kuten kuntia ja seurakuntia.

Sirenin mukaan isosti tekeminen ei vaadi aina suuria rahallisia panostuksia, sillä suurin osa teoista toteutetaan vapaaehtoistyönä.

– Ihmiset antavat meille omaa aikaansa, mikä on todella mahtava asia, hän toteaa.

Suomen suurin lapsiparkki

Alkuvuoden aikana PLU ja yhteistyökumppanit ovat ehtineet toteuttaa jo toistakymmentä tekoa. He ovat muun muassa lukeneet lapsille satu-ja maakunnan kirjastoissa, pitäneet jumppa- ja virkistyshetkiä ikäihmisten hoivakodeissa, lahjoittaneet kouluille liikuntavälineitä, kouluttaneet alueen yhdistystoimijoita ja lahjoittaneet eskari-laisille pääsylippuja jääkiekon hyväntekeväisyysotteluun.

Elokuussa Etelä-Pohjanmaan Metsäkeskus ja PLU lahjoittavat sadalle ensimmäiselle ilmoittautuneelle päiväkodille tai alakoululle koivuntaimen istutettavaksi juhlavuoden kunniaksi.

Syksyllä Seinäjoen Peliveljet laittavat pystyyn Suomen suurimman lapsiparkin salibandyn Champions Cup -ottelujen ajaksi yhteistyössä PLU:n ja muiden kumppaneiden kanssa. Lapsiparkin temppuradan suorittaneet lapset saavat päättää, kenelle lahjoitetaan 100 pääsylippua SPV:n kotiotteluihin.

PLUlaiset ovat tehneet myös 100 liikettä -taukojumppavideoita, joita jaetaan yritysten käyttöön pitkin vuotta. Kesän mittaan myös kuva-taan ja koostetaan 100 lapsen ja nuoren unelmaa Suomesta sotaveteraanien, sotainvalidien ja lottien sekä päiväkoti-ikäisten lasten kertomana.

Kasteliinoja syntyville

Lappajärveläisen yrittäjän Taina Salomäen verho- ja mattoyritys lahjoittaa kasteliinan MLL Lappajärven paikallisyhdistyksen kautta tänä vuonna syntyville lappajärveläisille.

Yhteistyömahdollisuuksia voi Aino-Maija Sirenin mukaan löytyä joskus yllättävistäkin paikoista. Tästä hyvänä esimerkkinä on lappajärveläinen yrittäjä Taina Salomäki, jonka verho- ja mattoyritys lahjoittaa kasteliinan MLL Lappajärven paikallisyhdistyksen kautta tänä vuonna syntyville lappajärveläisille.

Lahjoitus jatkuu siihen saakka, kunnes luku 100 on täynnä. Tähän mennessä on toimitettu jo 55 kasteliinaa.

Salomäki kertoo saaneensa idean toisesta lukemastaan Suomi 100 -teosta.

– Koska yrityksessäni ommellaan kasteliinoja, yleensä pikatoimituksella, ajattelin, että tehdään kasteliinat valmiiksi uusille suomalaisille. Kasteliina kuvastaa mielestäni paljon suomalaisuutta; kotia, uskontoa ja isänmaata.

Kasteliinat on pakattu vauvaperheen äitiyspaketteihin. Liinaa voi käyttää myös esimerkiksi nenäliinana tai pienenä pöytäliinana.

– Jokainen pystyy tekemään jotain, millä juhlistaa Suomen 100-vuotisjuhlavuotta omalla tavallaan. Tämä on hyvä kanava kerätä yksittäiset teot yhteen ja juhlia näin porukalla yhdessä Suomea, Salo-mäki toteaa.

Vaikka 100 tekoa Suomelle -kampanjaan on ilmoittautunut mukaan jo kymmeniä eri tahoja, uusille tempauksille ja hyville kohteille on aina tilaa.

– Kutsumme eri alojen tekijöitä ja taitajia mukaan toteuttamaan ideaamme sadan hyvän teon tekemisestä Suomelle ja suomalaisille. Yhdessä tekemisestä saa paitsi hyvää mieltä myös näkyviä vaikutuksia aikaan, Siren sanoo.

Seuraa PLU:n tekojen täyttymistä 100 tekoa Suomelle -kampanjan Facebook-sivuilla osoitteessa www.facebook.com/100tekoasuomelle.

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät