-7.3 C
Alajärvi
sunnuntai 21.4.2024
MAINOS

Practicalin MM-mitalistit Alajärveltä

Alajärveläiset Sami Hautamäki ja Atte Vainionpää menestyvät Practical-kisoissa mainiosti. Kesäkuun alkupuolella lajin ensimmäinen MM-kisa järjestettiin Moskovassa valtavissa puitteissa. Kisoja varten valmistui uusi ampumarata-alue Patriootti-puisto lähelle Moskovaa.

-Kilpailualue on suunniteltu kiväärin practical-ammuntaa varten, armeijan koulutusalueeksi, aseiden esittelyyn ja testaamiseen. Alue on yli 160 hehtaarin kokoinen, ja katsomoissa on tilaa yli 2000 hengelle. Ampuma-alueella on yksi 1400 metriä pitkä rata, 21 kappaletta 300m ratoja, kymmenen 50m rataa ja 32 suojaa kilpailijoille ja toimitsijoille. “Kalashnikov”-keskus sisältää aseiden varastointipaikat, pukuhuoneet ja ravintolan. Olosuhteet olivat mahtavat. Todellinen sotilasmahtailun Disneyland, muistelevat kisareissun jälkeen Hautamäki ja Vainionpää.

MAINOS

Alajärven miehillä oli tuomisinaan mitaleja MM-kisoista. Hautamäki saavutti hopeaa yksilökisassa. Samoin hopeaa tuli näytösluonteisessa päätöskisassa eli shoot of-kisassa. Joukkuekilpailussa mukana olleet Hautamäki ja Vainionpää saavuttivat yhdessä nelihenkisessä Suomen joukkueessa mahtavasti kultaa.

-Kun ensimmäiset MM-kisat järjestettiin, maailman ampujien taso ei ollut kovin hyvin tiedossa. Se tiedetään, että esimerkiksi Yhdysvalloissa on ammatikseen ampuvia tehdasampujia. Kaikki ammattilaiset eivät näihin kisoihin varmaankaan lähteneet, sillä samaan aikaan USA:ssa järjestettiin myös rahakilpailuja. Kyllä taso oli laajaa ja suomalaisten kovaa tasoa ihmeteltiin kisapaikalla.

Hautamäki kertoo harjoitelleensa kilpailuihin varsin tiiviisti.

-Viimeisen puolen vuoden aikana tuli 83 harjoituspäivää. Pienoiskiväärillä tuli 11 500 ammuntaa ja loput reilut 8500 laukausta kiväärillä.

Vainionpään treenejä haittasivat yrittäjän työkiireet kevään aikana ja treenilaukauksien määrä jäi n. 2000 laukaukseen.

-Harjoitusmäärän vähyys aiheutti epätasaisuutta suorituksissa. Harjoitusmääriin nähden olin tyytyväinen omaan 8.sijaan omassa SAS-sarjan luokassa. Kisailijoita oli yhteensä luokassa 160.

Moskovan MM-kisoissa kilpaili 850 parasta ampujaa nopeudessa ja tarkkuudessa ja osanottajia oli 45 maasta – niin Euroopasta, Aasiasta, Pohjois- ja Etelä Amerikasta kuin Australiastakin. Vahvimmat kansalliset joukkueet olivat Yhdysvalloista, Norjasta, Suomesta ja Venäjältä.

Kisat jatkuvat

Heinäkuussa kilpailut jatkuvat  SRA- Sovelletun Reserviläisammunnan suomenmestaruus kilpailulla Hämeenlinnassa, joka miesten mukaan tukee vahvasti Practical- ammuntaa.

Elokuun alussa Ruotsissa järjestetään Kivääri Practicalin Pohjoismaiden mestaruuskisat. Ensi vuonna ovat luvassa EM-kisat Jälleen Ruotsissa ja haulikko Practicalin MM-kisat Ranskassa.

Practical lajina ei ole olympialaji. Siksi tukijoita lajille on hieman vaikea saada.

-Aseisiin, patruunoihin ja kisareissuihin kuluu eniten rahaa. Lajiin ja osana harrastusta kuuluu, että patruunoita tehdään myös itse. Vaikka kohtuullisen laadukasta patruunaa saa suoraan kaupastakin, itseladattuna saadaan paremmin lajiin räätälöity patruuna, jossa tarkkuus on parempi ja rekyyli miedompi. Osaksi tämä auttaa myös kustannuksissa, sillä laukaisumäärät tässä lajissa ovat melko suuria.

Hautamäkeä lajissa ovat tukeneet JAPO, LAPUA, VIHTAVUORI, AV-ase ja erä sekä Armi Dallera Custom.
Vainionpään tuki on tullut A&P MerkkiMainokselta, Liikuntakeskus FitFactorylta sekä NordArms:lta.

Atte Vainionpää saavutti joukkuekultaa Moskovassa.

Rami Puro

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät