24.7 C
Alajärvi
maanantai 27.5.2024
MAINOS

Aaltoa & Aarioita avattiin kuvataiteella, tanssilla ja messulla

Neljännen kerran järjestettävä Aaltoa & Aarioita -festivaali avattiin keskiviikkona ja se tarjosi heti mielenkiintoisen kattauksen kuvataidetta, tanssia ja musiikkia.

Ohjelmassa oli ensimmäisenä alajärveläislähtöisen kuvataiteilijan Mari Hallapuron Kirjoittamattomat kertomukset -näyttelyn avajaiset Alajärven kaupunginkirjastossa. Nyt Järvenpäässä asuva kuvataiteilija valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian taidegrafiikan koulutusohjelmasta vuonna 2012.

MAINOS

Paljon yksityis- ja ryhmänäyttelyitä pitänyt Hallapuro valittiin yleisön suosikiksi vuonna 2015 Vuoden nuori eteläpohjalainen taitelija -kilpailussa. Taiteen ohella Hallapuro tekee opetustyötä.

Kirjastotoimenjohtaja Tarja Kyrönlahti toivotti taiteilijan ja hänen työnsä kirjastoon tervetulleiksi.

-Teokset ovat aiheeltaan synkkiä, mutta niitä jotenkin kuitenkin lähestytään huumorin näkökulmasta, Kyrönlahti kuvailee Hallapuron töitä. -Huumori ja melankolia usein kulkevatkin käsi kädessä.

Nyt esillä olevat työt ovat valmistuneet vuoden 2017 aikana. Hallapuro kertoo, että teokset ottivat pontta niiden esilläolopaikasta, kirjastosta, jossa hän on itsekin nuorena viettänyt aikaa. Hänen aiemmatkin työnsä ovat olleet sarjallisia, ja nyt töihin tuli tarinallisuutta vaikkakaan ne eivät ole tekstimuodossa. Hän oli positiivisesti yllättynyt, kun festivaalin puolelta otettiin yhteyttä näyttelyn järjestämiseksi ja toi mielellään näyttelynsä Alajärvelle.

Mustavalkoiset ja pienikokoiset taidegrafiikan työt ovat nähtävillä kirjaston lukusalissa ja aulan vitriinissä heinäkuun loppuun saakka. Kuvalliset kertomukset alkavat usein jostain tunnistettavasta asiasta, mutta työstämisen jatkuessa kuva-aiheet muuttuvat. Jokainen voi nähdä teoksissa omanlaisensa tarinan.

Keskiviikkoilta jatkui 25 esiintyjän voimin Alavolin esityksellä Aaltoliikkeessä, suomalaista naisvoimistelua kauniissa kulttuurimaisemassa Suomi100-juhlavuoden kunniaksi. Valkoasuiset esiintyjät valloittivat Aaltopuiston aurinkoisessa säässä. He kuljettivat esitystä pitkin nurmea seurakuntakodilta kaupungintalon ja hautausmaan kautta kirkolle vaatien samalla myös yleisöä liikkumaan esityksen edetessä.

Koreografian tehneen Minna Latvalan mukaan inspiraatio esitykseen tuli puistosta. Yhden kappaleen ajan kunnioitettiin Alvar Aallon viehtymystä Italiaa kohtaan, mutta muutoin musiikki oli suomalaista. Esityksessä korostuu myös yksi Suomi100-teemoista: Yhdessä.

-Tarkoitus on liikuttaa yksinkertaisuudella, Latvala sanoo, ja kertoo esityksellä haetun yksinkertaista ja puhdasta, mitä valkoiset asutkin ilmentävät. Samalla ne korostavat puhtautta ja arkkitehtuuria, koska myös Aalto käytti mustan ohella valkoista väriä. Esitys haluttiin päättää kirkon luokse, koska Alajärven kirkko oli Aallolle tärkeä.

Yleisö ihasteli esitystä todeten, ettei tällaista ole ennen nähty. Latvala kertookin, että tämä on uutta, mutta viime kesänä hänelle tuli sellainen olo, että tämä on nyt tehtävä. -Aaltoa & Aarioissa pitää myös oman paikkakunnan tekemistä nostaa esille. Samalla halutaan osoittaa, että kaikenikäiset voivat olla mukana tanssillisessa voimistelussa.

Aaltoliikkeessä on nähtävissä vielä torstaina kello 18 ja sunnuntaina kello 16 Aaltopuistossa.

Avajaispäivä päätettiin Suomalaiseen messuun kirkossa. Messun muotoon rakennettu sävelteos toteutettiin Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi juhlaversiona kansanmusiikki- ja tanssiryhmä Valkian esittämänä.

Kuvataiteilija Mari Hallapuron näyttely on esillä Alajärven kaupunginkirjastossa heinäkuun loppuun saakka.

Jaana Koivukoski

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät