25.6 C
Alajärvi
perjantai 24.5.2024
MAINOS

Soinissa onnistunut tapahtumaviikonloppu

Lauri Kuusela, Leo Takala ja Jari Leivo juttelivat kesäkuulumisista Soinin markkinoilla.

Soinissa järjestettiin viikonloppuna monia tapahtumia. Perjantai-iltana aloitettiin Sops-viikko urheilun merkeissä.

Juniorit pelasivat junnusählyturnauksen urheilukentän hyppyalueella.

MAINOS

Lauantaiaamu alkoi liikekeskuksen alueella markkinoiden pystytyksellä. Markkinaisäntä Pekka Päivärinnan mukaan ensimmäiset kauppiaat saapuivat jo aamuviideltä valmistautumaan kaupankäyntiin.

Martti Lehtonen oli myymässä omatekoisia puukkoja wanhanajan markkinoilla.

– Kauppiaita on tullut paikalle aivan mukavasti. Soinin yrittäjien markkinoilla on kolmisekymmentä myyjää ja Tapahtumat Osuuskunnan wanhan ajan markkinoilla entisen Marleenan puodin paikalla on kymmenkunta myyntipistettä.

Soinin Yrittäjien puheenjohtaja Leo Takala avasi virallisesti markkinapäivän.

– Soinin markkinoita on järjestetty 21 vuoden ajan. Tapahtumalla on kaupankäynnin lisäksi myös vahva sosiaalinen merkitys.

– Pääosin yrittäjät ovat olleet mukana markkinoiden järjestelyissä koko tapahtuman historian ajan, totesi Takala.

Kaupankäynnin lisäksi markkinoilla oli useita paikallisia ja alueellisia yhdistyksiä ja seuroja esittelemässä toimintaa. Yhteinen Ähtärinjärvi ry:stä hallituksen jäsen Risto Rasinmäki kertoi hankkeesta.

Mikko Mäkinen esitteli Dnepr-moottoripyöräänsä Teuvo Kuhmoselle. Miehet esiintyivät häjyinä illan kruunuhäissä.

– Ähtärinjärvi sijaitsee kolmen kunnan alueella. Viime vuosien runsaat sinileväkukinnot ovat huolestuttaneet kansalaiset Ähtärinjärven lisäksi Moksunjärven, Hankaveden, Väliveden ja Ruokosen tilasta.

– Toimimme yhdessä viranomaisten, tutkijoiden, mökkiläisten ja kaikkien muidenkin toimijoiden kanssa.

– Kukaan ei ole ollut vesistöjen kuntoonsaattamista vastaan. Vesistöjen parantamiseksi tarvitaan kaikkien toimijoiden yhteistä tahtoa, kertoo Rasinmäki.

Puukkoja ja moottoriajoneuvoja

Markkinoiden ”wanhalla osastolla” oli myynnissä wanhanajan päivillä keitettyä saippuaa ja muutakin vanhaa tuotetta. Mikko Mäkinen toi näytille erikoisen Dnepr-moottoripyöränsä.

Oskari Parviainen SoMK:sta oli esittelemässä seuran jäsenten kalustoa.

– Sivuvaunullisessa moottoripyörässä on Fiar 127:n moottori ja mm. heinäharavan penkki.

– Hommasin tämän viime vuonna ja ajellut joitakin satoja kilometrejä kesässä. Olin tällä myös Katteluksen perinnepäivillä Alavudella, kertoi entisten Wanhan ajan päivien ”Tippavaaran” mies.

Lukiolainen Martti Lehtonen oli myymässä itsetekemiään puukkoja ja ritsoja.

Puukot valmistetaan kotiin tehdyissä tiloissa mittatilaustyönä. Martti on hankkinut tietoja ja taitoja lähinnä internetistä.

Rompepäivillä tehtiin löytöjä entisen Heikinmäen sahan alueella.

Soinin Moottorikerhon edustajat olivat esillä markkinoilla näyttävästi. Esillä oli moottorikelkkaa, vesijettiä, ralliautoa ja muitakin moottoriajoneuvoja.

– Seuralla on tavoitteena saada moottoriurheilurata Vuorenmaan suuntaan Paskolammen taakse kunnan maalle. Luvat ovat haussa kunnan kanssa yhteistyössä, kertovat Mika Osala ja Oskari Parviainen.

Kaksipäiväisillä Rompetori -päivillä oli leppoisa markkinameininki lauantaina.

– Ihan mukavasti porukkaa on käynyt. Myyjiä tuli alueelle sopivasti ja ilmakin on suosinut, kertoi makkaranpaistopuuhissa ollut alueen omistaja Vesa Vuorenmaa.

Kruunuhäät wanhan ajan malliin

Soinissa järjestettiin lauantaina myös kruunuhäät perinteiseen tapaan 14 vuoden tauon jälkeen. Viime vuonna virinnyt ajatus toi positiivisen lopputuloksen, kun reilut 500 ihmistä kuuli soinilaisen kutsuhuudon ”Tuu häihi ja tuo akkas kans.”

Illan ensimmäisen esityksen aloitti valssilla kirkkoherra Kilpeläinen vaimonsa kanssa. Muut yhtyivät esitykseen.

Hääkulkuetta seurasi kylän raitilla vieläkin enemmän väkeä.

Hääkulkue lähti Takalan kaupalta näyttävästi Kankaanpään Arvon Buick vm. -29 johdattamana. Perässä tuli useampikin hevonen kärryineen ja hääväkeä kuljettaen. Hääpari saapui ensimmäisissä rattaissa. Hääparia esittivät Mirka ja Kari Laasasenaho.

Turvallisuudesta huolehtivat virkavallan edustajat. Perässä tulivat hienostoa, kukkaisparit, kylän kenkkärit ja kylän kersat. Häjyt saapuivat viivytellen paikalle, mutta tulivat kuitenkin.

Yhteistalon ulkolavalla esiteltiin hääväki Kalevi Järvenpään juontaessa. Tasatunnein järjestettiin esityksiä tasatunnein puoleen yöhän saakka.

Tauoilla tanssimusiikkia esitti soinilaislähtöinen Sauruperä Bros. Sisällä tapahtumaväkeä tanssitti Kalle Jussila & Ari Nylundin yhtye.

Tapahtuman pääjärjestelyä hoiti Soinin tapahtumat osuuskunta. Mukana järjestelyissä olivat yhteistyössä Soinin Nuorisoseuran ja Sisun väkeä.

Rami Puro

 

 

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät