-9.1 C
Alajärvi
lauantai 20.4.2024
MAINOS

Toiveet pitää panna paperille ajoissa

Edunvalvoja ja hoitotahto kannattaa kirjata viralliseen paperiin ennen kuin vanhuus vie voimat. Nuorikin ihminen voi tehdä edunvalvontavaltuutuksen ja hoitotahtopaperin sairauden tai onnettomuuden varalta.

Edunvalvoja paitsi vartioi päämiehensä omaisuutta, myös huolehtii paperiin kirjattujen toiveiden täyttämisestä – oli se sitten lasillinen kuohuvaa sunnuntaisin, jalkahoito kerran kuussa tai varojen salliessa vaikka ajelut limusiinilla.

MAINOS
Muistineuvoja Leena Huhtala kertoi, että hoitotahtoon voi listata myös mieltymyksiään.

Aiheesta antoi neuvoja varatuomari Tatu Jouppi Lappajärven POP:sta. Tilaisuuden järjesti Lappajärvellä Järviseudun Omaishoitajat ja Läheiset ry.

– Edunvalvontavaltakirjaan kirjattavien toimiohjeiden sisältö on vapaasti laadittavissa. Siinä voi olla rajoituksia tai laajennuksia. Taloudellisesta laajennuksesta esimerkki on se, että edunvalvoja saa huolehtia metsänhoidollisista asioista ja vaikkapa myydä puuta metsästä, Jouppi kertoi.

Valtuutus tulee voimaan, kun valtuuttaja ei kykene enää hoitamaan asioitaan, jolloin valtuutettu pyytää maistraattia vahvistamaan valtuutuksen. Tätä varten tarvitaan lääkärintodistus.

Valtakirjaan voidaan yksilöidä hyvinkin tarkasti, mitä edunvalvoja saa tehdä. Joupin mukaan edunvalvoja saa järjestää mitä tahansa ihmisen toivomuslistassa on, kunhan se ei riko lakia. Esimerkiksi Tampereella valtakirjoja laatiessaan Jouppi on kuullut 80 – 90 -vuotiaiden rouvien jutustelua tyyliin ”olishan se kiva juoda aina sunnuntaisin samppanjaa”.

– Varsinkin, jos ihminen on lapseton, miksi hän ei nauttisi säästöistään, kun on elämänsä tehnyt töitä?
Kun toimintakyky menee, olisi hyvä olla paperilla myös toiveet hoidosta, neuvoi Jouppi.

– Esimerkiksi, jos on lähtö tulossa, saako pitää kaikin keinoin elossa. Tai jos tulee tietynlainen sairaus, millaisena omaiset näkevät ihmisen viime hetkillä – onko olemassa keinoja, joilla saadaan muutaman tunnin ajaksi rauhalliseksi.

Edunvalvontavaltakirjaan vaaditaan kahden esteettömän todistajan allekirjoitukset. Myös varavaltuutettu on hyvä nimetä.

Jouppi suositteli paperin laatimiseen asiantuntijan apua. Hän laskeskeli itse tehneensä noin parisataa valtakirjaa.

– Pitää tietää esimerkiksi valtuutetun esteellisyysasiat. Tilanteet ja tarpeet ovat aina yksilöllisiä.

Hoitajille tiedoksi mieltymykset ja inhokit

Jos tekee erikseen asiakirjan myös hoitotahdosta, se kannattaa mainita edunvalvontavaltakirjassa. Hoitotahdosta kertoi muistineuvoja, sairaanhoitaja Leena Huhtala E-P:n Muistiluotsista.

– Hoitotahto on sitä varten, kun tajuttomuuden, vanhuudenheikkouden tai muun vastaavan syyn vuoksi ei pysty itse osallistumaan hoitoratkaisuihin.

Hoitotahto auttaa tilanteessa, jossa lapsilla on erilaiset näkemykset vanhempiensa hoidosta. Siihen merkitään yksi hoidosta päättävä henkilö sekä sijaispäättäjä.

Hoitotahdolla voi vaikuttaa siihen, että saa mieleisiään asioita, kun ei kykene niitä enää pyytämään.
– Omassa paperissani lukee, etten pidä sillistä ja silakasta. Hoitajan on hyvä lukea hoitotahtoni, muuten saatan vaikkapa huitaista häntä, jos minulle tyrkytetään silliä tai silakkaa, Huhtala hymyili.

Ruokamieltymysten lisäksi voi listata esimerkiksi mielimusiikkinsa, omaan luonteeseensa liittyviä asioita, toiveensa hautajaisista, saako tehdä seurantaa teknisillä apuvälineillä ja niin edelleen.
Hoitotahto ei sido kiireisiä hoitajia mahdottomuuksiin.

– Minun hoitotahdossani on mainittu, että ulkoilu on minulle tärkeää, joten voisivatko hoitajat pyytää vieraita viemään minua ulos, Huhtala kertoi.

Paperin laatimiseen on tarjolla erilaisia malliasiakirjoja, esimerkiksi Muistiliiton nettisivuilla.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät