Kodittomat kissat ovat muodostuneet mittavaksi ongelmaksi Alajärvellä

Mainos[adrotate banner="3"]
Nämä suloiset pennut ovat kovaa kyytiä kesyyntymässä. Pennut toivottavasti löytävät hyvät loppuelämän kodit.

Kun Minna Peltoniemi ja Jussi Latvala ottivat maaliskuussa HepoKatti Ky:ssä vastaan tehtävän Alajärven kaupungin alueella irrallaan tavattujen lemmikkieläinten hoitopaikkana, tiedossa oli, että paikkakunnalla on ongelmia vapaana liikkuvista kissoista.

– Ongelma oli tiedossamme, mutta ei sen laajuus, miettivät Minna ja Jussi nyt.

MAINOS

Kevättalvella ilmoituksia irtokissoista tuli tasaisesti, mutta kesän tultua ja etenkin viimeisen kuukauden aikana tilanne on räjähtänyt käsiin. – Yhtäkkiä ilmoituksia alkoi tulla joka puolelta. Meille ilmoitetaan irtokissoista, pentueista, huonokuntoisista kissoista…

Paitsi yksittäisistä kissoista, ilmoituksia tulee myös kokonaisista kissapopulaatioista. – Viimeinen niistä löytyi Heikinkankaalta, josta loukutettiin myös pentueita.

Tieto asiasta saatiin, kun Heikinkankaalla asuvat alkoivat soitella HepoKattiin terassien alta tai puukasoista löytyneistä pentueista. Yksi talo toisensa jälkeen otti yhteyttä ja tilanne kävi jo sellaiseksi, että kissojen haju tuntui leijuvan koko Heikinkankaalla.

Rauhallisesti ihmiseen suhtautuva kisumirri on varmaankin joskus ollut jonkun oma, mutta kukaan sitä ei ole kaivannut.

Nyt kissat on saatu kerättyä loukkuihin ja ne on tuotu HepoKatin tiloihin. Laki sanoo, että löytöeläimiä on pidettävä 15 vuorokautta ja yritettävä sinä aikana löytää niiden omistaja.

Vasta tuon jälkeen löytöeläimelle saa etsiä uuden kodin. Alajärvellä uusien kotien etsintää hoitaa keväällä perustettu Alajärven Tassutiimi ry, jonka tarkoituksena on kodittomista kissoista huolehtiminen ja uusien kotien löytäminen.

– Tassutiimi on suuri apu meille ja ennen kaikkea valtavan suuri apu näille kissoille, Minna ja Jussi kiittävät. HepoKatissa kissoja ei voida pitkään pitää, sillä tälläkin hetkellä kaikki kissapaikat ovat täynnä ja odotellessa 15 vuorokauden täyttymistä, ei voida lähteä selvittämään seuraavaa kissapopulaatiota. – Puhelin soi silti jatkuvasti, Jussi harmittelee ja pelkää, millaiseksi tilanne muuttuu syksyn tullessa.

Mikä on kissan arvo?

Uutta kotia etsiviä kissoja, niin pentuja kuin aikuisiakin, siis riittää. Toivoa sopii, että jokainen kissaa harkitseva miettii voiko hän antaa uuden kodin pelastetulle kissalle. Vaatimuksena uudelle kodille on mm. se, että kissa leikataan.

Tämäkin kaunis ja kiiltävä kissa tarvitsee uuden kodin. Se vähän jännittää ihmistä, mutta ei niin paljon etteikö se kesyyntyisi.

– Valitettavasti kissalla ei ole ihmisten silmissä suurtakaan arvoa. Siitä ei olla valmiita maksamaan ja kissan leikkaamistakin pidetään kalliina toimenpiteenä.

– Jokainen, joka ajattelee, että kissan leikkauttaminen on liian kallista, on tervetullut meille ottamaan kissoja loukkaasta tai ruokkimaan niitä. Luulenpa, että ajatus leikkauksen hinnasta muuttuu, Jussi toteaa.

Kissaongelma on suoraa seurausta siitä, että kissoja ei leikkuuteta ja niiden annetaan kulkea vapaana saamassa pentuja. Kaikkein kurjimpia ovat ne tilanteet, joita tänä kesänä on Alajärvelläkin ollut useita: kissasta on haluttu eroon, joten se on viety metsään.

– Jos et pysty hoitamaan kissaasi, niin ota yhteys vaikka Tassutiimiin, mutta älä sitä nyt ainakaan vapaaksi päästä, Minna ja Jussi painottavat!

Usein kissaongelman taustalta löytyy joku hyvin eläinrakas ihminen, joka on hankkinut lisää ja lisää kissoja, kunnes ei enää ole pystynyt hallitsemaan tilannetta. Jos eläimiä kodissa alkaa olla paljon, kannattaakin välillä pysähtyä miettimään, onko eläinrakkaus muuttumassa eläinten painajaiseksi?

– Kissojen kohdalla hyvä nyrkkisääntö on, että kissoja ei saa olla enempää kuin kodissa on huoneita. Yksiöön voi niin ollen ottaa yhden kissan.

Vapaana liikkuvat kissat ovat usein maaseudun ongelma, mutta puheluja tulee taajamastakin. – Meille tulee jatkuvasti soittoja taajamassa yksin ulkoilevista kissoista, jotka merkkailevat naapuruston pihoja ja marssivat sisälle kauppoihin.

– Kannattaisi miettiä myös naapureita, ennen kuin päästää kissan yksinään ulos. Alajärvikin on kaupungistunut ja kaupungistuu yhä lisää, ei täällä enää suhtauduta positiivisesti vapaana liikkuvaan kissaan.

– Päinvastoin irtokissa aiheuttaa vihastusta ja pahimmillaan johtaa siihen, että kissa napataan autoon ja käydään viskaamassa johonkin.

Kissaongelmaan voi vaikuttaa omalta osaltaan jokainen kissanomistaja ja kissan ottamista harkitseva leikkauttamalla kissansa ja kantamalla muutenkin vastuun hankkimastaan eläimestä koko sen pitkän elämän ajan.

Tuula Jokiaho

 

MAINOS
Edellinen artikkeliPörssiliigassa kärkipaikka haastajalla!
Seuraava artikkeliTohnin Touhuteatteri tuo lavalle takuuvarmaa viihdettä