Pysäytä hukkakaura ajoissa

Mainos[adrotate banner="3"]

Hukkakauran tarkkailu ja kitkentä on jälleen ajankohtaista. Hukkakaura tulee röyhylle heinäkuun lopulla. Ensimmäisten yksilöiden löytyminen on parasta ja halvinta ennakoivaa torjuntaa. Lohkot pientareineen tulee kiertää ja tarkastaa kitkentäaikaan joka vuosi 2-3 kertaa viikon välein. Torjuntakynnyksen ylittymiseen riittää yksi hukkakaurayksilö lohkolla.

Kitkentä tulee tehdä välittömästi, kasvit kerätään juurineen ehjään säkkiin. Säkkejä ei saa jättää lohkon reunoille, vaan ne tulee viedä lohkoilta pois ja tuhota esim. polttamalla.

MAINOS

Hukkakauran tunnistaminen

Hukkakauran tunnistaminen kannattaa opetella. Sen parhaita tuntomerkkejä ovat:

Röyhy: laaja, harva ja hento. Väriltään muuta kasvustoa vaaleampi.
Oras: kellertävän vihreä, kasvaa yleensä rivivälissä. Lehti kiertyy vasemmalle. Lehtien reunoissa on hentoja karvoja. Pensastuva kasvi on rehevä.
Jyvä: tummanruskea/harmaa, karvainen, maljamainen tyvi, jokaisessa jyvässä pitkä vihne.

Muuta kasvustoa korkeampien hukkakaurayksilöiden havaitsemiseksi on kiikari hyvä apuväline tarkastusta suoritettaessa. Tähystys on suoritettava kasvuston keskikorkeuden tasolta ja sitä selvästi korkeammat epäilyttävät yksilöt on tarkemmin tutkittava.

Hukkakaurasta on ilmoitettava kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle. Viranomainen tekee tarvittaessa katselmuksen ja antaa torjuntaohjeet. Viranomainen voi myös laatia monivuotisen torjuntasuunnitelman.

MAINOS
Edellinen artikkeliPäällystystöiden tilanne tulevina viikkoina
Seuraava artikkeliMikko Kanala kuritti Jymy-Jusseja