0.5 C
Alajärvi
maanantai 04.3.2024
MAINOS

Koukuttava harrastus Zetorin kuorissa

Heikki Takala Lappajärven Ylipäästä kilpailee yhdeksättä vuotta Tractor pullingissa eli traktorivedossa. Siinä vedetään jarruvaunua tietyssä ajassa mahdollisimman pitkä matka.

Takalan rakentaman traktorin 8,3-litraisessa moottorissa on tehoa 1300 hevosvoimaa ja vääntöä 3500 – 4000 Newtonia. Hän kilpailee luokassa Super Farmi 4500 kiloa ja on tällä hetkellä pistesijalla kolmantena.

MAINOS

Kilpailu on kiristynyt vuosi vuodelta.

– Tehot alkavat olla suunnilleen samat kaikilla, joten pienet tekijät, kuten painotus ja rengaspaineet ratkaisevat. Meillä on kilpakumppaneiden kanssa yhteistyötä, annetaan neuvoja toisille, mutta ihan viimeinen tieto pidetään itsellä, Takala kertoo.

Huippuunsa viritetty kone on herkkä vikaantumaan. Kisojen aikataulu on tiukka, joten koneen särkyminen tietäisi kiirettä ja yötöitä miehelle, joka työskentelee koneurakoitsijana ja maanviljelijänä sekä rakentaa parhaillaan hallia perunan välivarastoksi.

Viime kisasta Tyrnävältä Takala toi kotiin hopeaa ja ehjän traktorin eli hyvin meni.
– Vuonna 2014 moottori räjähti, joten kisakausi loppui siihen. Moottori on useita kertoja vaurioitunut. Ja kun pieni, viiden euron osa pettää ja kisat jäävät siihen, se on tässä hommassa tympeää.

Kaksi SM-pronssia

Heikki Takala kiinnostui Tractor pullingista jo pikkupoikana käydessään isän ja kavereiden kanssa seuraamassa kisoja. Hän hankki purkaamolle menossa olleen Zetor Crystalin aihion vuonna 2007 ja alkoi koota vetotraktoria.

– Pariin kertaan on jouduttu rakentamaan uudestaan ja ulkomuotokin on uusittu. Aikaa ja rahaa tähän kuluu. Mutta olen oppinut samalla tosi paljon ja siitä on ollut hyötyä siviilipuolella. Tämä on koukuttava ja mielekäs harrastus, kun itse rakentaa ja näkee työnsä tulokset.

Huolto ja remontointi vie aikaa useita satoja tunteja vuodessa. Talvella kone puretaan ja tutkitaan, mitä arpia on kesän aikana jäänyt. Z-power-tiimiin kuuluvat Takalan lisäksi Aleksi Peltoniemi ja Aaron Finnilä, päätehtäviltään kuljettaja ja osien hankkija.

Ensimmäinen kisakausi oli vuonna 2009. Takalan hallussa on 2 SM-pronssia. Tämän kesän kauteen kuuluu vielä kaksi osakilpailua, seuraava on Lappeenrannassa 5.8. ja viimeinen Kalajoella 19.8.

– Vielä on mahdollisuus kultaan, mies tuumii.

Anne Savela

sinua saattaisi kiinnostaa

Viimeisimmät