Vimpeli sai ilta- ja viikonloppukahvilan – Helmiinan karkki ja herkku iski markkinarakoon

Mainos[adrotate banner="3"]
Helmiinan valikoimaan kuuluu myös Päivi Etulan kakkuja.

Vimpelissä voi nauttia leivoskahvit tai jäätelöannoksen kahvilatunnelmassa nyt myös iltaisin ja viikonloppuisin. Uusi Helmiinan karkki ja herkku -kahvila palvelee aamupäivästä jopa iltakymmeneen. Valikoimassa on paljon myös gluteenitonta ja laktoositonta makeaa.

Ravintola Sopupelin keväällä myynyt Helmi Ahonen oli jo pitkään pohdiskellut, että pesäpallopelien oheen voisi lisätä palveluja. Kevään ensimmäiset pelit ovatkin olleet lupaavia Saarikentän kupeessa sijaitsevalle kahvilalle.

MAINOS

– Asiakkaita on ollut valtavasti. Neljä ihmistä on saanut pyöritellä koko ajan jäätelöpalloja, Helmi kertoo tyytyväisenä.

Helmi Ahonen hoksasi, että Vimpelistä puuttuu iltaisin ja pesispelien aikaan toimiva kahvila.

Pesispelien aikaan paikkakunnalla ei ole yleensä ollut kahvilatarjontaa – eikä myöskään lauantai-iltaisin ja sunnuntaisin.

Helmiinan listalla on jäätelöannoksia maljassa ja tötteröllä. Tavallisen lisäksi on laktoositonta ja maidotonta jäätelöä, ja vohvelitötteröt ovat laktoosittomia ja gluteenittomia. Karamelleissakin on monta erityisruokavalioon sopivaa tuotetta, esimerkiksi laktoosittomat lehmätoffeet.

– Gluteenittomat tuotteet ovat minulle tärkeitä, kun itselläni on jo kolmekymmentä vuotta ollut keliakia. Aion ottaa leivoksia myyntiin myös Päivi Etulalta, mutta ainakin gluteenittomat ja laktoosittomat teen yleensä itse.

Mansikka-raparperikakkua.

Lauantaina avajaisissa oli Päivi Etula myymässä leivonnaisiaan: mansikka-raparperikakkua, Baileys-kakkua, kermaleivoksia, suklaakakkua, porkkanaleivoksia, Daim-kakkua. Päivi leipoo silloin tällöin myyntiin asti.

– Haaveena on ollut aina oma kahvila. Veljentytön kanssa olemme pitäneet muutamia pop-up-päiviä Unelma-kahvilan nimellä. Täällä Helmiinassa saan taas haukata palan unelmaa, Päivi kuvailee.

Karkkeja on myös erityisruokavaliota noudattaville.

Toukokuun ajan Helmiina on auki torstaista sunnuntaihin ja pesispelien sattuessa muulloinkin. Kesäkuun alusta lähtien kahvila on auki keskiviikosta sunnuntaihin klo 11:sta iltakymmeneen.

– Lapset tykkäävät pyöräillä kylällä iltaisin, joten minä saan olla täällä lasten kanssa, Helmi hymyilee.

Kahvila toimii ainakin syyskuun loppuun. Jatko riippuu siitä, keksitäänkö talveksi jäätelön tilalle uusi, katetta tuova myyntiartikkeli.

Helmi päätti ottaa loiventavat

Yrittäjä Helmi Ahonen ja avajaispäivänä leivonnaisiaan myynyt Päivi Etula.

Kahvilayrittäjyys verrattuna ravintolayrittäjyyteen on Helmi Ahoselle kuin piece of cake, palanen kakkua. Helmi lopetti yhdeksäntoista vuoden uran Ravintola Sopupelin yrittäjänä maaliskuussa ja myi ravintolatoiminnan uusille yrittäjille. Työvuosia lounas- ja anniskeluravintolassa oli kertynyt pitkästi yli 30 vuotta, joten hommien lopettamisesta seurasi outo olo.

– Toisaalta oli iso helpotus, kun ei tarvinnut enää soitella tilauksia, laskea katteita, kuunnella öisin bändejä netistä tai soitella tutuille tytöille, että kenet sitä pyytäisi esiintymään… mutta välillä taas kaipasin näitä asioita, tunteet vaihtelivat varmasti kymmenen kertaa päivän aikana.

Kahvilan perustaminen suo pehmeän laskun touhukkaalle tädille, jolla on vielä vuosia eläkeikään.

– Kyllä ravintolaelämästä on vaikeaa yhtäkkiä jäädä pois. Sitä pitää loiventaa jotenkin, Helmi miettii.

Anispastillit tuovat mieleen Kauniston Karamellin pastillit, joita Vimpelissä ennen valmistettiin.

Helmi aloitti Vimpelin kantakrouvin palveluksessa vuonna 1984 ja osti ravintolatoiminnan Kantaravintolat Oy:ltä vuonna 1999. Sitä ennen oli lyhyempiä palveluksia mm. Alajärvellä Laukkosen leipomo-baarissa ja Vimpelin Essolla.

Helmiinan kellari tuo Helmin mieleen nostalgisia muistoja 1970-luvulta, kun hän heräsi nuorena naisena aikaisin aamulla paistamaan Esson munkkeja.

– Munkit leivottiin samantapaisessa kellarissa kuin tämä. Koululaisia tuli aamulla ennen kouluun menoa syömään herkullisia, kuumia munkkeja, Helmi muistelee.

Anne Savela

MAINOS
Edellinen artikkeli”Homma hanskassa” – Pekka ”Peltsi” Peltomäki luottaa Ankkureihin
Seuraava artikkeliKesä on hädässä olevien eläinten sesonkiaikaa – SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluneuvojat auttavat