-0.1 C
Alajärvi
perjantai 23.2.2024
MAINOS

Kasvimaalla kohtaaminen tärkeää

Alajärven Luoma-ahon kylällä toimitaan aktiivisesti. Viime viikolla kylän kasvimaalla järjestettiin avajaiset kylän Alajärvellä Luoma-aholla. Kasvimaa sijaitsee aivan Nuorisoseuran lähellä ja Luoma-ahon leipomoa vastapäätä.

Kasvimaa on nimetty ystävyyden kasvimaaksi, tai tuttavallisemmin L.A.Vegeksi. Kasvimaaidea lähti Hyvinvointipalvelut Sirkka Rajalan Seniorikerhon innostuksesta tyhjän maapläntin muokkaamiseksi perunapelloksi. Luoma-ahon leipomon omistajien pellolle suunniteltiin järkevää käyttöä, joten idea lähti siitä käyntiin. Paikalle päätettiin hankkia osaamista Jamilta, eli ympäristöopettaja Heli Hämäläinen ideoi ja piirsi suunnitelman kasvimaasta.

MAINOS

Seniorikerho on puolestaan lähtenyt käyntiin Luoma-ahon monipalvelukeskushankkeen myötä. Viikoittain eläkkeellä olevat kyläläiset ovat yhteisöllisesti kokoontuneet eri aiheiden äärelle Hyvinvointipalvelut Sirkka Rajalan johdolla. Jami green care järjesti mm. Yrttikurssin.

-Täällä Luoma-aholla seniorit ovat innokkaita touhuamaan monenlaista. Tämä kasvimaatoiminta on pilottikokeilua. Olemme kylväneet peltoon erilaisia perunalajikkeita ja lannoitteena on aitoa hevosenlantaa. Jos auringonkukat kasvavat hyvin, ne myydään syksyllä kylän hyväksi. Alkukesästä on kylvetty peltoon myös hernettä, persiljaa, kesäkurpitsaa, sipulia ja muita puutarhan hyötykasveja.

Mukana kasvimaan toiminnassa ovat Alajärven 4H-yhdistyksen puutarhakerho, joka käy kuusi kertaa hoitamassa kasvimaata yhdessä Seniorikerhon kanssa. Mukana järjestelyissä ovat myös Aana Vainion vetämää Aisaparin Kestävät kylät -hanke ja Jami green care -hanke.

Green care –hankkeen vetäjä Heli Hämäläinen Jamin Luonto- ja ympäristölinjalta kertoo hankkeen taustoista.

-Alueella on selvitetty mahdollisia yrittäjiä kuntouttavalle luontolähtöiselle toiminnalle. Näyttää siltä, että alalle on löytymässä yrityksiä. Tarkoitus on, että luonto ja ihmisten terveys kohtaavat. Kasveja ja eläimiä hoitamalla huomataan, että hoito auttaa omaankin kuntoutumiseen.

-Hankkeen kautta olemme tehneet myös tutustumisretkiä ryhmien kanssa erilaisiin luontopaikkoihin. Hankkeen kiertomatkalla tutustuimme Maaningalla Alpakkatilaan, Rautalammilla hevostilaan ja Konnevedellä kestävän kehityksen Osuuskunnan toimintaan. Luonnossa huomataan oma hyvinvoinnin tila. Onhan tutkittu, että metsäkin rauhoittaa ja laskee mm. verenpainetta, kertoi Hämäläinen.

Aisaparin kaksivuotisen Kestävät kylät –hankkeen vetäjä Aana Vainio kiertelee kyliä ja esittelee mm. sähköavusteisen polkupyörän etuja.

-Kestävä kehitys ottaa luonnon huomioon toiminnassamme. Osallisuus, ympäristö ja sen huomioiminen ovat tärkeitä hankkeessa. Luonnon tuntemus on myös hankkeessa keskeistä. Hanke kestää toukokuuhun 2018 saakka, kertoo Vainio.

Avajaisissa tarjottiin nokipannukahvit ja 4H:n puutarhakerho kokoontui paikalla ensimmäistä kertaa.

Osallistujien mukaan tärkeintä kasvimaan tuotossa ei ole pellon ja kasvimaan tuotto, sillä yhteinen kokoontuminen ja rupattelu ovat parasta hienossa kesäsäässä.

Rami Puro

Luoma-ahon naiset ovat aktiivisia toimijoita kylän hyväksi. Taustalla olevalta perunamaalta odotetaan hyvää satoa ja makua etenkin Pito-perunasta.

 

 

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät