3.9 C
Alajärvi
sunnuntai 26.5.2024
MAINOS

Nelimarkka -suku kokoontui yhdessä ulkoalajärveläisten kanssa

Nelimarkka -suku kokoontui yhdessä ulkoalajärveläisten kanssa yhteiseen sukutapaamiseen Alajärvellä.

Tapaaminen alkoi osallistumisella Alajärven Gabrielin kirkon jumalanpalvelukseen, jossa juhlapuhujaksi kutsuttu päätoimittaja Heli Karhumäki oli oman rippikoulunsa muistoja kertomassa ja kappalainen Harri Silvolahti haastatteli häntä.

MAINOS
Eero Ojajärvi sai Suomen Sukuseurojen Keskusliiton kultaisen merkin. Merkin luovutti Nelimarkka -sukuseuran puheenjohtaja Antti Laukkonen.

Jumalanpalveluksen jälkeen laskivat Antti-Kalle Levijoki ja juhlaisäntä Juha Matintupa yhteisen havuseppeleen menneitten sukupolvien muistolle lähelle ja kauaksi haudattujen muistomerkillä.

Juhlaväki siirtyi sitten varsinaiselle juhlapaikalle Hoiskon Maamiesseuran talolle, jossa odotti Punaisentuvan Viinitilan rakentama juhla-ateria. Varsinainen ohjelma alkoi Nelimarkka -sukuseuran puheenjohtaja Antti Laukkosen tervetulopuheella, jossa hän muisteli tämän olevan kuudes sukutapaaminen sitten sukuseuran perustamisen 1999.

Puheensa lopussa Laukkonen kutsui useamman sukuhistoriallisen näytelmän kirjoittaneen Eero Ojajärven luokseen. Sukuseurojen Keskusliitto oli myöntänyt Eero Ojajärvelle kultaisen harrastajamerkin uhrautuvasta työstään Nelimarkka -sukuseuran hyväksi.

Samassa tilaisuudessa luovutti Alajärvi-Seuran puheenjohtaja Juhani Salo Kotisetuliiton kultaiset ansiomerkit kahdelle nelimarkkalaiselle, Mauno Matila ja Arvo Penttilä arvokkaasta työstä kotiseutunsa hyväksi.

Päätoimittaja Heli Karhumäki piti reipashenkisen juhlapuheen, jossa hän totesi omien sukujuuriensa olevan niin ikään Nelimarkassa. Hän kehotti kuulijoitaan pitämään yhteyttä sukuunsa sillä paljon on jo meitä ennen tehty ja sitä tehtyä pitää kunnioittaa.

Ohjelmassa seurasi Aleksi Yli-Sissalan ja Virve Leppäahon lauluesitykset molempien tunnustautuen Nelimarkka -juurisiksi.

Juhlan pää ohjelmanumero oli nytkin Eero Ojajärven kirjoittama ja näytelmä ”Tuomien kukkiessa”, jossa ratkottiin 1640 luvulla naapurusten Nelimarkan ja Pynttärin välistä kalastusriita ja nautinnan rajoja.

Näytelmässä päädyttiin sopuun, kun Pynttärin isäntä Pietari Siimoninpoika ostaa Nelimarkan isännältä Matti Matinpojalta hänen nautinnastaan ”vähäpätöisen maa-alan”, joka alkoi Kurejoki suusta Kaupinniemen eteläisen lahden kainaloon saakka. Alue rekisteröitiin Voudintileihin Lill-Pynttärinä eli nykyinen Alajärven keskusta ”Paavola” oli kaupan kohteena.

Pededrsören käräjillä kauppa hyväksyttiin 14.12.1644. Näytelmän siirtymävaiheissa nuoret nelimarkkalaiset lauloivat mm ”hyvä on elää Pohjanmaalla” erittäin ansiokkaasti.

Lopuksi Juhlaisäntä Juha Matintupa kiitti osallistujia ja kehoitti siirtymään joukkokuvaan. Kaikki eivät malttaneet jäädä kuvaajan Antti-Kalle Levijoen tallennattavaksi. Sukutapaamisesta jäi hyvät muistot!

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät